Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Διαβητικό Πόδι: Ολιστική αντιμετώπιση σε εξειδικευμένα κέντρα

Διαβητικό Πόδι: Ολιστική αντιμετώπιση σε εξειδικευμένα κέντρα

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Κούστας, MD, Ph.D, Ε. Καθηγητής, Διευθυντής  Αγγειοχειρουργικής & Ενδαγγειακής  Κλινικής Ιατρικού Αθηνών, Ιδρυτής  Κλινικής «Διαβητικό Πόδι», Διδάκτωρ Παν/μιου Αθηνών, t. Fellow of M.G.H. HARVARD MEDICAL SCHOOL. 

Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν σήμερα μια ΜΑΣΤΙΓΑ. Το 10,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 1 στους 10 έχουν σακχαρώδη διαβήτη και οι μισοί από αυτούς περίπου 44,5%, δεν το γνωρίζουν!

Μια από τις κυριότερες επιπλοκές του διαβήτη με πολύ μεγάλη έξαρση είναι το λεγόμενο διαβητικό πόδι, μια κατάσταση κατά την οποία μια ανοικτή πληγή ή μια πληγή στο δέρμα που δεν μπορεί να επουλωθεί, εξελίσσεται σε έλκος.

Περίπου 15–25% των διαβητικών ασθενών θα αναπτύξουν διαβητικό έλκος ποδιού. Χωρίς σωστή διαχείριση, ένα διαβητικό έλκος μπορεί να υποστεί νέκρωση και γάγγραινα, τα οποία μπορεί να απαιτήσουν ακρωτηριασμό.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες διεθνώς, τα τελευταία 5 χρόνια, το ποσοστό ακρωτηριασμών έχει αυξηθεί κατά 50%, δηλαδή σε επίπεδα συναγερμού! Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι σε παγκόσμια κλίμακα:

  • Κάθε 20 δευτερόλεπτα, πραγματοποιείται ένας ακρωτηριασμός ποδιού λόγω διαβήτη.
  • Κάθε 7 δευτερόλεπτα, χάνει τη ζωή του ένας διαβητικός ασθενής.

Η ανησυχητική αυτή έξαρση της νόσου οδήγησε την επιστημονική κοινότητα στην ανάπτυξη κλινικών που εξειδικεύονται στη διαχείριση κι αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού.

Κλινική Διαβητικού Ποδιού

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών φιλοξενείται η πρώτη Κλινική Διαβητικού Ποδιού που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της και Διευθυντή της Α΄ Αγγειοχειρουργικής και Ενδαγγειακής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Ε. Καθηγητού Γεωργίου Κούστα.

Η κλινική, η οποία λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και 365 μέρες το χρόνο, ώστε να υποδέχεται ακόμα και τα πιο επείγοντα περιστατικά, είναι στελεχωμένη από έμπειρους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση και διαχείριση του διαβητικού ποδιού. Ειδικότερα, απαρτίζεται από 12 ιατρικές ειδικότητες: Αγγειοχειρουργός – Λοιμωξιολόγος – Νευρολόγος – Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος – Οφθαλμίατρος – Νεφρολόγος – Πλαστικός Χειρουργός – Ορθοπεδικός – Δερματολόγος – Ειδικός Ακτινολόγος – Ειδικός Υπερήχων Αγγείων.

Η διεπιστημονική αυτή ομάδα εφαρμόζει το ειδικά σχεδιασμένο «Πρωτόκολλο Διαβητικού Ποδιού», το οποίο περιλαμβάνει 35 εξειδικευμένες εξετάσεις, που πρέπει να πραγματοποιούνται από τους ασθενείς κάθε έξι (6) μήνες και οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη των επιπλοκών του Σακχαρώδης Διαβήτη.

Τα αποτελέσματα των εν λόγω εξετάσεων αξιολογούνται από την Επιστημονική Ομάδα της Κλινικής και παρακολουθούνται ηλεκτρονικά.

Η κλινική διαθέτει ειδικό Τμήμα «Περιποίησης του Διαβητικού Ποδιού», πλαισιωμένο από εξειδικευμένη Ποδίατρο, καθώς επίσης και Εργαστήριο Μελέτης των Περιφερικών Αγγείων, με ειδική «Δοκιμασία Κόπωσης» σε τάπητα μόνο για τα αγγεία των κάτω άκρων.

Πέραν της διεπιστημονικής ομάδας, ωστόσο, η αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού απαιτεί σύγχρονες υποδομές. Ο άρτιος τεχνολογικός εξοπλισμός, που περιλαμβάνει το νέο, πιστοποιημένο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο – «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» (Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare), συμβάλλει στην ασφαλή και ακριβή διάγνωση και θεραπεία ακόμα και των πλέον δύσκολων περιστατικών. Μέχρι σήμερα, πάνω από 4.000 ασθενείς έχουν επισκεφθεί την Κλινική, εκ των οποίων οι 2.300 χειρουργήθηκαν με ποσοστό διάσωσης των ποδιών τους άνω του 85%!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις