Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εμβόλιο Moderna: Εντοπίστηκαν μαύρα σωματίδια σε φιαλίδια στην Ιαπωνία

Moderna

Μια ξένη ουσία βρέθηκε σε παρτίδα εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το BBC. Συγκεκριμένα, ένας φαρμακοποιός διέκρινε πολλά μαύρα σωματίδια σε ένα φιαλίδιο του εμβολίου στην περιφέρεια Καναγκάουα. Σημειώνεται πως περίπου 3.790 άτομα είχαν προλάβει να εμβολιαστούν από τη συγκεκριμένη παρτίδα. 

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες μια ακόμα παρτίδα περίπου 1,63 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna είχε αποσυρθεί λόγω μόλυνσης. Η Moderna έχει ανακοινώσει ότι δεν έχουν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας λόγω του θέματος αυτού.

Στη νέα περίπτωση ο φαρμακοποιός εντόπισε μαύρα σωματίδια να επιπλέουν στο φιαλίδιο, ενώ άμεσα ο εγχώριος διανομέας απέσυρε όλη την παρτίδα. 

Παράλληλα, η Takeda Pharmaceutical, που πουλά και διανέμει το εμβόλιο στην Ιαπωνία, διέκοψε προσωρινά τη χρήση κι άλλων δόσεων εμβολίου της Moderna σε άλλες δύο περιοχές της Ιαπωνίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις ξένα σωματίδια βρέθηκαν σε αχρησιμοποίητα φιαλίδια, ενώ σε άλλα εντοπίστηκαν προσμείξεις που φαίνεται ότι προκλήθηκαν όταν δεν τοποθετήθηκαν σωστά οι βελόνες των συριγγών στα φιαλίδια σπάζοντας κομμάτια από το ελαστικό πώμα τους.

Η Takeda δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχολιασμό του περιστατικού στην Καναγκάουα. Η εταιρεία ανήρτησε σημείωμα στον ιστότοπό της σήμερα, στο οποίο αναφέρει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευής υλικό από το ελαστικό πώμα μπορεί να αναμειχθεί στο διάλυμα του εμβολίου.

Στο σημείωμα αυτό δίδεται σύσταση στο ιατρικό προσωπικό να κάνει οπτική επιθεώρηση των φιαλιδίων για αποχρωματισμούς ή ξένα σωματίδια πριν από τη χρήση.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις