Υγεία

Ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης καρδιακού μυξώματος

Το μύξωμα είναι ο πιο συχνός καλοήθης καρδιακός όγκος

Τι είναι τα καρδιακά μυξώματα;

Η καρδιά είναι ένα πολύπλοκο όργανο που κάνει μια απλή αλλά τόσο σημαντική λειτουργία: είναι η αντλία αίματος του οργανισμού μας. Όπως όλα τα όργανα, έτσι και η καρδιά μπορεί να προσβληθεί από καρδιακούς όγκους. Οι όγκοι αυτοί είναι στην πραγματικότητα κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται με πολύ γρήγορο ρυθμό.
Οι καρδιακοί όγκοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι με κίνδυνο εμφάνισης 0.02%. Όπως όλοι οι όγκοι χωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι καρδιάς προκαλούν, όπως αυξάνονται σε μέγεθος, πιεστικά, αποφρακτικά ή και εμβολικά φαινόμενα τα οποία είναι πιθανώς επικίνδυνα. Δεν δίνουν όμως μεταστάσεις. Οι κακοήθεις όγκοι από την άλλη μεριά δίνουν και μεταστάσεις σε άλλα όργανα αλλά είναι ευτυχώς εξαιρετικά σπάνιοι στην καρδιά. Οι συνηθέστεροι καλοήθεις καρδιακοί όγκοι είναι τα μυξώματα, τα λιπώματα, τα ινοελαστώματα και τα ραβδομυώματα. Οι συνηθέστεροι κακοήθεις όγκοι είναι τα ραβδομυοσαρκώματα, αγγειοσαρκώματα κλπ. Υπάρχουν, επίσης, καλοήθεις περικαρδιακές κύστεις που εμφανίζονται στον περικαρδιακό σάκο.Το μύξωμα είναι ο πιο συχνός καλοήθης καρδιακός όγκος που εμφανίζεται συνηθέστερα στον αριστερό ή στο δεξιό καρδιακό κόλπο.

Τι συμπτώματα προκαλούν και πώς γίνεται η διάγνωση;

Τα καρδιακά μυξώματα στην αρχική τους φάση δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα αλλά βρίσκονται σε τυχαίο καρδιολογικό έλεγχο με υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex). Σταδιακά, όπως μεγαλώνουν σε μέγεθος, είναι πιθανό να θρυμματιστούν και να εκδηλωθούν εμβολικά φαινόμενα όπως πχ εγκεφαλικά επεισόδια. Σε περιπτώσεις μεγάλων μυξωμάτων μπορεί να εμφανιστούν και συγκοπτικά επεισόδια αφού οι όγκοι αυτοί μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή ροή του αίματος μέσα στις καρδιακές κοιλότητες και καρδιακές βαλβίδες.

Οπότε, είναι προφανές ότι είναι καλό να πραγματοποιούμε προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να αναγνωριστεί τυχόν ύπαρξη μυξώματος. Υπάρχει, τέλος, οικογενειακή συσχέτιση ανάμεσα σε ασθενείς που εμφάνισαν μύξωμα. Συγγενείς ασθενών που εμφάνισαν μύξωμα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιοι μύξωμα.

Εκτός από το υπερηχογράφημα καρδιάς, συνήθως απαιτείται και μαγνητική τομογραφία καρδιάς για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του μυξώματος. Τα μυξώματα απαιτούν σχετικά άμεση χειρουργική αφαίρεση.

Πώς γίνεται η αφαίρεση των καρδιακών μυξωμάτων;

Κατά τις επεμβάσεις αφαίρεσης μυξωμάτων, ο όγκος αφαιρείται με τη βοήθεια μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας. Είναι σημαντικό να αφαιρεθεί ο όγκος ριζικά και να σταλούν βιοψίες για ταυτοποίηση. Η επέμβαση αυτή συνηθέστερα πραγματοποιείται από την ομάδα της Κλινικής μας ενδοσκοπικά, χωρίς στερνοτομή. Ειδικά για τα μυξώματα ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι πολύ χαμηλός και η επέμβαση θεραπευτική.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής και ρομποτικής αφαίρεσης μυξωμάτων;

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις αφαίρεσης μυξωμάτων ή ενδοκαρδιακών όγκων πραγματοποιούνται από την ομάδα μας ενδοσκοπικά χωρίς στερνοτομή αλλά με μικρή τομή λίγων εκατοστών στο δεξί πλάγιο θωρακικό τοίχωμα και χρήση κάμερας και ειδικών εργαλείων ή χρήση ρομποτικού συστήματος. Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής αφαίρεσης μυξωμάτων ή ενδοκαρδιακών όγκων  είναι:

  • Ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος.
  • Σχεδόν μηδενικός κίνδυνος λοίμωξης τραύματος.
  • Μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικών αρρυθμιών (πχ κολπική μαρμαρυγή).
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Ταχύτερη κινητοποίηση.
  • Βραχύτερη διάρκεια νοσηλείας.
  • Ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα.
  • Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.
  • Μεγάλη ακρίβεια κινήσεων και χειρισμών.
  • Μεγάλη ασφάλεια αντίστοιχη των ανοικτών επεμβάσεων.
  • Άριστα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις αφαίρεσης μυξωμάτων ή ενδοκαρδιακών όγκων γίνονται πάντα με καθοδήγηση και παρακολούθηση από διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για τις επεμβάσεις αυτές γίνεται εισαγωγή στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης. Μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παρακολούθηση το βράδυ της επέμβασης και λαμβάνει εξιτήριο σε τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά την επέμβαση.

Η Κλινική μας είναι μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα που έχουν μεγάλη σειρά ασθενών και εμπειρία στα περιστατικά αυτά. Έτσι, υπάρχει η απαραίτητη εξειδίκευση, εμπειρία και εξοπλισμός για το καλύτερο και ασφαλέστερο αποτέλεσμα.

ROUBELAKIS

Γράφει ο Απόστολος Ρουμπελάκης, Καρδιοχειρουργός, Ειδικός Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Καρδιοχειρουργικής, Διευθυντής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Υγεία: Περισσότερα άρθρα