Κόσμος

Φονική φωτιά στην Μπανγκόκ: Τα εύφλεκτα διακοσμητικά αντικείμενα έκαναν την παμπ παγίδα θανάτου για πάνω από 30 ανθρώπους

Οι έξοδοι κινδύνου ήταν σφραγισμένες, ή εμποδίζονταν από τραπέζια και κιβώτια
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στην αρχή, από την είσοδο του μπαρ στη βόρεια Μπανγκόκ υψωνόταν μόνο ένας πυκνός καπνός, χωρίς να είναι εμφανές το μέγεθος της καταστροφής που θα ακολουθούσε από τη φωτιά στην παμπ.

Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και τίποτα δεν προμήνυε ότι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η φωτιά στην παμπ της Μπανγκοκ θα εξελισσόταν σε μία από τις πιο πολύνεκρες τραγωδίες των τελευταίων ετών στη χώρα.

Λίγες στιγμές αργότερα, μια ισχυρή οριζόντια γλώσσα φωτιάς εκτοξεύθηκε από την έξοδο που οδηγούσε στον δρόμο, όπως καταγράφεται σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και του οποίου η αυθεντικότητα επιβεβαιώθηκε από το Reuters. Στη Μπανγκόκ, η εικόνα αυτή συνοδεύτηκε αμέσως από κραυγές πανικού και απόγνωσης ανθρώπων που προσπαθούσαν να σωθούν.

Η τραγωδία είχε βαρύ απολογισμό, καθώς τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 75 τραυματίστηκαν. Από αυτούς, οι 24 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που καταδεικνύει τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς.

Το δυστύχημα έφερε ξανά στο προσκήνιο τα χρόνια προβλήματα που αφορούν τους κανόνες πυρασφάλειας στην Ταϊλάνδη, αλλά και την ανεπαρκή εφαρμογή τους, ιδιαίτερα σε χώρους ψυχαγωγίας που εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:57 το βράδυ της Κυριακής και η πιθανότερη αιτία ήταν ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα σε κλιματιστική μονάδα που βρισκόταν στην οροφή του καταστήματος.

Παρότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο μέσα σε λίγα λεπτά, η εξέλιξη της φωτιάς ήταν τόσο γρήγορη ώστε ένας συνδυασμός επικίνδυνων συνθηκών αποδείχθηκε μοιραίος για πολλούς από τους θαμώνες της παμπ Rong Beer Na Lat Phrao.

 

Ειδικοί που εξέτασαν το περιστατικό εκτιμούν ότι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνταν τόσο για τη διακόσμηση της σκηνής όσο και πιθανώς για την ηχομόνωση του χώρου, άρπαξαν αμέσως φωτιά. Η καύση τους δημιούργησε ακραίες θερμοκρασίες και τεράστιες ποσότητες καπνού, με αποτέλεσμα πολλοί εγκλωβισμένοι να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία.

Παράλληλα, η αστυνομία διερευνά εάν οι έξοδοι κινδύνου ήταν μπλοκαρισμένες, δυσχεραίνοντας τη διαφυγή των πελατών. Η έρευνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το κατάστημα είχε περάσει από έλεγχο ασφαλείας μόλις τον Απρίλιο.

«Η σοβαρότητα αυτής της πυρκαγιάς οφειλόταν σε ένα τεράστιο φορτίο καύσιμης ύλης», δήλωσε η Μπουσακόρν Σαενζούκ, πρόεδρος της Επιτροπής Μηχανικής Πυροπροστασίας στο Ινστιτούτο Μηχανικής της Ταϊλάνδης, η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο μετά την τραγωδία.

Η ίδια ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στα ιδιαίτερα εύφλεκτα ηχομονωτικά υλικά αλλά και στα διακοσμητικά στοιχεία, όπως τεχνητά δέντρα και λουλούδια που κάλυπταν την οροφή δημιουργώντας μια εικόνα πράσινου θόλου, κυρίως γύρω από τη σκηνή και το μπαρ.

Βίντεο από το εσωτερικό του καταστήματος πριν από την πυρκαγιά, το οποίο επίσης επαληθεύτηκε από το Reuters, αποτυπώνει ένα πράσινο υλικό που έμοιαζε με τεχνητό γρασίδι να καλύπτει την οροφή πάνω από τη σκηνή. Στο υπόλοιπο κατάστημα διακρίνονται μαύρα ηχοαπορροφητικά πάνελ αφρού πάνω από τους χώρους όπου βρίσκονταν τα τραπέζια των πελατών.

 

«Υπήρχαν πλαστικά υλικά και αυτά ήταν σχετικά πυκνά υλικά. Όταν αυτά αναφλέγονται, παράγουν μια φλόγα υπό μορφή πίδακα καθώς συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες θερμότητας. Η θερμότητα μεταφέρθηκε προς τα κάτω κάνοντας τα υλικά ου βρίσκονταν από κάτω να καούν. Οι καρέκλες με ταπετσαρία κάηκαν ολοσχερώς», εξηγεί η Μπουσακόρν.

Η παρουσία αφρώδους υλικού στους καθρέφτες της οροφής ενισχύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, την εκτίμηση ότι παρόμοια υλικά συνέβαλαν και στην πολύνεκρη πυρκαγιά που είχε σημειωθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο ελβετικό Κραν Μοντανά, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 40 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 119.

Περίπου πέντε λεπτά μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, ο πυροσβέστης Τσακρίτ Κονγκόμ έφτασε στο σημείο και αντίκρισε το κτίριο να έχει καλυφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από πυκνό καπνό. Η πρώτη του προσπάθεια ήταν να περιορίσει τις φλόγες που είχαν ήδη εξαπλωθεί στην κύρια είσοδο.

«Οι περισσότεροι από τους επιζώντες πνίγονταν από τον καπνό», είπε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ομάδα έρευνας και διάσωσης που εισήλθε στο κτίριο εντόπισε πολλά θύματα πεσμένα στο δάπεδο κοντά στις τουαλέτες, στο πίσω μέρος του καταστήματος. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετές από τις εξόδους κινδύνου είχαν αποκλειστεί από τραπέζια και κιβώτια μπύρας, περιορίζοντας δραματικά τις δυνατότητες διαφυγής.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στον χώρο, ακούγεται συνεργάτης να τον ενημερώνει ότι μία πόρτα, η οποία παλαιότερα λειτουργούσε ως έξοδος κινδύνου, ήταν ασφαλισμένη με σύρτη.

Παράλληλα, υλικό από κάμερα σώματος διασώστη, το οποίο εξέτασε το Reuters, δείχνει αρκετούς ανθρώπους πεσμένους μπρούμυτα κοντά στις τουαλέτες, στο σημείο όπου φαίνεται ότι προσπάθησαν να βρουν διέξοδο.

Ο Αμόρν Πιμάνμας, πρόεδρος του Συνδέσμου Μηχανικών Δομικών Έργων της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι τα διακοσμητικά στοιχεία από αφρό, τα οποία δεν διέθεταν ιδιότητες επιβράδυνσης της φωτιάς, παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες μαύρου καπνού με μονοξείδιο του άνθρακα και κυάνιο, οδηγώντας πολλούς εγκλωβισμένους σε ασφυξία.

«Άνθρωποι πέθαναν από εισπνοή τοξικού καπνού πριν καούν από τη φωτιά», είπε. «Αρκετά πτώματα δεν έφεραν εγκαύματας».

Οι ειδικοί επισήμαναν ακόμη ότι το κατάστημα είχε δηλωθεί ως εστιατόριο, παρά το γεγονός ότι στην πράξη λειτουργούσε ως χώρος διασκέδασης, γεγονός που συνεπάγεται διαφορετικές απαιτήσεις ως προς τα μέτρα ασφαλείας.

«Όταν οι χώροι δεν είναι καταχωρημένοι ως κέντρα ψυχαγωγίας, τα συστήματα πυροπροστασίας τους είναι ημιτελή, όπως η έλλειψη συστημάτων εξαερισμού καπνού», δήλωσε ο Αμόρν.

«Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση καπνού και θερμότητας, δημιουργώντας κινδύνους».

 

Οι αδυναμίες που σχετίζονται με τη χρήση εύφλεκτων υλικών, τον υπερβολικό συνωστισμό και τις ανεπαρκείς ή μη προσβάσιμες εξόδους κινδύνου έχουν επισημανθεί και σε προηγούμενες τραγωδίες στην Ταϊλάνδη. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στο Τσονμπούρι το 2022 με 13 νεκρούς, καθώς και η καταστροφική πυρκαγιά του 2009 σε κέντρο διασκέδασης της Μπανγκόκ που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 65 ανθρώπους.

Μετά το νέο δυστύχημα, οι δημοτικές αρχές της Μπανγκόκ ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επανεξετάσουν σειρά κανονισμών, μεταξύ άλλων σχετικά με τη χρήση διακοσμητικών υλικών αλλά και με τα κριτήρια βάσει των οποίων ένας χώρος χαρακτηρίζεται ως κέντρο ψυχαγωγίας.

«Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι σήμερα», δήλωσε η Μπουσακόρν, «αλλά εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τους ίδιους νόμους που γράφτηκαν πριν από 30 έως 40 χρόνια και δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την τρέχουσα πραγματικότητα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα τη συνθήκη για το Γιβραλτάρ, διευκολύνοντας τη διέλευση των συνόρων
Οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ (θα) μπορούν να περνάνε στην Ισπανία με δελτίο διαμονής χωρίς να χρειάζεται σφραγίδα στα διαβατήριά τους, ενώ οι Ισπανοί (θα) μπορούν να διέρχονται με κυβερνητικό δελτίο ταυτότητας
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυματίζουν έξω από το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Ημέρα της Βαστίλης: Το ηχηρό παρών της Ελλάδας με τα «γαλανόλευκα» Rafale και το άγημα τιμών του ΓΕΕΘΑ
Oι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τους εορτασμούς για την 14η Ιουλίου στο Παρίσι, αφού η Ελλάδα είναι διαχρονικός στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος της Γαλλίας
Παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης
Πυρκαγιά σε εργοτάξιο στις Βρυξέλλες: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 6 αγνοούμενοι – Εντοπίστηκαν σε ασανσέρ
Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 8:00 το πρωί στο κτίριο OXY, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης - Άγνωστα τα αίτια - Η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι βρίσκονταν στο σημείο όταν ξέσπασε η πυρκαγιά
Πυρκαγιά σε εργοτάξιο στις Βρυξέλλες: Τουλάχιστον 4 νεκροί και 6 αγνοούμενοι – Εντοπίστηκαν σε ασανσέρ
Ανανεώθηκε πριν 12 λεπτά
9