Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Χίος: Έτσι θα γίνει αυτό το Πάσχα ο ρουκετοπόλεμος – Η συμφωνία και η θωράκιση των σπιτιών!

Χίος: Έτσι θα γίνει αυτό το Πάσχα ο ρουκετοπόλεμος – Η συμφωνία και η θωράκιση των σπιτιών!

Στην τελική ευθεία για το Πάσχα και στο Βροντάδο της Χίου όλα δείχνουν ότι ο ουρανός θα λάμψει το βράδυ της Aνάστασης από το μοναδικό φως των ρουκετών χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή βρίσκεται τους τελευταίους μήνες ο Σύλλογος «Φίλοι Βρονταδούσικων Εθίμων» με τους περίοικους των εκκλησιών Παναγίας Ερειθιανής και Αγίου Μάρκου και τους ρουκετατζήδες, και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα για πρώτη χρονιά μετά από πολλά έτη, δείχνουν πως ο ρουκετοπόλεμος θα διεξαχθεί χωρίς εκπλήξεις, αντιδικίες και ακρότητες από όλες τις πλευρές.

Οι επαφές ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο, τα αιτήματα των δύο πλευρών τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου και πλέον φαίνεται πως η χρυσή τομή βρέθηκε στην διατήρηση του περυσινού μικρού αριθμού των ρουκετών (10.000 περίπου) και στην μικρή μετακίνηση των συνεργείων, έτσι ώστε τα σπίτια των περιοίκων να μην μπουν στον στόχο των ρουκετατζήδων, καθώς και σε διάφορες άλλες αλλαγές στον άξονα της συναίνεσης και συνεργασίας των δυο πλευρών.

«Θα μετακινηθούν λίγο από τη μία τα συνεργεία και λίγο από την άλλη και δεν θα είναι τα σπίτια εντελώς στον στόχο, ώστε να αποφευχθούν επιπλέον ζημιές», αναφέρει εκπρόσωπος του Συλλόγου.

Σταθερός στην αντίληψη να επιστρέψει το έθιμο στις παραδοσιακές του ρίζες ο Σύλλογος προτρέπει και σε μια ακόμη καινοτομία, να παραμείνουν στους ρουκετοσύρτες μόνο οι ρουκετατζήδες, έχοντας εξασφαλίσει παρακείμενο χώρο για τα ΜΜΕ και τους υπόλοιπους επισκέπτες.

Οι τελευταίες μέρες είναι εκείνες που θα κάνουν και τη διαφορά αν και όλα ως σήμερα δείχνουν πως μετά από χρόνια υπάρχει μια σχετική ηρεμία στον Βροντάδο, μια ηρεμία που «χτίστηκε» με πολύ κόπο από τον Σύλλογο Φίλοι Βρονταδούσικων Εθίμων και βασίστηκε πάνω στις υποχωρήσεις και στην αλληλοκατανόηση για την διατήρηση ενός από τα πιο φαντασμαγορικά έθιμα στον κόσμο.

Ξεκίνησε η θωράκιση των σπιτιών

Από την πλευρά του ο δήμος Χίου έχει ξεκινήσει την τοποθέτηση των προστατευτικών συρμάτων στα σπίτια και στις εκκλησιές, στην επίμαχη ζώνη, δηλαδή, προσπαθώντας να ικανοποιήσει τα ζητούμενα των κατοίκων στον τομέα ευθύνης που του αναλογεί.

Πηγή: astraparis.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις