Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Δημόσια Νοσοκομεία: Γραφειοκρατία και ανεπαρκής οργάνωση “θάβουν” τις κλινικές μελέτες

Δημόσια Νοσοκομεία: Γραφειοκρατία και ανεπαρκής οργάνωση “θάβουν” τις κλινικές μελέτες

Μελέτη σε 30 δημόσια νοσοκομεία που διενήργησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας, απέδειξε ότι οι κλινικές μελέτες στη χώρα μας σκοντάφτουν στην γραφειοκρατία, την ανεπαρκή οργάνωση και την έλλειψη αντίστοιχης κουλτούρας.

Τα βασικά ευρήματα της πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που διενέργησε ο ΣΦΕΕ με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας, απέδειξαν ότι τα ελληνικά νοσοκομεία “πάσχουν” σημαντικά από όλες εκείνες τις υποδομές και ενισχύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη κλινικών μελετών, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τους ασθενείς, το σύστημα Υγείας, αλλά και την Ελληνική Οικονομία.

Σύμφωνα με τον ο κ. Κωνσταντίνο Παναγούλια, αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, μέλος Δ.Σ. ΣΑΦΕΕ, που παρουσίασε τη μελέτη στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν συγκεκριμένα ήταν: η ελλειψη δομών, η γραφειοκρατία και, ειδικά από τους ερευνητές αναφέρθηκε και το ζήτημα της «έλλειψης κουλτούρας δοκιμών».

Τα αποτελέσματα εξήχθησαν μετά από σχετικές συνεντεύξεις σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία, με τους Διοικητές (ή αναπληρωτή Διοικητή), τον Ερευνητή του νοσοκομείου ή Υπεύθυνο Κλινικής και τον ΟΙκονομικό διευθυντή ή υπεύθυνο Λογιστηρίου.

Οι λύσεις που προτείνει η μελέτη για την άρση των δυσκολιών αφορούν κυρίως: την πρόβλεψη/ ενίσχυση δομών, τη λιγότερη γραφειοκρατία και την εγκαθίδρυση κουλτούρας δοκιμών (από τους ερευνητές).

Τα πολλαπλά οφέλη των κλινικών δοκιμών

Όπως τόνισαν οι ομιλητές στο Συνέδριο, η διεξαγωγή κλινικών μελετών στο ΕΣΥ εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους, όπως είναι:

  • η πρόσβαση των ασθενών σε αναγκαία φάρμακα και στην καινοτομία με κόστος που δεν τους επιβαρύνει και με αυστηρά επιτηρούμενες διαδικασίες,
  • η επιστημονική αναβάθμιση του έργου του Νοσοκομείου,
  • οικονομικά οφέλη για το νοσοκομείο, δεδομένου ότι τα φάρμακα, οι εξετάσεις και άλλες υπηρεσίες που συμπεριλαμβάνονται σε μία κλινική μελέτη παρέχονται δωρεάν στον ασθενή και δεν αποτελούν κόστος για το νοσοκομείο,
  • ανάπτυξη και προώθηση πρωτότυπης έρευνας για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις