Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Υποσχέσεις Μηταράκη στη Χίο: Λιγότεροι στα κλειστά κέντρα, θα κλείσει η ΒΙΑΛ

Υποσχέσεις Μηταράκη στη Χίο: Λιγότεροι στα κλειστά κέντρα, θα κλείσει η ΒΙΑΛ

Μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου θα λειτουργεί το κλειστό κέντρο που θα δημιουργηθεί στη Χίο και δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στο νησί. Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του ο Νότης Μηταράκης.

Η παραμονή των μεταναστών στην κλειστή δομή δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες, ανέφερε επίσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δήλωσή του ενόψει του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου με θέμα τους αιτούντες άσυλο.

Ο κ. Μηταράκης υπογραμμίζει, ότι «πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ» και εξηγεί ότι η νέα δομή αντικαθιστά τη ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους αιτούντες άσυλο από όσους διαμένουν σήμερα στη Χίο. Οι υπόλοιποι άνθρωποι θα μετακινηθούν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε για την Τουρκία.

«Ξεκινάμε άμεσα τη διαδικασία για το κλείσιμο της ΒΙΑΛ και την απόδοση της έκτασης στο δήμο, αμέσως μετά την λειτουργία της νέας δομής. Δημιουργώντας άμεσα νέες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20.000 θέσεων,  για να μεταφερθούν αιτούντες άσυλο από τα νησιά μας», αναφέρει ο Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική. Εντός των κέντρων, όπως προβλέπει ο νόμος, θα παραμένουν, σε περιορισμό, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού -και άρα πρέπει να επιστραφούν- και οι νεοαφιχθέντες.

Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα», περιέγραψε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Καταλυτικό ρόλο στη μείωση των ροών, σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, θα διαδραματίσει η επιστροφή στην Τουρκία από τα νησιά, όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αυτό απαιτεί σωστή εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου και επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων. Ήδη καταφέραμε, την έκδοση αποφάσεων για τις αφίξεις Ιανουαρίου 2020 μέσα σε 24 ημέρες. Το οποίο σημαίνει, μαζί με αλλαγές στη νομοθεσία που θα ψηφιστούν άμεσα, ότι όποιος λαμβάνει άσυλο θα φεύγει από τη Χίο σε λιγότερο από δυο μήνες. Όποιος έχει αρνητική απόφαση και κάνει προσφυγή θα φεύγει το αργότερο σε έξι μήνες», εξήγησε.

Στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της, την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο και η πόλη. Προχωράμε το νέο δρόμο του Αίπους, παρακάμπτοντας το Βροντάδο, καταλήγει η δήλωση του Νότη Μηταράκη.

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις