Τρίτη, 18 Ιουν.
35oC Αθήνα

IRIS: Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Ποιοι θα πληρώσουν 1.500 ευρώ

IRIS: Οι δύο κρίσιμες ημερομηνίες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις – Ποιοι θα πληρώσουν 1.500 ευρώ

Περίπου 200.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη συνδεθεί και χρησιμοποιούν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, όπως ενημερώνει το οικονομικό επιτελείο.

Τώρα οι μηχανές του ΥΠΟΙΚ έχουν πατήσει γκάζι για την επόμενη φάση επέκτασης του IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς πέρα από την εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού που μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές απαλλαγμένο από τραπεζικές προμήθειες, προσδοκάται και η ένταξη στο πλαίσιο των ευνοουμένων κάθε εμπόρου εφόσον οι χρεώσεις είναι κατά τεκμήριο αναλογικά χαμηλότερες, σε σχέση με άλλους τρόπους πληρωμής.

Φυσικά, το μέτρο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τα πρόστιμα

Ωστόσο, οι ημερομηνίες είναι διαφορετικές με βάση το είδος του επαγγελματία. Συγκεκριμένα:

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να εγγραφούν στο IRIS με καταληκτική προθεσμία την 30η Ιουνίου 2024.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις από την άλλη έχουν διορία έως 31 Μαρτίου 2025, λόγω τεχνικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε η χρήση του IRIS να λειτουργεί και στα φυσικά καταστήματα.
Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο πολλάκις από το οικονομικό επιτελείο, ανοχή δεν θα υπάρξει σε όσους παραβούν τις ημερομηνίες. Οι διαδικασίες για την ένταξη τους στο σύστημα IRIS είναι γνωστές και σχετικά απλές, και δεν θα δικαιολογηθεί αγνόηση των διοριών.

Ως εκ τούτου, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με «τσουχτερό» πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο και θα καταλογίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις