Κόσμος

Η Χαμάς ζητά αλλαγές στη νέα πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα – «Είναι πιο προκατειλημμένη υπέρ του Ισραήλ»

Η Χαμάς αισθάνεται εξαπατημένη από την Κυβέρνηση Τραμπ, πιστεύοντας ότι την «κορόιδεψαν» με μία φιλοϊσραηλινή πρόταση που δεν εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου

Η Χαμάς ανακοίνωσε νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης (29.05.2025) ότι δεν αποδέχεται το περίγραμμα της προτεινόμενης από τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απαιτεί ορισμένες αλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Jerusalem Post».

Επικαλούμενη πηγές κοντά στη Χαμάς, η «Jerusalem Post» σημειώνει ότι η Χαμάς «απαιτεί αλλαγές στη νέα πρόταση εκεχειρίας του Steve Witkoff για τη Γάζα. Μάλιστα, η παλαιστινιακή οργάνωση χαρακτηρίζει τη νέα αμερικανική πρόταση «πιο προκατειλημμένη υπέρ του Ισραήλ σε σχέση με τις προηγούμενες».

Η Χαμάς αισθάνεται εξαπατημένη από την Κυβέρνηση Τραμπ, πιστεύοντας ότι την «κορόιδεψαν» με μία φιλοϊσραηλινή πρόταση που δεν εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε στην «Jerusalem Post» ενημερωμένη πηγή που γνωρίζει.

Η νέα πρόταση της Ουάσινγκτον απαιτεί, επίσης, όλοι οι όμηροι να επιστραφούν στο Ισραήλ εντός μίας εβδομάδας, αφήνοντας τη Χαμάς χωρίς άλλο περιθώριο διαπραγμάτευσης, είπε η πηγή.

Η Χαμάς δηλώνει ότι η νέα πρόταση ήταν πιο προκατειλημμένη υπέρ του Ισραήλ σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις και ότι ο Γουίτκοφ αποδέχθηκε τα περισσότερα από τα αιτήματα που παρουσίασε ο Ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντερμέρ σε συνάντηση που είχε μαζί του στις 27 Μαΐου, λέει η πηγή προσκείμενη στη Χαμάς.

Επιπλέον, η νέα πρόταση δεν παρέχει μία σαφή αμερικανική εγγύηση ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα οδηγήσει σε μόνιμη, είπε η πηγή. Η πρόταση δεν διευκρινίζει ότι εάν οι διαπραγματεύσεις παραταθούν πέραν των 60 ημερών, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί επίσης και το Ισραήλ δεν θα μπορεί να την παραβιάσει μονομερώς, όπως έκανε τον Μάρτιο, ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο, «σε αντίθεση με τις αναφορές, η συμφωνία Witkoff που προτάθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν καθόριζε τη νέα γραμμή ανάπτυξης των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί η βοήθεια στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός».

Η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η ηγεσία του Κινήματος Χαμάς έλαβε τη νέα πρόταση Witkoff από τους διαμεσολαβητές και την εξετάζει υπεύθυνα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του λαού μας, να του παράσχει ανακούφιση και να επιτύχει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επίθεση και απειλές του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο κατά δικαστή - «Έχει πολιτικά κίνητρα»
Ο Ρόμπερτ Φίτσο κατηγορεί συστηματικά τους δικαστές ότι στρέφονταν χωρίς λόγο εναντίον του ίδιου και των συμμάχων του όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση την περίοδο 2020-2023
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο
Η ιστορία της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά: Η θρυλική αγία που ενέπνευσε ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια του κόσμου
Θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο - Ανεγέρθηκε επί βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού στο σημείο που βρίσκονταν η «Φλεγόμενη Βάτος» του Μωυσή - Εκεί σώζεται η παλαιότερη απεικόνιση του Χριστού
Αγία Αικατερίνη Σινά