Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

ΕΟΠΥΥ: Νέοι σκληρότεροι «κόφτες» για τη συνταγογράφηση φαρμάκου για την παχυσαρκία – Η εγκύκλιος για τη λιραγλουτίδη

ΕΟΠΥΥ: Νέοι σκληρότεροι «κόφτες» για τη συνταγογράφηση φαρμάκου για την παχυσαρκία – Η εγκύκλιος  για τη λιραγλουτίδη

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση της λιραγλουτίδης για την παχυσαρκία

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, με αποδέκτες, μεταξύ άλλων, τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) μπαίνουν αυστηροί όροι στη χορήγηση του φαρμάκου με τη δραστική ουσία λιραγλουτίδη, σκεύασμα που αφορά άτομα με παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο ΕΟΠΥΥ προσδιορίζει συγκεκριμένα νέους κανόνες στη συνταγογράφηση του φαρμάκου λιραγλουτίδη κατά της παχυσαρκίας.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που υπογράφει η Διοικήτρια του Οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη και το οποίο απευθύνεται στους Ιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους, η διαδικασία συνταγογράφησης του φαρμάκου κατά της παχυσαρκίας με τη δραστική ουσία λιραγουτίδη, είναι η εξής:

Αποζημιώνεται σε ασθενείς ηλικίας 18 – 74 ετών, με σωματικό βάρος 60 – 234 κιλά, BMI ≥40 kg/m² (παχυσαρκία) και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία νόσο ή περιφερική αγγειοπάθεια λόγω αθηρωμάτωσης, χωρίς συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV κατά NYHA) ή/και υπνική άπνοια για την οποία απαιτείται χρήση μάσκας CPAP.

Προβλέπεται προέγκριση μέσω ατομικών αιτημάτων από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) πριν την έναρξη της αγωγής, μετά από 12 εβδομάδες στη θεραπευτική δόση των 3 mg/ημέρα (έλεγχος ανταπόκρισης θεραπείας) και στο 1 έτος.

Η χορήγηση διακόπτεται επί μη ανταπόκρισης στη θεραπεία, οριζόμενης ως αποτυχία απώλειας τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους μετά 12 εβδομάδες θεραπείας στη δόση των 3mg/ημέρα και τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους στο 1 έτος από την έναρξη της θεραπείας.

Προβλέπεται, επίσης, προέγκριση και επανέγκριση αποζημίωσης από ιατρεία παχυσαρκίας δημοσίων ή ιδιωτικών νοσοκομείων.

Με βάση τα ανωτέρω διευκρινίζεται ότι, για την αποζημίωση συνταγών με το φάρμακο θα επισυνάπτεται η εγκριτική απόφαση κατόπιν αξιολόγησης σχετικού αιτήματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων Θετικού Καταλόγου από το ΑΥΣ.

πηγή: Iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις