Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Φολέγανδρος: Το… ατίθασο νησί με την άγρια ομορφιά

Φολέγανδρος: Το… ατίθασο νησί με την άγρια ομορφιά

Φολέγανδρος: Η Φολέγανδρος δεν είναι ένα νησί που το κατακτάς, είναι ένα νησί που του αφήνεσαι!  Με άγρια ομορφιά, απότομους όρμους, μια Χώρα που μοιάζει ιδανικό σκηνικό για πειρατική ταινία, με αμμουδιές παράξενες και γεμάτες ενέργεια, μοναδικά αξιοθέατα και μια φύση που την κοιτάς και σε κοιτάει και αυτή, και μάλιστα στα μάτια, η Φολέγανδρος δεν είναι απλά ταξιδιωτικός προορισμός, είναι state of mind! Σε κατακτάει με την πρώτη ματιά, αυτή η καρδιοκλέφτρα του Αιγαίου!

Η Φολέγανδρος υπήρξε στην αρχαιότητα ένας τόπος που δεν ζούσαν κανονικές κοινότητες, αναφέρεται στην μυθολογία ως τόπος άσκησης αντρών και καταφύγιο σκληροτράχηλων βοσκών! Η πρώτη της ονομασία ήταν Πολύανδρος και κατά πάσα πιθανότητα, λόγω του πολύ οχυρού της χαρακτήρα, ήταν ένα είδος μυστικού στρατοπέδου «πεζοναυτών»! Τα πάμπολλα απόκρημνα βράχια και οι δυνατοί βοριάδες, που δίνουν στα δέντρα μια χαρακτηριστική κλίση, είναι αναπόσπαστα στοιχεία της γοητείας της. Καθώς δεσπόζει ανάμεσα στην Σίκινο και την Μήλο υπήρξε στρατηγικός τόπος και για τους ρωμαίους και για τους Φράγκους. Ο περιβόητος Μάρκος Σανούδος έχτισε το εκπληκτικό της κάστρο το 1212 στην πιο δεσπόζουσα θέση της Χώρας, η οποία δημιουργήθηκε για να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από τους πειρατές. Η θέα από το κάστρο, αλλά και από όλη την Χώρα, κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.
Η μορφολογία του εδάφους είναι συνταρακτική. Να αναφέρουμε τους κυριότερους όρμους, νησίδες και κόλπους, για να καταλάβουμε πόσο περίπλοκο και σαγηνευτικό είναι το τοπίο; Με δεξιόστροφη φορά θα αντικρίσετε: Ακρωτήριο Κάστελλος, στην βορειο-βορειοδυτική εσχατιά. Όρμος Αγίου Γεωργίου, . Ορμίσκος Σιφναίικα, Παραλία Πλατιά, Ακρωτήριο Καβαλάρη, Όρμος Σερφιώτικο, Ακτή Σύλλακα, Ακτή Μαρουλίδες, Ακτή Πιτσίνια, Πόρτα Κατεργάκι, Όρμος Βορίνα, Ακρωτήριο Μεσοτρούλι, Όρμος Πλάκας, Ακρωτήριο Παναγίας, Χοντρόκαβος, Όρμος Αθερινός, Ακρωτήριο Χονδρομουτσούνα, Ακτή Αύλακας, Όρμος Ντεμενέου, Όρμος Καραβοστάσης, Άκρα Βιντσέντζου, Όρμος Λιβάδι, Ορμίσκος Βαθύ, Άκρα Βαθύ, το νοτιο-ανατολικότερο σημείο της Φολεγάνδρου, Άκρα Γιωργίτσι, Όρμος Κάτεργο, Άκρα Διαπόρι, το νοτιοανατολικότερο σημείο της, προς τα δυτικά και βορειοδυτικά θα βρείτε την Ακτή Ντελαγκράντα, Ακτή Κόκκινα, Ακτή Αλατσάρια, Ακτή Σκάλες, Όρμος Λάκκος, Ακτή Δογκάρια, Άκρα Μέγα, Ακτή Φράγκου, Όρμος Βαθύ ή Αγκάλη, ο μεγαλύτερος της νήσου, Άκρα Μέλισσα, Ακτή Ασπροπούντα, Ακτή Κεφαλές, Ακρωτήριο Ασπροπούντα, το σημαντικότερο της νότιας πλευράς, Όρμος Λιβαδάκι, Ακτή Καρανικόλα, Ακτή Κασέλες, Όρμος Καλαμάκι, Ορμίσκος Αυλάκι, Όρμος Αμπέλι, Ακτή Βάρσαμο, Ακρωτήριο Κυπαρίσσι, το δυτικότερο σημείο της νήσου. Και προς τα βόρεια και ανατολικά συναντάμε: Ακτή Πλάκαρη, Όρμος Δύο Αυλάκια, Όρμος Λυγαριά.
Καταλαβαίνουμε ότι με μια τέτοια ποικιλία, οι συγκινήσεις που σας περιμένουν στις παραλίες, είναι απλά πέρα από κάθε περιγραφή! Κάθε όρμος, κάθε κόλπος, κάθε μικρή σπηλιά, και ένα θαύμα της φύσης, με επιπλέον προσόν ότι παρά το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες έχουν ανακαλύψει αυτό το σπάνιο μαργαριτάρι, δεν υπάρχει και τρελή κοσμοσυρροή. Φυσικά σε όλους αυτούς τους υπέροχους κρυφούς προορισμούς, προσορμίζονται ιστιοφόρα και γενικά ιδιωτικά σκάφη, από το παgκόσμιο jet set.


Σε μια παράξενη Χώρα

Η Χώρα της Φολεγάνδρου είναι από τις πιο εντυπωσιακές που συναντάμε στο Αιγαίο. Η θέα είναι μοναδική, ενώ υπάρχουν πολλές πλατείες, πράγμα σπάνιο για ελληνικό νησί. Η πρωτεύουσα αυτή, με τις θαυμάσιες εκκλησίες, συνδέεται με τους εκπληκτικούς οικισμούς, τον Καραβοστάση, την Αγκάλη, την Άνω Μερά, αλλά και με τις δημοφιλείς πλέον παραλίες, το Λιβάδι, το Λιβαδάκι, το Αμπέλι, το Δέντρο, το Κάτεργο. Ευτυχώς οι ταξιδιώτες ανακάλυψαν την Φολέγανδρο και την ασύλληπτη ομορφιά της όταν είχε αλλάξει η αντίληψη για τον μαζικό τουρισμό κι έτσι οι υποδομές που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται είναι ήπιες και δεν βλάπτουν την μοναδικότητα του τοπίου. Στην Χώρα και τους ολόασπρους οικισμούς θα χαρείτε μεν πολυτελείς προτάσεις, αλλά η παράδοση και η φιλοξενία είναι ανόθευτες αξίες. Οι γεύσεις παραμένουν εκρηκτικές. Δοκιμάστε τα ντόπια τυριά, το μοναδικό ξυνότυρο, το ανθότυρο και το “σκέτο” τυρί, ένα σκληρό και αλμυρό τυρί που συνοδεύει ιδανικά τα ματσάτα, τα ντόπια χειροποίητα μακαρόνια, ένας σκέτος πειρασμός, που τα σερβίρουν με κόκορα κοκκινιστό. Και βέβαια δοκιμάστε την γεύση που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Φολεγάνδρου, την καρπουζένια, γλυκό από καρπούζι, μέλι και σουσάμι(παστέλι) ψημένο στον φούρνο. Γεύσεις, αρώματα και τοπίο δημιουργούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Η Φολέγανδρος συνδέεται την καλοκαιρινή περίοδο με τον Πειραιά με ταχύπλοα πλοία, καθημερινά. Το ταξίδι διαρκεί 3,5-4 ώρες. Με συμβατικά πλοία το ταξίδι διαρκεί 11 ώρες περίπου, ανάλογα με το δρομολόγιο. Λεωφορεία συνδέουν το λιμάνι στον Καραβοστάσι με την Χώρα και την Άνω Μεριά . Υπάρχει πάντοτε ανταπόκριση με τα πλοία , ανεξάρτητα από την ώρα άφιξη τους . Υπάρχει επίσης ταξί , αλλά και γραφεία που νοικιάζουν αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα.
Ταξί – τηλ.:6944693957, 2286041048 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε