Δευτέρα, 27 Μαΐ
18oC Αθήνα

Εμβολιασμός: Κι όμως, οι απρόθυμοι αλλάζουν γνώμη – Ποιοι παραμένουν αρνητικοί

Κορονοϊός - Ευάγγελος Μανωλόπουλος: Να λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά σε 1 χρόνο

Μια νέα έρευνα δείχνει πως ακόμη κι εκείνοι που είναι απρόθυμοι να κάνουν εμβόλιο, τελικά μπορεί να αλλάξουν γνώμη. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι που είναι… αγύριστα κεφάλια.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως το 32% ανθρώπων που ήταν διστακτικοί στο να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, άλλαξαν γνώμη. Το ποσοστό αυτό φτάνει στο 37% όσον αφορά στους απρόθυμους να εμβολιαστούν.

Η διστακτικότητα των πολιτών στο να εμβολιαστούν είναι ένα βασικό εμπόδιο στον μαζικό εμβολιασμό. Στις ΗΠΑ διενεργήθηκε μία μελέτη που μελετά τον συσχετισμό μεταξύ του αρχικού δισταγμού κάποιου να εμβολιαστεί και το εάν τελικά εμβολιάστηκε. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA. Συνολικά, συμπεριελήφθησαν 4.654 άτομα με 59% γυναίκες και μέση ηλικία τα 50,7 έτη και το 74% (3.439 άτομα) ολοκλήρωσε την περίοδο παρακολούθησης.

Από όσους αρχικά είχαν εκδηλώσει προθυμία να εμβολιαστούν, το 54% είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση, το 39% θεωρούσε πιθανό μάλλον να εμβολιαστεί, και το 7% μη πιθανό να εμβολιαστεί. Η προθυμία να εμβολιαστεί κανείς ήταν μεγαλύτερη σε όσους ήταν απόφοιτοι πανεπιστημίου σε σχέση με τους μη (76% έναντι 65%), και στην παρακολούθησή τους αυτό αντανακλάται στον εμβολιασμό με ποσοστό 54% έναντι 43%.

Ανάμεσα σε όσους ήταν υποψήφιοι για εμβολιασμό και δεν είχαν αποκλειστεί για κάποιον λόγο από τον εμβολιασμό στην παρακολούθηση, το 51% είχε κάνει μία δόση εμβολίου τουλάχιστον, το 22% θεωρεί πιθανό να εμβολιαστεί και το 27% μάλλον απίθανο. Η αυτοαναφορά του εμβολιασμού (1.949 άτομα) επιβεβαιώθηκε με τη μελέτη των αντισωμάτων IgG έναντι της πρωτεΐνης spike του ιού.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η διστακτικότητα για τον εμβολιασμό δεν είναι σταθερή στον χρόνο αλλά μεταβλητή. Μειώθηκε από τα τέλη του 2020 στις αρχές του 2021, καθώς το 32% που ήταν διστακτικοί τελικά εμβολιάστηκαν και το 37% άλλαξε από απρόθυμο να εμβολιαστεί σε πρόθυμο να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις