Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Διεθνής πρωτοπορία με διπλή ρομποτική επέμβαση σε παιδί

ΦΩΤΟ REUTERS

Πρωτοποριακές επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα,

στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον χειρουργό Δρ.Κωνσταντίνο Μ.Κωνσταντινίδη, την επιστημονική του ομάδα και παιδοχειρουργούς του Παιδιατρικού Αθηνών του Ομίλου του Ιατρικού Αθηνών. 

Η μόλις 8 ετών Φανή και ο 11χρονος Παναγιώτης έγραψαν πρόσφατα ιστορία μετά τις επιτυχημένες επεμβάσεις Ρομποτικής στις οποίες υποβλήθηκαν με εκπληκτική επιτυχία.
 
Για την πρώτη επέμβαση του εντεκάχρονου Παναγιώτη, ο χειρουργός Δρ.Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ. Βαλιούλης χρησιμοποίησαν το ρομποτικό σύστημα da Vinci για να αφαιρέσουν τον σπλήνα του εντεκάχρονου, ο οποίος έπασχε από σοβαρή νόσο που επηρέαζε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του με καθημερινή καταστροφή τους στον σπλήνα.
Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αιμόλυσης, το παιδί είχε επίσης πέτρες στη χολή, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την πρώτη διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής σε παιδί παγκοσμίως. Η ρομποτική τεχνική επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη τομή με τις γνωστές επιπλοκές.
 
Η περίπτωση του Παναγιώτη αποτέλεσε πρόκληση για τη χειρουργική ομάδα, όχι μόνο λόγω του μικρού σωματότυπου του παιδιού, αλλά και εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων του σπληνός. Η χειρουργική ομάδα του γνωστού ρομποτικού χειρούργου, καθηγητή κου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη σχεδίασε βήμα προς βήμα την πρωτοποριακή αυτή διπλή επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και του σπληνός με μηδαμινή απώλεια αίματος. Οι αιματολογικοί δείκτες του παιδιού διορθώθηκαν σύντομα μετά από την επέμβαση, επιτρέποντάς του λίγες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι και την οικογένειά του.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε στην μόλις οκτώ χρονών Φανούλα που χρειάστηκε αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης σπληνός. Αντί να υποβληθεί σε ανοικτή επέμβαση που θα απαιτούσε τομή τουλάχιστον 15 εκατοστών στην άνω κοιλία, με φυσικά επακόλουθα τον μετεγχειρητικό πόνο και τη μακρόχρονη νοσηλεία, η Φανούλα υπεβλήθη και αυτή σε ρομποτική επέμβαση. Ο ενδελεχής προεγχειρητικός σχεδιασμός καθώς και ο απαραίτητος μοριακός έλεγχος θρομβοφιλίας βοήθησε τελικά στην ολοκλήρωση της επέμβασης μέσα από τέσσερις τομές των 5 χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και με διαφύλαξη του φυσιολογικού σπλήνα, που χάρη στην ακρίβεια των ρομποτικών χειρισμών μπόρεσε τελικά να διαχωριστεί από την παθολογική κύστη. Η κύστη αφαιρέθηκε πλήρως χωρίς καμία απώλεια αίματος. Η ασθενής αποχώρησε χαρούμενη από το νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.

Παρά το γεγονός ότι η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2006 στο Ιατρικό Αθηνών, η εφαρμογή του σε παιδιά ασθενείς ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο.

Γνώμη Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε