Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

ΕΟΔΥ: Αύξηση όλων των λοιμώξεων από αναπνευστικούς ιούς τις τελευταίες εβδομάδες

ΕΟΔΥ: Αύξηση όλων των λοιμώξεων από αναπνευστικούς ιούς τις τελευταίες εβδομάδες

Ο κορονοϊός δεν είναι ο μοναδικός ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και δείχνει να έχει αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν και οι λοιμώξεις από γρίπη, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), αδενοϊό, ρινοϊό/εντεροϊό.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που εθελοντικά του στέλνουν κάθε εβδομάδα επτά μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, που συμμετέχουν στην επιδημιολογική επιτήρηση. Τα πέντε νοσοκομεία βρίσκονται στην Αττική, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥστην νεότερη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης, τα στοιχεία που του στέλνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία αφορούν ασθενείς που εισήχθησαν σε αυτά για νοσηλεία. Η θετικότητα για κάθε ιό υπολογίζεται επί του συνόλου των δειγμάτων των νοσοκομείων που εξετάστηκαν για τον συγκεκριμένο ιό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου βρέθηκαν θετικά:

Το 3% των δειγμάτων που εξετάστηκαν για γρίπη
Το 1% των δειγμάτων που εξετάστηκαν για αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)
Το 4% των δειγμάτων που εξετάστηκαν για αδενοϊό
Το 43% των δειγμάτων που εξετάστηκαν για ρινοϊό/εντεροϊό

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, όμως, θετικό ήταν το 1% των δειγμάτων για γρίπη και κανένα για ιό RSV. Αντίστοιχα, η θετικότητα στον αδενοϊό ήταν 3% και για ρινοϊό/εντεροϊό 36%.

Οι αυξητικές τάσεις για όλους αυτούς τους ιούς αποτυπώνονται και στα διαγράμματα που ακολουθούν:

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι η επιλογή των ασθενών που εισάγονται για νοσηλεία και υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο δεν γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια. Γίνεται με τα κριτήρια των θεραπόντων ιατρών των συμμετεχόντων νοσοκομείων.

Επειδή, δε, η επιλογή των περιστατικών δεν έχει προκύψει από τυχαία δειγματοληψία, αλλά με εθελοντική συμμετοχή των νοσοκομείων, η ερμηνεία της εκτιμώμενης θετικότητας πρέπει να γίνεται με προσοχή.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις