Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ρωτώντας πας στην…Πόλη!

Ρωτώντας πας στην…Πόλη!

Η Κωνσταντινούπολη, μια συνταρακτική πρωτεύουσα πέρα και έξω από κάθε περιγραφή, ένα εξελισσόμενο μνημείο πολιτισμού.  

Η μοναδική πόλη στον κόσμο που μπορούν και την διεκδικούν εξίσου δύο ήπειροι, η Ασία κι η Ευρώπη. Η μία κι μόνη Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Βυζαντινής και στη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για αιώνες ήταν μια πολυσύχναστη μητρόπολη με το ένα πόδι στην Ευρώπη και το άλλο στην Ασία. Και έτσι παραμένει…
Το μονοπάτι των κόσμων
Η Κωνσταντινούπολη αγκαλιάζει αυτή την αξιοζήλευτη θέση ανάμεσα σε δύο ηπείρους, τόσο με ένα συγκεκριμένο χάος και εφευρετικότητα, όσο και συνεχώς εξελισσόμενη ως ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα σταυροδρόμια του κόσμου. Λέγεται συχνά ότι η Κωνσταντινούπολη είναι το σημείο συνάντησης της Ανατολής και της Δύσης, αλλά οι επισκέπτες σε αυτήν την πόλη που είναι χτισμένη πάνω από την πρώην πρωτεύουσα των δύο μεγάλων αυτοκρατοριών ες είναι πιθανό να είναι εξίσου εντυπωσιασμένοι από τη συνύπαρξη των παλαιών και νέων στοιχείων, της βαθιάς αρχαιότητας με την σύγχρονη πραγματικότητα. Πύργοι γραφείων δεσπόζουν πίσω από ιστορικά παλάτια, γυναίκες με σικ ρούχα σχεδιαστών περιδιαβαίνουν μαζί με άλλες που φορούν μακριές φούστες και καλύμματα κεφαλής, οι pushcarts γυρολόγοι διασταυρώνονται με μάνατζερ, τα παλιά Φίατ κορνάρουν σε λαμπερές BMW για την κυριαρχία στα θορυβώδη, στενά δρομάκια, και το Μεγάλο Παζάρι ανταγωνίζεται με τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα. Την αυγή, όταν η έκκληση του μουεζίνη για προσευχή αντηχεί από τους αρχαίους μιναρέδες, υπάρχουν αναπόφευκτα μερικοί καθόλου πιστοί, που γυρνάνε χαρωπά στα στενά, έχοντας βγει από τα νυχτερινά κέντρα και μπαρ…
Η Πόλη της ιστορίας
Οι περισσότεροι επισκέπτες σε αυτό το εκτεταμένο κόσμημα – πόλη με τα περισσότερα από 14 εκατομμύρια κατοίκους, θα περιηγηθούν πρώτα στα στενά της Παλιάς Πόλης, όπου η κληρονομιά της Βυζαντινής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μπορεί να μαγέψει τα μάτια, σε μνημειώδη έργα της αρχιτεκτονικής, όπως το λαμπρό στολίδι της Αγίας Σοφίας και τα όμορφα σε αναλογίες τζαμιά, χτισμένα από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Σινάν. Αν και θα ήταν εύκολο να περάσουν ημέρες, αν όχι εβδομάδες, εξερευνώντας τον πλούτο και τα αξιοθέατα στην ιστορική χερσόνησο, θα πρέπει να βγείτε και αλλού, στην σύγχρονη πόλη, ώστε να βιώσετε τη ζωντάνια της σημερινής Κωνσταντινούπολης. Με μια έντονη νυχτερινή ζωή που αφορά πολύ τον νεαρό πληθυσμό της και μια συναρπαστική καλλιτεχνική σκηνή που είναι όλο και περισσότερο στην πρωτοπορία και με διεθνή ραντάρ, εν μέρει χάρη στην αναγνώρισή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010, η Κωνσταντινούπολη είναι πραγματικά μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Είναι επίσης ένα μέρος όπου οι επισκέπτες θα αισθάνονται ευπρόσδεκτοι, μέσα σε μια πολύ φιλόξενη αγκαλιά. Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να είναι στο Βόσπορο, αλλά στην πραγματική της καρδιά είναι μια πόλη της Μεσογείου, και οι φιλικοί κάτοικοι είναι διάχυτα κοινωνικοί και πρόθυμοι να μοιραστούν αυτό που αγαπούν περισσότερο, την ίδια την Κωνσταντινούπολη.


Σημαντικά και μοναδικά χαρακτηριστικά

Θα αλλάξετε ήπειρο, χωρίς να πεταρίσει το βλέφαρό σας! Σε πόσα μέρη του κόσμου μπορείτε να είστε, με μια μικρή βαρκάδα, το πρωί στην Ευρώπη και το απόγευμα στην Ασία; Όταν μιλάμε για κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, η Κωνσταντινούπολη τον τερματίζει τον ορισμό!
Η πιο γοητευτική κρουαζιέρα. Ο Βόσπορος είναι μια μαγεμένη θάλασσα και μια βόλτα με βάρκα μέχρι το στενό, θα σας αποκαλύψει το γραφικό παρελθόν, θα σας χαρίσει εικόνες από τις γειτονιές στην προκυμαία και τις δασωμένες πλαγιές, ενώ το σκηνικό ολοκληρώνεται με φρούρια και παλιά αρχοντικά. Ο Βόσπορος είναι η πεμπτουσία της Κωνσταντινούπολης.
Παζαρέψτε ξανά και ξανά! Οι διαπραγματεύσεις και το ανατολίτικο παζάρι είναι μέσα στην κουλτούρα της Πόλης. Το να κάνετε τα ίδια μακρόσυρτα και απολαυστικά παζάρια που κάνουν και οι ντόπιοι στο δρόμο σας μέσα από το Μεγάλο Παζάρι και το Παζάρι των Μπαχαρικών, μπορεί να είναι λίγο τουριστική ατραξιόν, αλλά είναι διασκεδαστικό.
Θαυμάστε αρχαίες δομές, και βέβαια μαγευτείτε από την εκπληκτική Αγία Σοφία, αλλά και το χαριτωμένο αρχιτεκτονικά Τζαμί του Σουλεϊμάν, τα σπουδαιότερα έργα της πόλης της αυτοκρατορικής αρχιτεκτονικής, που ποτέ δεν παύουν να εντυπωσιάζουν. Η ενατένιση ειδικά από το εσωτερικό, όπως κοιτάζετε προς τα επάνω, είναι μια μυστηριακή εμπειρία και στα δύο αυτά σπουδαία αξιοθέατα.
Ζήστε την χλιδή. Με πολυτελή διακόσμηση και συναρπαστικά διαμερίσματα που ακόμα φέρνουν το άρωμα και την γοητεία από τα χαρέμια, το περίφημο Τοπ Καπί και το Dolmabahçe είναι δυο παλάτια που προσφέρουν μια γεύση από το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αλλά αυτό το μεγαλείο, μπορείτε να το ζήσετε και στην σύγχρονη πόλη, ίσως όχι με την ίδια αισθητική, αλλά σίγουρα με την ίδια υπερβολή!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπουλης:

Δ/νση: Turnacibaci Sokak 22-Beyoglu 34433, Istanbul-Turkey
Τηλ.: (0090212) 3938290-1-2, 3938294
Fax: (0090212) 0090212 2521365
Ε-mail: grgencon.kon@mfa.gr
Web-Site: http://www.mfa.gr/istanbul
ΘΕΩΡΗΣΗ
Για το ταξίδι στην Πόλη και εν γένει την είσοδό στην Τουρκία δεν απαιτείται θεώρηση (Visa) αλλά χρειάζεται μόνο το διαβατήριο (για την Πόλη μόνο ταυτότητα νέου τύπου με λατινικά στοιχεία).
ΝΟΜΙΣΜΑ
Το νόμισμα της Τουρκίας είναι η νέα τουρκική λίρα (YTL, προφέρεται: «γιετελέ»).
ΩΡΑΡΙΟ:
Στην Πόλη τα εμπορικά ανοίγουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Παραμένουν κλειστά το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή, όμως στην Ιστικλάλ και τις άλλες μεγάλες οδούς λόγω τουρισμού ανοίγουν και την Κυριακή.
ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Με ΟΣΕ
Mε λεωφορείο του ΟΣΕ, από Αθήνα για Κωνσταντινούπολη πλην Κυριακής (19.00) και από Πόλη για Αθήνα καθημερινά πλην Πέμπτης (10.00). Τηλέφωνο Σταθμού Αθηνών: 210-5298739. Τηλέφωνο Σταθμού Θεσσαλονίκης: 2310-538367. O ΟΣΕ συνεργάζεται με το τουρκικό πρακτορείο Derya: για Θεσσαλονίκη, επιβίβαση από Νέο Σ.Σ., αποβίβαση στο Σταθμό Otogar στο Bayrampasa.
Με το τραίνο Φιλία-Dostluk και καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη (αναχώρηση: 19.58) για Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα (αναχώρηση: 20.30).
Αεροπορικά
Το αεροδρόμιο (Hava Alani) της ευρωπαϊκής ακτής ονομάζεται «Atatürk International Airport» και το μικρότερο της ασιατικής ακτής:«Sabiha Gökçen International Airport«. Από τον αερολιμένα Ατατούρκ, θα βρείτε εξπρές λεωφορείο, με αφετηρία έξω από το κτίριο των αφίξεων. Προσοχή: επιλέξτε εκείνο που έχει προορισμό την πλατεία Τaksim. Υπάρχει σύνδεση με μετρό, που συνδέει το αεροδρόμιο με την περιοχή του Aksaray. Από εκεί, με τραμ μέχρι το Σουλταναχμέτ (περιοχή Αγίας Σοφίας) και το Καράκιοϊ. Μετά, με το Τουνέλ μέχρι την Ιστικλάλ. Με τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.
Με Ιδιωτικό Αυτοκίνητο
Μέσω Κήπων-Ipsala (παραλιακά) ή Καστανιών-Αδριανούπολης (από βόρεια). 

Travel Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε