Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

10 συμπτώματα έλλειψης σιδήρου που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

10 συμπτώματα έλλειψης σιδήρου που δεν πρέπει να αγνοήσεις!

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Απαιτείται όχι μόνο για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, αλλά και για τον έλεγχο της κυτταρικής ανάπτυξης. Υποστηρίζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη γνωσιακή μας λειτουργία!

Ωστόσο, η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μία από τις πιο συχνές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών παγκοσμίως, οδηγώντας σε σημαντικά προβλήματα υγείας. Ακολουθούν δέκα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου που δεν πρέπει να αγνοήσεις:

  1. Κόπωση και ατονία

Το αίσθημα της ανεξήγητης κόπωσης είναι ένα από συνηθέστερα συμπτώματα της σιδηροπενίας.  Όταν έχεις έλλειψη σιδήρου, επηρεάζεται η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων με αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει κόπωση, αδυναμία ακόμη και δυσκολία συγκέντρωσης.

  1. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ανεπάρκειας σιδήρου, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης εμποδίζουν το σώμα να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο στους μύες και τους ιστούς. Αν επομένως νιώθεις δυσκολία στην αναπνοή, όταν κάνεις καθημερινές εργασίες που παλαιότερα σου ήταν εύκολες, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών, ίσως φταίει η ανεπάρκεια σιδήρου!

  1. Χλωμό δέρμα

Η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης κάνουν το αίμα λιγότερο κόκκινο. Επομένως, όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου η επιδερμίδα χάνει τη ροδαλή της απόχρωση και γίνεται πιο ωχρή. Η ωχρότητα του δέρματος παρατηρείται συχνότερα σε μέτριες ή σοβαρές περιπτώσεις αναιμίας.

  1. Πονοκέφαλος

Ο πονοκέφαλος μπορεί να σχετίζεται με τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον εγκέφαλο. Όταν δεν υπάρχει επαρκής σίδηρος, το οξυγόνο δυσκολεύεται να φτάσει στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλου. Η σιδηροπενική αναιμία έχει επίσης συσχετιστεί με ημικρανίες, ιδίως σε γυναίκες με έμμηνο ρύση.

  1. Ταχυπαλμία ή αρρυθμίες

Στην ανεπάρκεια σιδήρου, τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σημαίνουν ότι η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο έντονα για να μεταφέρει το οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμίες ή ταχυπαλμία. Επομένως, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

  1. Εύθραυστα νύχια

Όταν το δέρμα κάτω από το νύχι δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, τότε τα νύχια παίρνουν μελανό χρώμα. Επίσης, σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου τα νύχια σπάνε πιο εύκολα. Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσεις νύχια σε σχήμα κουταλιού! Πρόκειται για μια σπάνια παρενέργεια που εμφανίζεται μόνο σε περίπου 5% των ατόμων με σιδηροπενία.

  1. Κρύα χέρια και πόδια:

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος, οδηγώντας σε κρύα άκρα.

  1. Τριχόπτωση

Είναι απολύτως φυσιολογικό να σου πέφτουν καθημερινά κάποια μαλλιά (π.χ. στο βούρτσισμα). Ωστόσο, εάν έχεις έντονη τριχόπτωση μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια σιδήρου.

  1. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Γνώριζες ότι τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό; Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία έχεις μια ακατανίκητη επιθυμία να κουνήσεις τα πόδια σου. Η παρόρμηση αυτή συνοδεύεται συχνά από μουδιάσματα, φαγούρα, αίσθηση καύσου ή μυρμήγκιασμα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε περιόδους ακινησίας και επιδεινώνονται στις βραδινές ώρες, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου.

  1. Σύνδρομο Pica

Το σύνδρομο Pica είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονες επιθυμίες για κατανάλωση μη βρώσιμων ουσιών, όπως χώμα, πηλό ή πάγο. Αν και η ακριβής αιτία του συνδρόμου είναι άγνωστη, έχει συνδεθεί με την έλλειψη σιδήρου, ιδίως σε έγκυες γυναίκες.

Η ανεπάρκεια σιδήρου συμβαίνει συχνά:

  • Στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό, την παιδική και εφηβική ηλικία (λόγω των αυξημένων αναγκών του οργανισμού).
  • Λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης μέσω διατροφής (π.χ. σε vegan ή χορτοφάγους).
  • Λόγω ελαττωμένης απορρόφησης (π.χ. σε άτομα με κοιλιοκάκη).
  • Σε φάσεις απώλειας αίματος (π.χ. στη βαριά έμμηνό ρήση, στην αιμοδοσία).
  • Σε άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Σε αθλητές αντοχής. Ειδικά, οι γυναίκες αθλήτριες με έμμηνο ρύση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Έχω χαμηλό σίδηρο: Τι να κάνω;

Καταρχάς, μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, οι φακές και το σπανάκι. Όταν όμως η διατροφική πρόσληψη δεν επαρκεί, συνιστάται η λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Εξαιρετική λύση συνιστά το Σύμπλεγμα Σιδήρου Πολυσακχαρίτη Olyfer®, που προσφέρει την υψηλότερη δόση στοιχειακού σιδήρου σε μία μόνο κάψουλα. Διατίθεται σε κάψουλες των 150mgπαρέχοντας στοιχειακό σίδηρο στο 100% της δόσηςχωρίς να προκαλεί παρενέργειες. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της έλλειψής σιδήρου με άριστη ανεκτικότητα και υψηλή συμμόρφωση. Αρκεί μία μόνο κάψουλα ημερησίως, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η κάψουλα μπορεί να λαμβάνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ανεξαρτήτως λήψης τροφής.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις