Τετάρτη, 4 Δεκ.
14oC Αθήνα

Οι προσδοκίες και η ανησυχία Ελλάδας και Ευρώπης για το αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ

Οι προσδοκίες και η ανησυχία Ελλάδας και Ευρώπης για το αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ

Ο αμερικανικός λαός «μίλησε» στην κάλπη και τώρα όλη η παγκόσμια κοινότητα αναμένει τη λαϊκή ετυμηγορία. Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των Η.Π.Α.; Και στην Αθήνα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης ξενύχτησαν παρακολουθώντας το εκλογικό ντέρμπι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η θέση της κυβέρνησης, δια στόματος χθες (05.11.2024) του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ξεκάθαρη: Η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τον/την επόμενο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είτε είναι η Κάμαλα Χάρις, είτε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος στις Η.Π.Α. οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και πιστεύω ότι ως προς το περιεχόμενό τους δεν θα επηρεαστούν» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της μηνιαίας, καθιερωμένης συνάντησης του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ευρωπαϊκή άμυνα και ανταγωνιστικότητα τα δύο «στοιχήματα»

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός, για δεύτερη ημέρα, υπογράμμισε την ανάγκη «γεωπολιτικής», όπως είπε, «ενηλικίωσης της Ευρώπης». Παρατήρηση που συνδέεται τόσο με την θέση που έχει εκφράσει στις Βρυξέλλες για στρατηγική αυτονομία (Ευρωπαϊκή άμυνα – εξοπλισμοί) όσο και με το θέμα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

«Έχει έρθει πια η ώρα η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η θέση του είναι ανεξάρτητη από το αποτέλεσμα της Αμερικανικής κάλπης.

Οι εκτιμήσεις ειδικών

Όπως εξηγούν στο newsit.gr πηγές με γνώση του αντικειμένου, σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει με μεγάλη αβεβαιότητα, και αναφέρονται στο ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών δασμών, εξηγώντας ότι σήμερα οι Η.Π.Α, είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. σε εξαγωγές και εισαγωγές, Παράλληλα, εκτιμούν ότι αντίθετα με την Κάμαλα Χάρις στην προεδρία, θα υπάρξει μια συνέχεια στην οικονομική και εμπορική πολιτική της Αμερικής.

Πιο συνεπή πολιτική, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, ότι θα ακολουθήσει η Κάμαλα Χάρις και στην εξωτερική πολιτική. «Δεν αναμένεται να παρεκκλίνει της πορείας που χάραξαν οι Δημοκρατικοί και ο Τζο Μπάιντεν» σημειώνουν, αναγνωρίζοντας πάντως ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένη εικόνα από την πλευρά της.

Τα ανησυχητικά μηνύματα του Τραμπ για το ΝΑΤΟ

Όσον αφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, από την προηγούμενη θητεία του στην προεδρία των Η.Π.Α., έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής… Έχει διαμηνύσει στις χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ ότι αμφισβητεί το άρθρο 5 και έχει δηλώσει ότι… «αν δεν ξοδέψετε όσα χρήματα θεωρώ ότι θα έπρεπε για το στρατό σας, δεν πρόκειται να σας υπερασπιστώ», κάτι που οι ειδικοί εκτιμούν ότι δείχνει ότι ακόμη και αν δεν θα έβγαζε τις Η.Π.Α. από το ΝΑΤΟ, θα υπονόμευε την πορεία του.

Η Ευρώπη έχει αυξήσει μεν το μερίδιο της στις αμυντικές δαπάνες, κοντά στο 2%, όμως κάποιες χώρες αργούν να συμμορφωθούν με τις επιταγές του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση την Ελλάδα που έχει υψηλές αμυντικές δαπάνες, κοντά στο 4% του Α.Ε.Π.

Αυτή ακριβώς η στάση του Ντόναλντ Τραμπ έχει «φουντώσει» τη συζήτηση μεταξύ ηγετών της Ε.Ε. για την ανάγκη οι Βρυξέλλες να διαθέσουν περισσότερους πόρους στην άμυνα και να διαμορφώσουν συνθήκες αυτονομίας.

«Γρίφος» η στάση Τραμπ απέναντι στην Τουρκία και στους εν εξελίξει πολέμους

«Γρίφος» είναι για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη η πολιτική που θα ακολουθήσει ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης, σε περίπτωση εκλογής του, όχι μόνο σε σχέση με την Ε.Ε. αλλά και με τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα, το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Όσον αφορά στην Τουρκία, θέμα που αφορά ευθέως την Αθήνα, πηγές της κυβέρνησης υπενθύμιζαν ότι επί των ημερών του στην προεδρία των Η.Π.Α. αποκλείστηκε η ‘Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 (λόγω της προμήθειας των ρωσικών S-400), ενώ «αγκάθι» για τη σχέση της με τον Ντ. Τραμπ – παρά την καλή «χημεία» με τον Τούρκο Πρόεδρο» -εκτιμούν ότι είναι και η στάση Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ.

Σακελλαροπούλου: «Ανάγκη για αυτόνομη στρατηγικά Ευρώπη»

«Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ανάγκη για μια Ευρώπη ισχυρή και αυτόνομη στρατηγικά» ήταν η θέση και της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Πράγματι οι αμερικανικές εκλογές είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους αμερικανούς πολίτες, αλλά για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και ιδίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το καθεστώς γενικευμένης ανασφάλειας και γεωπολιτικών προκλήσεων που βιώνουμε» πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Στάση… «ισορροπίας» κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ στο δίλημμα Χάρις ή Τραμπ.

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής, η χώρα μας να μείνει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή εξωτερικής πολιτικής… Να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, ανεξαρτήτως νικητής» δήλωσε ο αρμόδιος Τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Γαβρήλος.

Θέση υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών πήρε ο ΠΑΣΟΚ. «Κάμαλα Χάρις καθαρά. Θεωρούμε ότι η εκλογή Τραμπ θα προκαλέσει και μία αναταραχή στο ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο και για τη χώρα μας» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος (Ant1). «Οι εκλογές στις ΗΠΑ έχουν κομβική σημασία όχι μόνο για ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο το πλανήτη. Αφενός για τη δημοκρατία και όσους την αμφισβητούν, όπως ο Τραμπ, όπως και για την Παγκόσμια ασφάλεια» πρόσθεσε.

«Πυρά» στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση που παίρνουν εξαπέλυσε ο Περισσός.

«Την ημέρα που ο λαός των ΗΠΑ καλείται να διαλέξει ανάμεσα στη “Σκύλλα” και τη “Χάρυβδη”, ο Κ. Μητσοτάκης δίνει προκαταβολικά τα διαπιστευτήριά του και στους δύο υποψηφίους Προέδρους. Δηλαδή είτε με Χάρις, είτε με Τραμπ, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποτελεί τον δεδομένο σύμμαχο των ΗΠΑ, πρωτοπαλίκαρο των επικίνδυνων ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών στην περιοχή και να εμπλέκεται ενεργά στους δύο πολέμους στη γειτονιά μας» σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του. « Άλλωστε και κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ στη συνέχεια, πολύ πρόθυμα αναβάθμισαν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τον “διαβολικό” Πρόεδρό τους» προσέθεσε.

Ξεκάθαρα με τον Τραμπ η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σε  δήλωση του επετέθη τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «παρά τις ανθελληνικές δηλώσεις της Καμάλα, η οποία μίλησε για “μακεδονική ταυτότητα”, “μακεδονική γλώσσα” και “έθνος μακεδονικό” στα Σκόπια, οι ίδιοι δεν μιλούν», και ότι αντίθετα στηρίζουν την εκλογή της στην προεδρία των Η.Π.Α.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελευταίες ειδήσεις