Πολιτική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη με φόντο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Μηνύματα Γεραπετρίτη από τις ΗΠΑ σε Τουρκία, Λιβύη αλλά και Αίγυπτο, κι ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την πόντιση του καλωδίου
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να προεδρεύσει, σήμερα (29.10.26) σε ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας: Αναδυόμενες τεχνολογίες και θαλάσσια ασφάλεια».

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για τη συζήτηση του ΟΗΕ γίνεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μία κρίσιμη διπλωματική προσπάθεια για να προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, χωρίς η Αθήνα να εμφανιστεί ότι αποδέχεται τις τουρκικές αξιώσεις για ενημέρωση για την πόντιση του καλωδίου, και με φόντο και την επικύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τη Λιβυκή Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει γνωστοποιήσει κάποια προγραμματισμένη επαφή του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες, ωστόσο, εκτιμάται ότι ο Κ. Μητσοτάκη θα επιδιώξει να ενημερώσει ομολόγους του για την κίνηση αυτή της Τουρκίας.

Διπλωματικός «πυρετός»

Η επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου έχει προκαλέσει ήδη διεθνείς αντιδράσεις. Το State Department έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας και χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου ως «μη εποικοδομητική» και «προκλητική».

Την αντίθεση τους στην κίνηση αυτή της Βουλής της Βεγγάζης έχουν εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 27 κράτη-μέλη της. Η Γαλλία και το Ισραήλ έχουν επίσης απορρίψει το μνημόνιο, με το Ισραήλ να καταδικάζει ρητά την επικύρωσή του.

Ενώ Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ε.Ε. καταδίκασαν από κοινού την εξέλιξη με δήλωση στον ΟΗΕ, την οποία ανέγνωσε πριν από τρεις ημέρες, στις 26 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί παρανομία»

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε παρανομία σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Θα επιμείνουμε στην πίστη μας στο Διεθνές Δίκαιο ως τον μόνο τρόπο για την επίλυση των διαφορών. Η Ελλάδα πάντοτε επιμένει στο ότι θα πρέπει οι χώρες, οι οποίες είναι γειτονικές, να εργάζονται μεταξύ τους για να επιλύουν τις διαφορές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να γίνονται ανεκτές οι οποιεσδήποτε επιθετικές και αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο ενέργειες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά.

«Παζάρι» Τουρκίας και με την Αίγυπτο;

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν την τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξαγοράσει την Αίγυπτο για συμφωνία θαλασσίων ζωνών, μετά τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη – τα οποία ενίσχυσαν και δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας – έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Οι θαλάσσιες ζώνες δεν είναι πεδίο πλειστηριασμού. Είναι ένα πεδίο στο οποίο θα πρέπει το Διεθνές Δίκαιο να επιβάλλεται» δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

«Διαφορετικά, θα φτάσουμε σε μια κατάσταση ακρότητας που θα είναι εξαιρετικά επιζήμια, όχι μόνο για τις χώρες οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο ή από άλλες θάλασσες, αλλά θα είναι εξαιρετικά επιζήμια για το παγκόσμιο εμπόριο, θα είναι επιζήμια για την επισιτιστική ασφάλεια, για την ενεργειακή ασφάλεια, για την προστασία των ωκεανών» πρόσθεσε.

Αντίστροφη μέτρηση για το καλώδιο

Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση της NAVTEX για την εκτέλεση ερευνών βυθού από την κατασκευάστρια εταιρία του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, κι ενώ το Abeille Marengo έχει καταπλεύσει ήδη στο Ηράκλειο της Κρήτης.

«Ενημέρωση και όχι άδεια»

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επικρατήσουν «ήρεμα νερά» στο πεδίο και ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε νέες αξιώσεις μετά την ενημέρωση που θα λάβει για τις συντεταγμένες και την πορεία του πλοίου, άσχετα ποιος θα παράσχει την ενημέρωση.

Αθήνα και Παρίσι εξετάζουν ποιος θα διαβιβάσει στην Άγκυρα τις σχετικές πληροφορίες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει τον ρόλο αυτό είτε η γαλλική εταιρεία, είτε η γαλλική κυβέρνηση.

Η ελληνική θέση είναι πως θα πρόκειται ξεκάθαρα για ενημέρωση, η οποία θα δοθεί σε όλες τις παράκτιες χώρες, και όχι για αίτημα άδειας προς την Τουρκία. «Η άδεια δίνεται μόνο από τις ελληνικές αρχές και από καμία άλλη χώρα» είναι η θέση της κυβέρνησης, η οποία μιλά για μια «προβλεπόμενη» διαδικασία, «όπως συμβαίνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις».

Το πώς βέβαια θα το «διαβάσει» η Άγκυρα, θα φανεί σύντομα, καθώς θεωρείται απίθανο να μη θελήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός ο Ερντογάν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Χρυσοχοΐδης: 3.254 συλλήψεις μέσα στη διετία από το ελληνικό FBI – Τι είπε για Pizza Fan και Χωριάτικο
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε ότι δύο μεγάλες υποθέσεις φορολογικής απάτης ερευνώνταν επί ενάμιση χρόνο και ζήτησε να βρεθεί λύση για τις συγκεντρώσεις του Ηλία Κασιδιάρη
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Μήνυμα Γεραπετρίτη στην Τουρκία μετά τη συνάντηση με Γκουτέρες: Οι θαλάσσιες ζώνες δεν είναι πεδίο πλειστηριασμού
«Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι διέπουν τις σχέσεις μεταξύ όμορων θαλασσίων χωρών και αυτοί οι κανόνες θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών
Γιώργος Γεραπετρίτης, ΟΗΕ, ΥΠΕΞ 9
ΕΛ.Α.Σ.: Πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το σόου Κασιδιάρη και τη στάση της αστυνομίας
Η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακέραια πολιτική ευθύνη για τις συνθήκες που επέτρεψαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης Κασιδιάρη την ημέρα της εθνικής επετείου
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR 16