Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Χίος: Ελεύθεροι για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών – Τι μέτρησε κατά τη διάρκεια της δίκης…

Χίος: Ελεύθεροι για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών – Τι μέτρησε κατά τη διάρκεια της δίκης…
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με πολύ μικρές ποινές, σε σύγκριση με τις κατηγορίες και τις ποινές που επισύρουν, «καθάρισαν» οι τρεις Χιώτες, οι οποίοι δικάστηκαν από το μονομελές εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου για την παράνομη μεταφορά οκτώ προσφύγων και μεταναστών από την Βολισσό στα Ψαρά, προκειμένου εν συνεχεία αυτοί να επιβιβασθούν στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά…

Συνολικά, στους δύο εκ των τριών, γιατί ο τρίτος θεωρήθηκε ως απλός συνεργός, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 66 μηνών εξαγοράσιμη σε 36 δόσεις και συγκεκριμένα: 2 έτη φυλάκισης ως ποινή βάσης (για τον ένα μεταφερθέντα) και 6 μήνες φυλάκιση για κάθε έναν από τους άλλους επτά, ήτοι σύνολο 42 μήνες συν οι 24 (των δύο ετών βάσης). Από την ποινή αυτή θα αφαιρεθεί ο χρόνος προφυλάκισής τους.

Ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή βάσης φυλάκιση τριών ετών και 7 μήνες για τον καθένα από τους μεταφερθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Όλοι θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των αναγκαίων εγγράφων από το δικαστήριο στις φυλακές Χίου, ενώ ασκείται έφεση, η οποία – όμως – δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία περί διακίνησης αλλοδαπών.

Εκείνο που φαίνεται ότι μέτρησε στην επιβληθείσα ποινή ήταν το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, όπως επισημάνθηκε και από τους μάρτυρες και από τους συνηγόρους υπεράσπισης, καθώς και ότι επρόκειτο για κάτι που έγινε περιστασιακά και εξ απερισκεψίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το περιστατικό είχε συμβεί στις 24 Απριλίου 2017 και κατηγορούμενοι ήταν δυο αδέλφια, καθώς και ένας φίλος τους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από το λιμεναρχείο Χίου στις 15 Απριλίου 2017 και παρέμεναν μέχρι την δίκη τους προφυλακισμένοι στις φυλακές Χίου.

Στην δίκη, που διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα του ειρηνοδικείου Χίου, μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής και ο πρώην δήμαρχος Ψαρών κ. Μανώλης Αγαπούσης, μιλώντας κατά περίπτωση με καλά λόγια για τη προσωπικότητα των κατηγορουμένων, καθώς και για την προσφορά τους στα Ψαρά και στις Οινούσσες, με μεταφορές κ.λπ.

Επισημάνθηκε δε από άλλους μάρτυρες ότι δεν έγινε η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών για το κέρδος, τόνισαν ότι δεν είχαν πρόβλημα βιοπορισμού και επρόκειτο για απερισκεψία, για κάτι που έγινε περιστασιακά και όχι εξ επαγγέλματος.

Ο εισαγγελέας τόνισε ότι τα χρήματα εδόθησαν και τα πήραν οι κατηγορούμενοι, ενώ οι οκτώ μεταφερθέντες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν περιορισμό διαμονής στο νησί της Χίου, δεν συνέτρεχε θέμα διάσωσής τους η κινδύνου και οι κατηγορούμενοι ήξεραν ότι έκαναν παράνομη πράξη.

Πηγή: astraparis.gr

 

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις