Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ανθεκτική υπέρταση: Τι να κάνετε αν δεν πέφτει η πίεσή σας

Ανθεκτική υπέρταση: Τι να κάνετε αν δεν πέφτει η πίεσή σας

Επίμονα υψηλή πίεση, η οποία δεν μειώνεται παρά την φαρμακευτική αγωγή, έχουν πολλοί πάσχοντες από υπέρταση.

Ένας στους επτά ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, η οποία δεν ρυθμίζεται παρότι παίρνουν φάρμακα, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ). Η ανθεκτική υπέρταση οποία ορίζεται ως η αυξημένη αρτηριακή πίεση που δεν μειώνεται στα φυσιολογικά όρια, παρότι ο ασθενής παίρνει τρία ή περισσότερα αντιυπερτασικά φάρμακα, το ένα εκ των οποίων είναι διουρητικό.

Ποια είναι αυτά τα φυσιολογικά όρια; Για τους περισσότερους ανθρώπους τα 130/80 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg), σύμφωνα με έναν ειδικό από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Όσοι υπερτασικοί ασθενείς κατορθώνουν να ρίξουν την πίεσή τους κάτω από αυτό το όριο, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

«Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι υπερτασικοί ασθενείς να ξεπερνούν τα εμπόδια που τους εμποδίζουν να ανακτήσουν φυσιολογική πίεση», λέει ο καρδιολόγος Dr. Randall Zusman, διευθυντής στον Τομέα Υπέρτασης του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Χάρβαρντ.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις