Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ρόδος, σαν όνειρο

Ρόδος, σαν όνειρο

Η Ρόδος είναι σίγουρα η σταρ των Δωδεκανήσων, εκτός από το πιο μεγάλο νησί αυτού του μοναδικού συμπλέγματος. Και πώς να μην είναι;  

Απέραντη ιστορία και θαυμάσια αρχιτεκτονική, άρωμα μυστηρίου από τους Ιωαννίτες ιππότες, μοναδικά αξιοθέατα, παραλίες σκέτα διαμάντια, ονειρική ενδοχώρα, είναι λίγα μόνον από τα θέλγητρα που κάνουν την Ρόδο ζηλευτό προορισμό. Ας δούμε λίγο αναλυτικά αυτόν τον επίγειο παράδεισο, με τις τόσες του ομορφιές.
Δυτικά της Ρόδου
Στην δύση της Ρόδου θα βρούμε την Ιαλυσό, με θέα το απέραντο Αιγαίο, λευκές αμμώδεις παραλίες και υπέροχες υποδομές. Η Ιαλυσός είναι μία από τις πλουσιότερες περιοχές στην Ελλάδα, λόγω των πολυτελών ξενοδοχείων. Μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες και μια εντυπωσιακή συλλογή από κινέζικα εστιατόρια είναι κίνητρο για να έρθετε εδώ. Τα πολυτελή ξενοδοχεία είναι σαν αυτόνομες πόλεις και ίσως να μην χρειαστεί να βγείτε από αυτά. Αν όμως θέλετε να χαρείτε την δυτική Ρόδο, έχει πολλά αξιοθέατα. Το μοναστήρι της Φιλερήμου στο χώρο όπου ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής είχε το αρχηγείο του κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του 1522, ήταν αρχικά μια μικρή εκκλησία που είχε μια εικόνα της Παναγίας, έργο του Αποστόλου Λουκά. Αργότερα έγινε μια λαμπρή βασιλική και στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη, που χτίστηκε από τους Ιππότες τον 14ο αιώνα και καταστράφηκε από τους Τούρκους, όταν έδιωξαν τους ιππότες από το νησί. Ξαναχτίστηκε από τους Ιταλούς, έγινε μοναστήρι των Καπουτσίνων, μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και περιμένει να την γνωρίσετε. Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ιαλυσού, με τον ναό της Αθηνάς, και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θα σας μαγέψουν. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων αξίζει μια επίσκεψη, είναι παράδεισος. Κάθε χρόνο, από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, σμήνη από πολύχρωμες πεταλούδες γεννούν τα αυγά τους εδώ. Ο Γερμανός εντομολόγος Elger ανακάλυψε ότι αυτές οι πεταλούδες είναι του σπάνιου είδους Panaxia, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα Ιμαλάια. Σήμερα, ζουν στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Περού, την Καλιφόρνια και σε κάθε χώρο όπου υπάρχουν δέντρα που παράγουν ρητίνη με χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά. Η είσοδος μέσα από την κοιλάδα κοστίζει € 4 και ακολουθεί το ρέμα μέχρι την πλευρά του λόφου. Σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα δεν καλύτερος περίπατος. Υπάρχει επίσης ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα με είδη δώρων, όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε χιλιάδες προϊόντα που έχουν κάτι να κάνουν με τις πεταλούδες. Κοντά στην Κοιλάδα των Πεταλούδων είναι η το παραδοσιακό οινοποιείο της Αναστασίας Τριανταφύλλου όπου κάνουν υψηλής ποιότητας, βιολογικά κρασιά από το σταφύλι Ρόδιος, λευκό Αθήρι και το κόκκινο σταφύλι Μαντηλάρι, καθώς και Cabernet Sauvignon, Merlot, Grenage Rouge και Moschatel. Πολύ κοντά θα βρείτε και ένα εξαιρετικό αγρόκτημα με στρουθοκαμήλους αλλά και αλεπούδες, καγκουρό, λάμα, αντιλόπες, αίγες , ελάφια, αγριογούρουνα, άλογα, κουνέλια, πάπιες, παπαγάλους, πέρδικες, κουνάβια, ασβούς, και πολλά άλλα. Το αγρόκτημα είναι περίπου 1500 μέτρα πριν από την Κοιλάδα των Πεταλούδων.
Τριάντα χιλιόμετρα δυτικά της πόλης βρίσκεται η Αρχαία Κάμειρος μία από τις τρεις ισχυρότερες πόλεις της Ρόδου, στην αρχαιότητα. Ανακαλύφθηκε το 1929 και έχει ονομαστεί η ελληνική Πομπηία, διότι κανείς δεν ξέρει γιατί και πώς η πόλη ερημώθηκε. Κάντε οπωσδήποτε μια βουτιά στην παραλία της Αρχαίας Καμείρου ή μια επίσκεψη στο λιμάνι της Σκάλας Καμείρου, όπου μπορείτε να πάρετε το πρωινό πλοίο για Χάλκη. Το μοναστήρι της Παναγίας βρίσκεται πάνω στα ερείπια του ναού της Αθηνάς, η οποία βρίσκεται στην κορυφή ενός ακόμα παλαιότερου ναού. Τα περισσότερα από τα ερείπια είναι από την ελληνιστική εποχή και περιλαμβάνουν την αγορά της πόλης και ένα ναό δωρικού ρυθμού με καμάρες. Υπάρχουν, πολλά ευρήματα από εδώ στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Με τον τρόπο έχω μια μικρή ομολογία που κάνει. Στο χωριό Σορωνή υπάρχει η μονή του Αγίου Σουλά, όπου γίνεται κάθε 30 Ιουλίου ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ του νησιού . Οι ωραιότερες παραλίες βρίσκονται στην ανατολική ακτή λένε, αλλά αν πάτε στην δυτική ακτή, στην πλευρά του Αιγαίου, μόλις περάσετε τα θέρετρα υπάρχουν χιλιόμετρα από άδειες παραλίες άμμου και τα τιρκουάζ νερά δεν θα τα βρείτε πουθενά. Υπάρχει μια παραθαλάσσια ψαροταβέρνα όπου ο δρόμος από την Απολακκιά συναντά τη θάλασσα. Θα περνάτε μεσαιωνικά κάστρα σκαρφαλωμένο σε κορυφές βουνών, δάση από πεύκα, χωριά όπως η πόλη της Σιάνα, γνωστή για την περίφημη σούμα, ένα ισχυρό οινοπνευματώδες όπως η ρακή ή η grappa
Νότια Ρόδος
Το πρώτο αξιοθέατο στην νότια Ρόδο είναι η Κατταβιά, έχει δύο ενδιαφέρουσες εκκλησίες, μία από τη βυζαντινή περίοδο, που περιβάλλεται από ένα μικρό νεκροταφείο, πέρα από την Κατταβιά είναι η άκρη της Ρόδου και το μικρό νησί Πρασονήσι. Όπου μπορείτε να κάνετε windsurfing. Ανεβείτε πάνω από το λόφο για να δείτε μια παραλία με λευκή άμμο, που φτάνει σχεδόν στο νησί και σε κάθε πλευρά θα δείτε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες πολύχρωμα πανιά και αλεξίπτωτα. Θα βρείτε μια σειρά από ενοικιαζόμενα δωμάτια, λίγες ταβέρνες και μερικά καταστήματα για windsurfing Δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Κατταβιάς είναι ο αγροτικός οικισμός του Αγ Παύλου. Υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι που ονομάζεται Άγιος Μάρκος σε κοντινή απόσταση, που αξίζει να το επισκεφθείτε. Όλη η περιοχή είναι αγροτική, με κάποια εγκαταλελειμμένα σπίτια art-deco. Από εδώ φτανετε μέχρι την ανατολική ακτή της Ρόδου προς την Λίνδο.


Γύρω από τη Λίνδο

Η πόλη της Λίνδου είναι η τουριστική πρωτεύουσα του νησιού. Συχνά περιγράφεται ως ένα γραφικό χωριό του νησιού, στην πραγματικότητα είναι ένα θέρετρο με ένα μικρό χωριό στο κέντρο του. Η παραλία είναι εξαιρετική, αλλά πάντα γεμάτη σε ένα καλοκαίρι που διαρκεί περίπου 8 μήνες. Το ίδιο το χωριό είναι σε κυκλαδίτικο στυλ. Η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου είναι το πιο γνωστό από όλα τα αρχαία μνημεία της, ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, που δημιουργήθηκε πριν το 2000 π.Χ. και έχει φιλοξενήσει τους αρχαίους Έλληνες, τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τους Τούρκους, αλλά και το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Το ίδιο το χωριό είναι κλειστό για τα αυτοκίνητα και είναι ένας λαβύρινθος από μικρά δρομάκια που κάνουν την περιπλάνηση μέσα στην πόλη μια πανέμορφη περιπέτεια. Στις Επτά Πηγές θα βρείτε μια μικρή λίμνη τροφοδοτείται από όντως από επτά πηγές , με χήνες, πάπιες, παγώνια και μια ωραία σκιά στην ταβέρνα με θέα στο ρεύμα. Η ανατολική ακτή της Ρόδου έχει μια σειρά από παραλίες, πολλούς όρμους και κολπίσκους, όπως η Λίνδος και ορισμένες μεγάλες αμμουδιές. Προφανώς, όσο πιο μακριά μπορείτε να πάτε από τις τουριστικές περιοχές, τόσο λιγότεροι άνθρωποι θα είναι στην παραλία. Είναι υπέροχο το νότιο άκρο της παραλίας του Φαληρακίου, ένας μικρός, ιδιωτικός παράδεισο. Το Φαληράκι είναι επίσης διαθέτει την μεγαλύτερη νεροτσουλήθρα στην Ελλάδα και ένα πάρκο ψυχαγωγίας με πολλές δραστηριότητες. Στην Θέρμη θα βρείτε ένα παλιό ιταλικό σπα αλλά θα κάνετε και ψαροντούφεκο και skindiving. Τα Κολύμπια και η παραλία Τσαμπίκα είναι πανέμορφα ακρογιάλια, αλλά όπως οι περισσότερες παραλίες συνήθως έχουν πολύ κόσμο.

Χρήσιμες Πληροφορίες
Εκτός από την συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ρόδου με τον Πειραιά υπάρχει η δυνατότητα να έρθει κάποιος αεροπορικά στο αεροδρόμιο Διαγόρας. Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου, κοντά στο χωριό Παραδείσι. Τηλέφωνο Αεροδρομίου 22410 88700.  

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε