Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Χιλή: Στους 131 οι νεκροί από τις φονικές φωτιές στο Βαλπαραΐσο

Χιλή: Στους 131 οι νεκροί από τις φονικές φωτιές στο Βαλπαραΐσο

Οι νεκροί στην Χιλή από τις καταστροφικές φωτιές στο Βαλπαραΐσο έφτασαν τους 131.

Η Χιλή τηρεί σήμερα τη δεύτερη και τελευταία ημέρα εθνικού πένθους, στη μνήμη των θυμάτων από τις φωτιές, από τις οποίες αγνοείται επίσης η τύχη εκατοντάδων ανθρώπων ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι σε τουριστικές περιφέρειες στην κεντρική και τη νότια χώρα.

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες οι οποίες έχουν σαρώσει ολόκληρες συνοικίες, ενώ ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς προειδοποίησε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τραγωδία πολύ μεγάλου μεγέθους».

Καθώς αυτοί των οποίων η τύχη αγνοείται εξακολουθούν να είναι εκατοντάδες, σύμφωνα με τις αρχές, οι φόβοι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί είναι μεγάλος, καθώς περισσότερα πτώματα ανακαλύπτονται σε πλαγιές λόφων και μέσα σε κατοικίες που έχουν καταστραφεί από τη φωτιά.

Οι πυρκαγιές είχαν φθάσει στις παρυφές των παραλιακών τουριστικών πόλεων Βίνια ντελ Μαρ και Βαλπαραΐσο, δυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο, στις οποίες ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι.

Εικόνες από drone, που κινηματογραφήθηκαν από το Ρόιτερς στην περιοχή της Βίνια ντελ Μαρ, δείχνουν ολόκληρες γειτονιές να έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, με κατοίκους να ψάχνουν στα καρβουνιασμένα σπίτια τους, οι σκεπές των οποίων έχουν καταρρεύσει. Καμένα αυτοκίνητα υπάρχουν διάσπαρτα στους δρόμους.

«Ο άνεμος ήταν τρομερός, τα πάντα καίγονταν. Δεν υπήρχε ανάπαυλα. Οι άνθρωποι διασκορπίστηκαν παντού», λέει ο Πέδρο Κεσάντα, οικοδόμος στην περιφέρεια του Βαλπαραΐσο, καθώς στέκεται ανάμεσα στα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού του.

Οι αρχές της Χιλής κήρυξαν από τις 9 μ.μ. το βράδυ της Δευτέρας (05.02.2024) απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και έστειλαν το στρατό να βοηθήσει τους πυροσβέστες να περιορίσουν την επέκταση των πυρκαγιών, ενώ ελικόπτερα συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

 

 

Χωρίς κατηγορία Τελευταίες ειδήσεις