Υγεία

COVID-19: Πόσο καιρό να περιμένω ότι μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Εξαρτάται. Οι περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό βιώνουν μια ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 και αναρρώνουν γρήγορα.

Οι ηλικιωμένοι και οι πιο άρρωστοι ασθενείς τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που είναι παχύσαρκοι, ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο και οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή φλεγμονή, μειωμένη νεφρική λειτουργία, θολή σκέψη, άγχος και κατάθλιψη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ανάρρωση από την COVID-19 επέρχεται συνήθως μετά από 2-6 εβδομάδες.

Μια μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι περίπου το 20% των μη νοσηλευόμενων ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών είχαν ακόμα συμπτώματα τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την εκδήλωση της COVID-19. Το ίδιο ισχύει για σχεδόν τους μισούς ασθενείς ηλικίας 50 ετών και άνω.

Μεταξύ εκείνων που ήταν αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν, μια μελέτη στην Ιταλία διαπίστωσε ότι το 87% εξακολουθούσε να εμφανίζει συμπτώματα δύο μήνες μετά την έναρξη της νόσου. Τα παρατεταμένα συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση και δύσπνοια.

Η δρ. Khalilah Gates, ειδική σε θέματα του πνεύμονα, λέει ότι πολλοί από τους νοσηλευμένους ασθενείς με COVID-19 εξακολουθούν να έχουν βήχα, δυσκολίες στην αναπνοή και κόπωση τρεις έως τέσσερις μήνες μετά την μόλυνση.

Είπε ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς το πότε οι ασθενείς με COVID-19 θα επιστρέψουν σε καλή υγεία και διάθεση.

“Το πιο ανησυχητικό σε όλα αυτά είναι ότι απλά δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, δήλωσε ο Γκέιτς, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής του πανεπιστημίου Northwestern Feinberg.

Είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς θα αναπτύξουν επιπλοκές μετά την υποχώρηση της αρχικής τους ασθένειας.

Η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε όργανο και οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή φλεγμονή, μειωμένη νεφρική λειτουργία, θολή σκέψη, άγχος και κατάθλιψη.

Δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος ο κορονοϊός ή η φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει οδηγεί σε αυτά τα παρατεταμένα προβλήματα, δήλωσε ο δρ. Jay Varkey, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο Emory.

“Το ότι θα ξεπεράσεις την οξεία φάση της νόσου, δεν σημαίνει ότι έχεις ξεμπερδέψει απαραίτητα”, είπε.

Πηγή: https://apnews.com / Μετάφραση: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Μειώνεται κατά 49% ο κίνδυνος υποτροπής και θανάτου από μελάνωμα και κατά 59% των μεταστάσεων με mRNA εμβόλια - Τι δείχνουν μελέτες
Το σημαντικό στοιχείο δεν είναι τα νούμερα, αλλά το γεγονός ότι το θεραπευτικό όφελος παραμένει σταθερό και δεν εξασθενεί με την πάροδο των ετών
Δερματολογική εξέταση