Έρευνα ΠΟΥ στην Γουχάν για την πανδημία: «Αθωώνεται» ο παγκολίνος – «Απίθανο» το σενάριο διαρροής από εργαστήριο (vid)

Φωτογραφία Reuters

Νέες πληροφορίες για την πανδημία του κορονοϊού έφεραν στο «φως» οι έρευνες της αποστολής του ΠΟΥ στη Γουχάν. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες εδώ και έναν μήνα αναζητούσαν στοιχεία για την προέλευση της Covid-19 στην Κινεζική πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στα τέλη του 2019.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Τρίτη (9/2) οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ, δήλωσαν ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε γενικώς στην Γουχάν και όχι μόνο στην αγορά θαλασσινών και ενδεχομένως ο ιός να μην ξεκίνησε από εκεί το ταξίδι του. 

«Τα στοιχεία που συλλέξαμε έδειξαν κλασική διασπορά ιού πριν από πανδημία, σε διάφορα σημεία, τόσο στην αγορά θαλασσινών της Γουχάν όσο, όμως και αλλού,» είπε ο Πίτερ Μπεν Έμπαρεκ, Διευθυντής του Προγράμματος του ΠΟΥ με ειδίκευση στην ασφάλεια των τροφίμων και στις νόσους των ζώων.

Δείτε βίντεο:

«Δείγματα ασθενών από την αγορά θαλασσινών της Γουχάν δείχνουν ότι εκεί όντως υπήρξε ένα επίκεντρο εξάπλωσης του ιού. Είναι ακόμη ασαφές το πώς έφτασε στην αγορά ο ιός, βάσει των υπαρχόντων δεδομένων. Όμως πρέπει να υπήρχαν ήδη στην πόλη και άλλα επίκεντρα εκτός της αγοράς αυτής, και σε άλλες αγορές, όπως δείχνουν τα ιολογικά δεδομένα», δήλωσε ο Κινέζος εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Liang Wannian, εμπειρογνώμονα στην Επιτροπή Υγείας της Κίνας, δεν υπάρχει ένδειξη για την εξάπλωση του Sars-Cov-2 στον πληθυσμό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί εάν είχε εξαπλωθεί στο Γουχάν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. 

«Αθώος» ο παγκολίνος

Όσον αφορά το πώς ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, οι επιστήμονες τόνισαν πως «Οι νυχτερίδες και οι παγκολίνοι βρέθηκαν να φέρουν ιούς που θεωρούνται κορoνοϊοί, ωστόσο εκείνοι οι ιοί που εντοπίστηκαν σε αυτά τα ζώα δεν ταυτίζονται με τον SARS-CoV-2 ώστε να δείξουν ότι μεταδόθηκε απ’ ευθείας από αυτά. Μπορεί άλλα είδη ζώων, όπως αιλουροειδή, να συμμετείχαν στην αλυσίδα μετάδοσης, αλλά η παρούσα έρευνα δεν έχει αρκετά στοιχεία για να βεβαιώσει κάτι τέτοιο».

«Εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο διαρροής από εργαστήριο

Η υπόθεση διαρροής του ιού από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και δεν θα απαιτήσει περαιτέρω μελέτη ως μέρος της εργασίας τους στη μελέτη της προέλευσης του ιού, ξεκαθάρισε ο Διευθυντής του Προγράμματος του ΠΟΥ.

Μάλιστα, αυτό που ο ίδιος προτείνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των ερευνών, είναι η ανάλυση νέων υλικών, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από τράπεζες αίματος που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό παλαιότερων περιπτώσεων στην Κίνα.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Ο συχνός πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού συνδέεται με σημαντικό θέμα υγείας: Τι πρέπει να ξέρετε

Ο συχνός πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού συνδέεται με σημαντικό θέμα υγείας: Τι πρέπει να ξέρετε

Η χοληστερόλη παίζει ζωτικό ρόλο στο σώμα, αλλά σε υπερβολικές συγκεντρώσεις μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Η χοληστερόλη παράγεται από το ήπαρ ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Είναι 2 έως 3 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσετε αν φοράτε αυτό όταν είστε έξω

Κορονοϊός: Είναι 2 έως 3 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσετε αν φοράτε αυτό όταν είστε έξω

Οι μάσκες προσώπου, η κοινωνική απόσταση, το συχνό πλύσιμο/απολύμανση των χεριών και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων είναι και θα είναι απαραίτητα για καιρό ... Διαβάστε περισσότερα
Παγώνη: «Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό! Πότε θα έχουμε ανοσία στο 60%»

Παγώνη: «Ξεχάστε το Πάσχα στο χωριό! Πότε θα έχουμε ανοσία στο 60%»

Αντίθετη εμφανίζεται η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στις χθεσινές δηλώσεις της Καθηγήτριας Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασίας Κοτανίδου, ότι ελπίζουμε ... Διαβάστε περισσότερα
Πως θ’ ανοίξουν τα σχολεία, πως θα γυρίσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά: Τα σενάρια που εξετάζονται

Πως θ’ ανοίξουν τα σχολεία, πως θα γυρίσουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά: Τα σενάρια που εξετάζονται

Μετά από μήνες παρατεταμένων περιορισμών και μέτρων τύπου “ακορντεόν” οι επιστήμονες έχουν αρχίσει πλέον να επεξεργάζονται νέες μεθόδους διαχείρισης της πανδημίας. Αυτοί εστιάζονται κυρίως στην ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία – Τρομερές εικόνες-βίντεο!

Κορονοϊός: Πώς μεταδίδεται όταν κάθεστε σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία – Τρομερές εικόνες-βίντεο!

Οι περισσότερες μελέτες για τη ροή του εκπνεόμενου αέρα έχουν επικεντρωθεί στον βήχα και το φτέρνισμα, τα οποίο μπορούν να εκτοξεύσουν ιικά αερολύματα σε μεγάλες ... Διαβάστε περισσότερα