Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Πέθανε ο μουσικός Sixto Diaz Rodriguez σε ηλικία 81 ετών – Ήταν ο θρυλικός «Sugar Man»

Πέθανε ο μουσικός Sixto Diaz Rodriguez σε ηλικία 81 ετών – Ήταν ο θρυλικός «Sugar Man»
Φωτογραφία Αρχείου / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Θλίψη προκαλεί στην παγκόσμια μουσική σκηνή ο θάνατος του Sixto Diaz Rodriguez, του μουσικού από το Ντιτρόιτ που απέκτησε φήμη μέσα από το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Searching for Sugar Man. Πέθανε την Τρίτη (8.8.2023) σε ηλικία 81 ετών.

Ο θάνατος του μουσικού επιβεβαιώθηκε από την κόρη του, Ρίγκαν Ροντρίγκεζ, και την επίσημη ιστοσελίδα του, ωστόσο δεν είναι σαφές από τι πέθανε. Ήταν γνωστό ότι η υγεία του Sixto Diaz Rodriguez ήταν επιβαρυμένη.

Ο Sixto Diaz Rodriguez χάραξε τη δική του σχεδόν απίστευτη πορεία στη μουσική και έφτασε από την αφάνεια στη διεθνή επιτυχία. Κατάφερε, μάλιστα, να γίνει πολύ δημοφιλής στη Νότια Αφρική χωρίς να γίνει ποτέ τόσο γνωστός στις ΗΠΑ.

Αυτή την πορεία παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του 2012, Searching for Sugar Man, το οποίο βραβεύτηκε με Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στην 85η τελετή απονομής των βραβείων το 2013. Το ντοκιμαντέρ είχε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαλίκ Μπεντζελούλ.

Δείτε την απονομή του Όσκαρ:

Νόμιζε ότι ήταν στην αφάνεια…

Ο Sixto Diaz Rodriguez είχε ηχογραφήσει δύο άλμπουμ στο Ντιτρόιτ στις αρχές της δεκαετίας του ’70, το Cold Fact το 1970 και το Coming From Reality το 1971, τα οποία «πάτωσαν» εμπορικά στις ΗΠΑ αλλά ακούγονταν σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο ίδιος ο μουσικός πίστευε ότι δεν ήταν γραφτό να κάνει καριέρα στη μουσική, γι’ αυτό και άρχισε να δουλεύει μεροκάματα ενώ έκανε οικογένεια και πήρε και πτυχίο φιλοσοφίας από το Wayne State University. 

Άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά, όμως δεν κατάφερε να βγει δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος ή γερουσιαστής, θέσεις για τις οποίες είχε βάλει υποψηφιότητα.

Όμως, η αναγνώριση ήρθε το 1979 και το 1981 όταν του ζητήθηκε να κάνει μια live εμφάνιση στην Αυστραλία. Ο ίδιος είχε πει ότι «νόμιζα ότι ήταν περίεργα περιστατικά» και πίστευε ότι ήταν πολύ γλυκό πως πολλοί άνθρωποι ήξεραν τα τραγούδια του.

Η ζωή του άλλαξε μέσω ίντερνετ, όταν η κόρη του Εύα ανακάλυψε πολλές ιστοσελίδες από τη Νότια Αφρική που ήταν αφιερωμένες σε αυτόν. Όμως, είχαν… διαφορετικές απόψεις για την τύχη του, καθώς μια από αυτές έλεγε ότι αυτοπυροβολήθηκε στη σκηνή και μια άλλη ότι πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Αλλά τελικά, οι ιδρυτές αυτών των ιστοσελίδων, ο δημοσιογράφος Craig Bartholomew και ο θαυμαστής του Stephen Segerman, επικοινώνησαν με τον Sixto Diaz Rodriguez. «Του είπα: “Στη Νότια Αφρική, είσαι μεγαλύτερος από τον Έλβις”», δήλωσε ο Segerman στο The News το 2008.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις