Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Χίος: Παρέλαση υπέρ του ρουκετοπόλεμου – Έντονη η αστυνομική παρουσία [pics, vid]

ΦΩΤΟ από astraparis.gr
ΦΩΤΟ από astraparis.gr

Κανένας δεν ξέρει, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, αν θα διεξαχθεί το πολυσυζητημένο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου. Ιδιοκτήτες σπιτιών στις ενορίες των δυο «αντιπάλων» εκκλησιών συνεχίζουν να αντιδρούν…

Εκατοντάδες ρουκετατζήδες και όχι μόνον, απλοί κάτοικοι του Βροντάδου της Χίου, υποστηρικτές γενικώς της διεξαγωγής του εθίμου, έδωσαν το μαζικό «παρών» στην παρέλαση, η οποία ήθελε να θυμίσει κάτι από τα παλιά και να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τον ρουκετοπόλεμο. Στις 17.00 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και ενώ όλα είναι ακόμα ρευστά σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή του ρουκετοπόλεμου, εκατατοντάδες πολίτες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Πετροκάραβο, στην παραλία του Βροντάδου και από εκεί κατευθύνθηκαν προς τις «αντιμαχόμενες» ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς της Ερειθιανής.

Η πορεία των «αντιπάλων» ήταν ενιαία και αδιαίρετη έως την διασταύρωση, που οδηγεί στις δύο εκκλησίες. Εκεί οι δρόμοι τους χώρισαν. Στη πραγματικότητα ουδείς είχε ρουκέτες, κάποιες ελάχιστες έκαναν για το καλό την εμφάνισή τους στην συγκέντρωση και στην παρέλαση, για τον φόβο της αστυνομίας, η παρουσία της οποίας σε όλη την περιοχή του Βροντάδου κάθε άλλο παρά διακριτική ήταν. Είχαν πιάσει όλες τις γωνίες κι όλα τα στενά, ενώ το «γενικό πρόσταγμα» είχε ο αστυνομικός διευθυντής Χίου κ. Αθανάσιος Μπασιούκας.

Οι ρουκετατζήδες της ενορίας του Αγίου Μάρκου έφτασαν «άοπλοι» στους χώρους ρίψης των ρουκετών. Πάντως, όλοι μιλούσαν για το «σχέδιο» και μάλλον μόλις πέσει το σκοτάδι θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν ρουκέτες και ρουκετοσύρτες, με την προσδοκία ότι το «άγρυπνο βλέμμα» της αστυνομίας θα κοιτάζει αλλού. Λίγες ώρες μένουν για να δούμε αν τελικά θα γίνει ο ρουκετοπόλεμος…

Κανένας δεν ξέρει, λίγες ώρες πριν την Ανάσταση, αν θα διεξαχθεί το πολυσυζητημένο έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο Βροντάδο της Χίου. Ιδιοκτήτες σπιτιών στις ενορίες των δυο «αντιπάλων» εκκλησιών συνεχίζουν να αντιδρούν και να αρνούνται την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στα σπίτια τους. Με επιστολή τους δε, ζητούν να γίνει το έθιμο την επόμενη χρονιά και εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Το μόνο που μπορεί να γίνει υπό τα σημερινά δεδομένα είναι το εξής: χωρίς απειλές, εκφοβισμούς και συκοφαντίες, από την επομένη του Πάσχα να ξεκινήσουμε πραγματικά μία διαδικασία οριοθέτησης ενός σαφούς και καταγεγραμμένου πλαισίου διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου, έτσι ώστε εντός των επομένων μηνών να έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένοι κανόνες και διαδικασίες και όργανα», αναφέρουν με επιστολή που κοινοποίησαν μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου.

Από άλλη μεριά, ο σύλλογος Βρονταδουσιακών Εθίμων οργανώνει σήμερα μεγάλο Σαββάτο το απόγευμα συμβολική παρέλαση με κατάληξη στους χώρους ρίψης των ρουκετών. «Μετά το πέρας της παρέλασης είναι αυτονόητο ότι το Σωματείο δεν θα παίξει κανένα απολύτως παραινετικό ρόλο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: astraparis.gr

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε