Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Αρ. Πελώνη στο newsit.gr: Δεν προκαλεί η Ελλάδα την όξυνση – Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Αρ. Πελώνη στο newsit.gr: Δεν προκαλεί η Ελλάδα την όξυνση – Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός

Μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την Τουρκία, την ακρίβεια, την Σύνοδο με την συμμετοχή χωρών από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιείται σήμερα στην Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις εκλογές, είχαμε με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη. Η κα Πελώνη αναφέρθηκε και σε όσα έγιναν στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά η Ε.Ε στις μεγάλες κρίσεις.

Για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας η Αριστοτελία Πελώνη σημειώνει: «Δεν προκαλεί η  Ελλάδα αυτή την όξυνση, ωστόσο δεν θα απαντήσει σε ύβρεις και σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση απ’ όλους. Η Ελλάδα, είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση είναι μία χώρα που έχει διαμορφώσει ένα πλέγμα ισχυρών συμμαχιών εντός και εκτός Ευρώπης. Τόσο με χώρες της περιοχής, όσο και του Κόλπου και ταυτόχρονα έχει ενισχύσει και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, θωρακίζοντας σε όλα τα μέτωπα και ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν ένα ήρεμο καλοκαίρι στους λαούς τους. Ελπίζουμε ότι αυτό θα το καταλάβει και η Τουρκική πολιτική ηγεσία πολύ περισσότερο σε μία συγκυρία που όπως αντιλαμβάνεστε το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι να προστεθεί ακόμη μία εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά Ευρωπαϊκό και όχι μόνο τοπίο».

Στο ερώτημα αν φοβάται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και δεν θα μείνει στις λεκτικές επιθέσεις, δηλαδή με άλλα λόγια αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο, η κα Πελώνη απάντησε μεταξύ άλλων:

«Η δουλειά της κυβέρνησης όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι να ερμηνεύει τις δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Κάποιες, το έχει πει και ο πρωθυπουργός ενδεχομένως να εδράζονται και στη σφαίρα της ψυχανάλυσης. Δεν είναι η πρώτη φορά δυστυχώς που βλέπουμε τέτοιες δηλώσεις το τελευταίο διάστημα, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια κλιμάκωση. Ενδεχομένως να οφείλεται σε εσωτερικά αδιέξοδα τα οποία -θα επαναλάβω- ότι δεν είναι δική μας δουλειά ούτε να τα λύσουμε ούτε να ερμηνεύσουμε». 

«Καθήκον της κυβέρνησης», προσθέτει, «είναι να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και αυτό κάνει». Όπως σημειώνει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η κυβέρνηση «συστηματικά τα τελευταία 2,5 χρόνια  υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και μέσω των σταθερών αρχών τις οποίες πρεσβεύει και υποστηρίζει, τις σχέσεις καλής γειτονίας , το Διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της θάλασσας, ενώ ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για αυτές τις συμπεριφορές, για αυτές τις τακτικές».

Όπως εξήγησε, «για την τουρκική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα έχουν ενημερωθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση,  οι ΗΠΑ και μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες και αντέδρασαν».

Η κα Πελώνη υπογραμμίζει ακόμα ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει και στην περίπτωση του μεταναστευτικού και σε άλλες περιπτώσεις ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σε αυτό θα επιμένουμε. Ειδικά για το νέο αφήγημα της Τουρκίας που ζητεί επίμονα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας αναφέρει ότι πρόκειται για «ανυπόστατες και εντελώς παράλογες τουρκικές αιτιάσεις για τις οποίες ενημερώνονται οι σύμμαχοι και εταίροι μας».

Και συνεχίζει: «Οφείλουμε λοιπόν και εμείς να ενημερώσουμε για το παράλογο και το ανυπόστατο αυτών των αιτιάσεων τους πάντες και αυτό γίνεται συστηματικά. Γίνεται και με τους χάρτες τους αντίστοιχους που δείχνουν -αν θέλετε- γλαφυρά πόσο παράλογα είναι όλα αυτά και επιμένω ότι πρέπει να δούμε και αναφέρομαι σε εταίρους και συμμάχους και την σημερινή γεωπολιτική συγκυρία. Το 2022 δεν είναι 2020 δεν είναι 2019. Έχουμε έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης.  Έχουμε ένα στρατόπεδο ενότητας που στηρίζει την Ουκρανία απέναντι σε αμφισβητήσεις σε ένα πόλεμο -μία παράνομη εισβολή σε καταπάτηση της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας. Αναθεωρητικές φωνές, πρακτικές και ρητορείες δεν έχουν χώρο αυτή τη στιγμή». Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος μάλιστα σημειώνει ότι ειδικά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή ένα από τα διακυβεύματα είναι και η ενότητα του ΝΑΤΟ.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ – Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Ρωτήσαμε την κα Πελώνη και για την αίσθηση που αποκόμισε από το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το οποίο όπως αποδείχθηκε ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τόσο στην ομιλία του στο Κογκρέσο όσο και στις συναντήσεις που είχε. Εξήγησε ότι είχε πολύ σημαντικές συναντήσεις στο Κογκρέσο όπου γίνεται ο  σχεδιασμός και η υλοποίηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Το Κογκρέσο», τόνισε, «είναι ένας πολύ βασικός πυλώνας της υλοποίησης και της εφαρμογής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Συνάντησε  πολύ σημαντικούς «παίκτες». 

Μέσω μάλιστα του ζητήματος της Ουκρανίας λέει η κα Πελώνη, «περιέγραψε βασικές αρχές, οι οποίες είναι γνωστές στον δυτικό κόσμο όπως αυτές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του δικαιώματος ενός λαού στη νόμιμη άμυνα, του να ορίζει  πως θέλει να ζήσει, αξίες παραδοσιακές παλαιές αξίες που όμως είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ σήμερα πόσο μάλλον για τη χώρα μας που έχει εμπνεύσει αυτές τις αξίες και όπου ακολουθεί μία εξωτερική πολιτική αρχών. Από την συμπεριφορά τα χειροκροτήματα την κατανόηση των ελληνικών θέσεων που συνάντησε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο καταλαβαίνει κανείς ότι η Ελλάδα είναι ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος , μία σταθερή Δημοκρατία σε μία πολύ δύσκολη περιοχή του κόσμου σε μία πολύ δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, όπου θα μου επιτρέψετε να πω σε ότι αφορά και την ευρύτερη περιοχή, η αξιοπιστία ευτυχώς για μας δυστυχώς για κάποιους άλλους δεν είναι ο κανόνας. Αυτό λοιπόν δεν πρέπει να παραγνωρίζεται δεν πρέπει να υποτιμάται. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται αυτή τη στιγμή από όλους ακριβώς ως ο σταθερός και αξιόπιστος εταίρος μία δύσκολη περιοχή».

Η ΕΕ είναι η οικογένειά μας και όχι κάποιος «τρίτος» όπως λέει ο Ερντογάν

Με αφορμή και την Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη η Αριστοτελία Πελώνη εξηγεί ότι και για συμβολικούς και για ουσιαστικούς λόγους οι παρουσίες τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς είναι ιδιαίτερα σημαντικές την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

«Έχει ενημερωθεί η γερμανική πλευρά και ο καγκελάριος αναλυτικά για τις τουρκικές προκλήσεις  από τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός μαζί του την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και το τι συνιστούν σε αυτή την περίοδο και για την περιοχή τον κίνδυνο που ενέχουν. Όπως γνωρίζετε υπήρξε επίσημη τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης που στηρίζει τις ελληνικές θέσεις και προφανώς λέει το αυτονόητο ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης προφανώς κυριαρχίας εδάφους κράτους-μέλους», αναφέρει και τονίζει κάτι πολύ ενδιαφέρον: «Το κράτος μέλος θα ήθελα να το κρατήσουμε πριν πάμε στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης. Το λέω, γιατί ακούω στη ρητορική του Τούρκου προέδρου όλες τις τελευταίες μέρες την φράση: «βάλαμε τρίτους ανάμεσά μας». Αυτή είναι μία πάγια ρητορική. Βεβαίως και οι δυο χώρες  θα λύσουν τη διαφορά τους μεταξύ τους, ωστόσο η Ελλάδα, όσο και αν αυτό ενοχλεί, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ, δεν είναι ένας τρίτος, είναι η οικογένειά της και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους».

Σύνοδος με ειδικό συμβολισμό, αυτή της Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής της διαδικασίας συνεργασίας νοτιοανατολικής Ευρώπης, η κα Πελώνη εξηγεί ότι είναι το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Κόσοβο. «Επίσης», αναφέρει, «είναι πολύ σημαντική η συγκυρία καθώς γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ένα ειδικό συμβολισμό αλλά  και ουσία για όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  και των Βαλκανίων. Θα έρθει ο κ. Σολτς κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού και ο κύριος Μισέλ θα έχουμε πολύ υψηλές παρουσίες και προέδρων και πρωθυπουργών των χωρών που συμμετέχουν».

Σημειώνει ότι «Πάντα η Ελλάδα μπορεί να παίξει στην περιοχή ένα ρόλο σταθεροποιητικό. Καθώς  είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας και προφανώς έχει και λόγο για τις εξελίξεις στην περιοχή κάτι που της αναγνωρίζεται. Εδώ, ο ελληνικός ρόλος και το ενδιαφέρον έρχονται και ταυτοποιούνται με τα ενδιαφέροντα και τη συζήτηση και μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και της ίδιας της ΕΕ που αφορά βέβαια την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής και την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ. Δείχνει λοιπόν πόσο πολύ σημασία έχει η Ελλάδα σε αυτή τη συζήτηση και πόσο βάρος δίνει και η Ευρώπη και το λέω γιατί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα είναι και αυτό ένα θέμα συζήτησης».

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ζητάει υπομονή, μέχρι να εφαρμοστούν και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για το επόμενο 15νθημερο όσον αφορά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θα γίνουν πρόωρες εκλογές;

«Γνωρίζετε την απάντηση», λέει και αντικρούοντας το επιχείρημα που ακούγεται τελευταία ότι ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες κάλπες λόγω των απανωτών κρίσεων αναφέρει: «Προσπαθώ να σκεφτώ, τουλάχιστον το διάστημα που είμαι σε αυτή την θέση από τον Ιανουάριο του 2020, μία μέρα ή τέλος πάντων μία περίοδο που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν κλήθηκε να διαχειριστεί κάποια μεγάλη κρίση, κάποια πρωτόγνωρη κατάσταση.  Δεν είναι καινούργιο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει διαχειριστεί  πάρα πολλές κρίσεις έχει αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί και τις συνέπειες ενός πολέμου μιλάμε για παράγοντες τους οποίους προφανώς δεν μπορεί να ελέγξει. Δεν είναι κάτι που προκαλέσαμε εμείς. Μέσα σε πρωτόγνωρες κρίσεις εξαντλεί κάθε δυνατότητα για να στηρίξει τους πολίτες. Έχει εφαρμόσει πολύ μεγάλο μέρος του προγράμματος που αφορά και φοροελαφρύνσεις και την ενίσχυση του εισοδήματος δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Έχει επιδείξει ταυτόχρονα δημοσιονομική υπευθυνότητα και σοβαρότητα». Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της. Και προφανώς θα αναδεικνύει και το έργο της. Οι εκλογές ωστόσο θα γίνουν στην ώρα τους».

Δείτε όλη την συνέντευξη

Videos Τελευταίες ειδήσεις