Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Μεγάλη αύξηση για τα κέρδη της Energean

Μεγάλη αύξηση για τα κέρδη της Energean

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν τα μεγέθη της Energean κατά το α’ εξάμηνο του 2018, με τη βοήθεια της αυξημένης παραγωγής, των ακριβότερων τιμών του πετρελαίου διεθνώς και της μείωσης του παραγωγικού κόστους. Παράλληλα, η εταιρεία εμφανίζεται αισιόδοξη για τις προοπτικές των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερό της στοίχημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, τα αποθέματα της εταιρείας ανέρχονται πλέον σε 349 εκατ. βαρέλια. Η παραγωγή κατά το α’ εξάμηνο έφτασε τα 3.801 βαρέλια ανά ημέρα, αυξημένη κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η πρόβλεψη για το σύνολο του 2018 κάνει λόγο για 4.000-4.250 βαρέλια ανά ημέρα. Η αύξηση του α’ εξαμήνου έγινε εφικτή μέσω της οριζόντιας γεώτρησης που ολοκληρώθηκε στο Βόρειο Πρίνο και ώθησε την παραγωγή κατά 1.000 βαρέλια ανά ημέρα. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι μειώθηκε το κόστος παραγωγής κατά 27% στα 19 δολάρια ανά βαρέλι και προβλέπεται περαιτέρω μείωση.

Τα έσοδα από πωλήσεις μειώθηκαν ελαφρώς από τα 26,8 σε 26,3 εκατ. δολάρια, όμως τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν από τα -7,9 σε 10,2 εκατ. δολάρια και τα κέρδη προ φόρων από τα -4,4 σε 82,1 εκατ. δολάρια. Τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν επίσης ανοδικά από τα -14,9 σε 87,4 εκατ. δολάρια.

Μέσα στο 2021 το πρώτο αέριο στο Καρίς και το Τανίν

Όπως δήλωσε η Energean με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, στα τέλη του 2020 θα είναι έτοιμη η πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου (FPSO) που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Η ναυπήγηση της μονάδας θα ολοκληρωθεί στη Σιγκαπούρη στα τέλη του 2020 ώστε να φτάσει στον προορισμό της αμέσως μετά και να συνδράμει ώστε να παραχθεί αέριο εντός του 2021.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ποντάρει πολλά στα δύο αυτά κοιτάσματα, καθώς αφιέρωσε για την ανάπτυξή τους τα 405 από τα 460 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε μέσω της δημόσιας προσφοράς, η οποία ολοκληρώθηκε την άνοιξη στο Λονδίνο. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν το 70% του κόστους ανάπτυξης των κοιτασμάτων και το υπόλοιπο 30% θα καλυφθεί από την Kerogen Capital.

Η Energean ανέφερε επίσης ότι η προετοιμασία και οι εργασίες προχωρούν ομαλά στο Ισραήλ με στόχο να παραχθεί αέριο κατά το α’ τρίμηνο του 2021. Στο μεταξύ, ως τα τέλη του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η ναυπήγηση του FPSO, η σχεδίαση του οποίου έχει γίνει ώστε να μεγιστοποιείται η ασφάλεια.

Η Energean πρόσθεσε ότι επέλεξε τις Stena Drilling και τη Halliburton για υπηρεσίες σχετικές με τις γεωτρήσεις, καθώς και τη Wood για υπηρεσίες σχετικές με τη λειτουργία και τη συντήρηση μόλις ξεκινήσει η παραγωγή.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην αισιοδοξία που υπάρχει για την περίπτωση του Karish North, η γεώτρηση του οποίου αναμένεται να λάβει χώρα για 45 ημέρες κατά το β’ τρίμηνο του 2019 έναντι κόστους 25 εκατ. δολαρίων.

 

Ενέργεια Τελευταίες ειδήσεις