Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

51 οι νεκροί από τη νέα γρίπη – Διπλάσια τα κρούσματα

Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί…

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο από τη νέα γρίπη Η1Ν1 ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 51. Μάλιστα, τα κρούσματα έχουν ξεφύγει καθώς μέσα σε μία μόλις εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι νεκροί.

Εν τω μεταξύ καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα του ιού Η1Ν1 με δεκάδες εισαγωγές ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας.

Όπως αποκάλυψε, ο Δρ. Πάνος Ευσταθίου, χειρουργός ορθοπεδικός, πρώην Διοικητής ΕΚΕΠΥ, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιτήρηση της γρίπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 4 Φεβρουαρίου, στο 70% των νοσούντων είχε διαπιστωθείο ο ιός Α και στο 30% ο ιός Β.

Από τους νοσούντες με τον ιό Α, σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων ειχαν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Δηλαδή στα 4 άτομα που νοσούν απο γρίπη οι 3 έχουν νέα γρίπη.

“Αυτή τη στιγμή η νόσος έχει τη μορφή εποχικής γρίπης και όχι πανδημίας γι’ αυτό και ειναι αντιμετωπίσιμη με το εμβόλιο το οποίο περιέχει το στέλεχος Η1Ν1 και άρα η αξία του εμβολιασμού είναι επιβεβλημένη για τις ευπαθείς ομάδες”, τόνισε ο κ.Ευσταθίου.

“Η εκτιμηση της αντίδρασης των υγειονομικών υπηρεσιών απο πέρυσι έως εφέτος, είναι σαφώς αντιδιαμετρική. Θα έλεγα πως απο την απόλυτη οργάνωση, εγρήγορση και πληροφόρηση των υπηρεσιών υγείας έχουμε μεταπέσει σε μια μορφή αδράνειας η οποια πιθανώς να αιτιολογεί και τις αυξημένες επιπτώσεις του κυματος γρίπη τη φετινή περίοδο”, είπε ο κ. Ευσταθίου.

Και πρόσθεσε: “Ενδεικτικά θα έλεγα ότι στην αντίστοιχη περίοδο του πανδημικού κύματος πέρυσι, το μέγιστο της αναγκαιότητας των κλινών ΜΕΘ ήταν 65 ημερησίως, ενώ στις 9/2/2011, οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 91
Ανάλογη αύξηση παρουσιάζουν και οι θάνατοι απο την νέα γρίπη, που φέτος έχουν φτάσει τους 45 έως τώρα.
Πιστεύω πως η λήψη προληπτικών μέτρων στα νοσοκομεία, η επίσημη επαναλαμβανόμενη ενημέρωση του πληθυσμού απο τις αρμόδιες υπηρεσιες υγειας, και και η ενθάρρυνση για να εμβολιαστούν οι ευπαθεις ομάδες, θα πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος του Υπ. Υγείας.

Γρίπη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε