Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

Εκλογές 2023 – Ζωή Ράπτη στο newsit.gr: «Ο πολιτισμός θα συνταγογραφείται ως θεραπευτικό μέσο για όλους μας»

Εκλογές 2023 – Ζωή Ράπτη στο newsit.gr: «Ο πολιτισμός θα συνταγογραφείται ως θεραπευτικό μέσο για όλους μας»

Για όσα έχουν γίνει για την ψυχική υγεία από την κυβέρνηση αλλά και για τις εκλογές και το ενδεχόμενο συνεργασιών μίλησε η Υφυπουργός Υγείας και υποψήφια βουλευτής Β1 του Βορείου Τομέα της Αθήνας, Ζωή Ράπτη στο Νίκο Ευαγγελάτο.

«Σύγκλιση των προγραμματικών θέσεων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σύγκλιση σε επίπεδο αποδοχής του προσώπου του Πρωθυπουργού» είναι τα δύο στοιχεία, που σύμφωνα με την Ζωή Ράπτη θα συντελέσουν ώστε να κριθεί την ημέρα των εκλογών μία πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων. Τόνισε ωστόσο ότι μεταξύ τους υπάρχουν μεγάλες διαφορές, στηλιτεύοντας το ΠΑΣΟΚ για την μη ψήφιση της τροποποίησης του άρθρου 16 για την δημιουργία Πανεπιστημίων με ιδιωτικούς πόρους αλλά και για την οικονομική πολιτική. Ταυτόχρονα ρίχνει τα βέλη της στον Νίκο Ανδρουλάκη για την στάση του απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η υποψήφια βουλευτής στον βόρειο τομέα Β1 της Αθήνας, δεν παρέλειψε να εκτιμήσει ότι η διαφορά του κυβερνώντος κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα είναι στις επτά μονάδες.

 

Την σημασία που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα της ψυχικής υγείας περιέγραψε επίσης η κα Ζωή Ράπτη, υπενθυμίζοντας ότι το 2020 δημιουργήθηκε στο υπουργείο Υγείας ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο καθώς όπως αναφέρει η «η ψυχική υγεία μέσα στην πανδημία καταλάβαμε ότι μας αφορά όλους και θα πρέπει να δώσουμε ειδικές δομές και υπηρεσίες στους πολίτες».

Γεγονός, σύμφωνα με την υποψήφια βουλευτή είναι ότι «η ψυχική υγεία ήταν υποχρηματοδοτούμενη όλα τα προηγούμενα χρόνια». Το ζητούμενο όπως εξηγεί είναι μεταξύ άλλων η δημιουργία κοινοτικών δομών, οικοτροφείων και κέντρων ημέρας κοντά στο σπίτι μας. Επισημαίνει δε ότι μέσω του ταμείου ανάκαμψης δημιουργήθηκαν 66 καινούργιες δομές σε όλη τη χώρα, όπως κέντρα ημέρας υποστήριξης παιδιών και εφήβων, κέντρα για την υποστήριξη εργαζομένων, για την υποστήριξη της άνοιας σε όλη την Ελλάδα καθώς και δέκα οικοτροφεία σε όλη τη χώρα. Παράλληλα μίλησε για την ευκολία που παρέχει ο ψηφιακός χάρτης στους πολίτες καθώς μπορούν να αναζητήσουν τα κέντρα ψυχικής υγείας όπου μπορούν να πάρουν υποστήριξη.

Η Ζωή Ράπτη έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο στρες που παρουσιάζεται στον εργασιακό χώρο και τη δημιουργία ενός κέντρου υποστήριξης των εργαζομένων, για θέματα όπως το «εργασιακό στρες, το εργασιακό bullying ή ζητήματα σεξουαλικής καταπίεσης».

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ιδιομορφία της χώρας μας με την διαφοροποίηση μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας (νησιωτικής και ορεινής), όσον αφορά στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών σε όλη την Ελλάδα.

«Όνειρό μου είναι να βελτιώσουμε -στην πράξη- την ζωή των συνανθρώπων μας με καινούργιες καινοτόμες υπηρεσίες», είπε αναφερόμενη στο μέλλον η κα Ράπτη και ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει «ένα πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης, με την οποία ο πολιτισμός θα συνταγογραφείται ως θεραπευτικό μέσο για όλους μας».

Με αφορμή αυτό ενώ επισημαίνει ότι «ο τομέας του πολιτισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη και την εσωτερική ψυχική του ανάπτυξη και ανάταση του ανθρώπου».

Videos Τελευταίες ειδήσεις