Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Wu Lien-teh: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον γιατρό που εφηύρε τη μάσκα N-95

Wu Lien-teh: 3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τον γιατρό που εφηύρε τη μάσκα N-95

Η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στον Κινέζο γιατρό Wu Lien-teh. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για ον εμβληματικό γιατρό.

Η Google, με το σημερινό της Doodle γιορτάζει τα 142α γενέθλια του Σινο-Μαλαισιανού επιδημιολόγου Dr. Wu Lien-teh (Γου Λίεν-Τε), ο οποίος εφηύρε ένα χειρουργικό κάλυμμα προσώπου, που θεωρείται ευρέως ως ο πρόδρομος της μάσκας N95

Ο επιδημιολόγος Dr. Wu Lien-teh, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Google, έγινε έγινε ο πρώτος μαθητής κινέζικης καταγωγής που απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Μετά τις διδακτορικές του σπουδές, δέχθηκε θέση ως αναπληρωτής διευθυντής στο Ιατρικό Κολέγιο Imperial Army της Κίνας το 1908. 

Όταν μια άγνωστη επιδημία έπληξε τη βορειοδυτική Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση διόρισε τον Wu για να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανούκλα που εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του αέρα.

Για την καταπολέμηση της ασθένειας, ο Wu σχεδίασε και παρήγαγε μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα.

Συμβούλεψε τους ανθρώπους να φορούν την μάσκα του και συνεργάστηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων, τον περιορισμό των ταξιδιών και την εφαρμογή προοδευτικών τεχνικών αποστείρωσης. Η ηγετική του φύση συνέβαλε σημαντικά στο τέλος της πανδημίας (γνωστή ως Μαντζουριανή πανούκλα) τον Απρίλιο του 1911, εντός τεσσάρων μηνών από την ανάληψη του ελέγχου της εξάπλωσής της.

Το 1915, ο Γου Λίεν-Τε ίδρυσε την κινεζική ιατρική ένωση (Chinese Medical Association), την μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας. Το 1935, ήταν ο πρώτος Μαλαισιανός -και το πρώτο άτομο Κινέζικης καταγωγής- υποψήφιο για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το έργο του στον περιορισμό της πνευμονικής πανώλης. Ένας αφοσιωμένος υποστηρικτής και επαγγελματίας της ιατρικής προόδου, οι προσπάθειες του Wu Lien-teh άλλαξαν τη δημόσια υγεία όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις