Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Φαρμακαποθηκάριοι: Στην αντεπίθεση για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Ποια λείπουν ακόμα από τα ράφια

Φαρμακαποθηκάριοι: Στην αντεπίθεση για τις ελλείψεις στα φάρμακα – Ποια λείπουν ακόμα από τα ράφια

Πυρά εξαπέλυσαν οι φαρμακαποθηκάριοι για τις ελλείψεις στα φάρμακα. Στο στόχαστρό τους έβαλαν τα φαρμακεία, τις φαρμακευτικές, τον ΕΟΦ, αλλά και το Υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας οι φαρμακαποθηκάριοι στις επικρίσεις που δέχονται οι ίδιοι για τα σχεδόν εξαφανισμένα φάρμακα στην αγορά είπαν πως «δεν ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές για τις ελλείψεις». Μάλιστα, καταδεικνύουν ως «πραγματικούς υπεύθυνους» τις εταιρίες φαρμάκων, τους φαρμακοποιούς, καθώς και το Υπουργείο Υγείας.

Εντωμεταξύ, όπως είπαν, άρχισε να αποκαθίσταται η τροφοδοσία της αγοράς με τα σκευάσματα παρακεταμόλης και τα αντιβηχικά σιρόπια, ενώ παραμένουν τα προβλήματα με συγκεκριμένο αντιβιοτικό σκεύασμα για παιδιά, αλλά και με τα εισαγόμενα εισπνεόμενα φάρμακα, τα οποία ωστόσο καλύπτονται πλέον επαρκώς από τα ελληνικά γενόσημά τους.

Φαρμακαποθηκάριοι: Ζητάμε έλεγχο σε όλους τους «κρίκους της αλυσίδας», ώστε να φανούν οι υπαίτιοι

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κα. Ειρήνη Μαρκάκη, αναφέρθηκε διεξοδικά στο πρόβλημα των ελλείψεων καταδεικνύοντας ως «ενόχους» τους άλλους δύο κρίκους της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης φαρμάκων, που είναι οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά και τα ίδια τα φαρμακεία.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν την Τετάρτη (25.01.2023), οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέδειξαν μάλιστα 9 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει από τα μέλη τους – ευθύνονται διαχρονικά για τον υπο-εφοδιασμό της αγοράς.

«Η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση τρίμηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων παραγγελιών των χονδρεμπόρων. Ζητάμε τη θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης», ανέφερε συγκεκριμένα η πρόεδρος κα. Μαρκάκη.

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας του ΠΣΦ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως οι Φαρμακαποθηκάριοι λειτουργούν πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και του Έλληνα ασθενή και εκφράζουν θεσμικά, τη βάσιμη αγωνία τους για τα τεκταινόμενα στον χώρο του φαρμάκου στην χώρα μας.

«Δεν έχουμε σκοπό να στοχοποιήσουμε κανέναν. Απλώς εδώ και 1,5 μήνα ακούμε τα πάντα από παντού. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε και τι προσφέρουμε. Όπως ελεγχόμαστε εμείς, ζητούμε να ελεγχθούν και οι άλλοι δύο. Και οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα φαρμακεία. Όποιος έχει «καθαρή τη φωλιά του» δεν έχει πρόβλημα να ελεγχθεί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Φαρμακαποθηκάριοι: Τα «βρώμικα κυκλώματα»…

Οι φαρμακαποθηκάριοι κατήγγειλαν, επίσης, «βρώμικα κυκλώματα», τα οποία – όπως είπαν – αγοράζουν ως δήθεν ιδιώτες φάρμακα από τα φαρμακεία σε χαμηλές τιμές και με την ανοχή των φαρμακοποιών τα εξάγουν στο εξωτερικό σε υψηλές τιμές, αφήνοντας ακάλυπτη την ελληνική αγορά φαρμάκου.

Αυτές οι επιχειρήσεις «σκούπα», όπως ονομάζονται στη γλώσσα της αγοράς φαρμάκου, γίνονται με την εμπλοκή των φαρμακοποιών και συνεταιρισμών φαρμακείων, αλλά και μικρότερων φαρμακαποθηκών – που δεν είναι μέλη της Ένωσης – κι έχουν «ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια» από το 2014 και μετά, εκμεταλλευόμενες την ελαστικοποίηση του νόμου για τις άδειες των φαρμακαποθηκών.

Φαρμακαποθηκάριοι: «Για τις ελλείψεις σε 200 φάρμακα δεν φταίνε οι παράλληλες εξαγωγές»

Οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως οι καταγγελίες από την πλευρά των φαρμακοποιών, του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακοβιομηχανιών για «ελλείψεις φαρμάκων εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών» που κάνουν οι φαρμακαποθήκες δεν υφίστανται, καθώς βρίσκονται σε απαγόρευση εξαγωγών πάνω από 200 κωδικοί φαρμάκων εδώ και πολλά χρόνια και το πρόβλημα δεν έχει ομαλοποιηθεί.

«Από τη λίστα που είναι σήμερα 200 προϊόντα σε απαγόρευση, το λέει πολύ σωστά ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, τα 185 δεν είναι σε έλλειψη. Και όντως δεν είναι σε έλλειψη. Ψευδώς καταγγέλθηκαν ότι είναι σε έλλειψη, δεν έχει σημασία το γιατί και δεν με αφορά», δήλωσε ο γγ. του ΠΣΦ, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρόβλημα κρύβεται στον υποεφοδιασμό της αγοράς από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Εμείς θεωρούμε ότι η τροφοδοσία της αγοράς σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, είναι σημαντικά μειωμένη. Παρέλαβα πέρυσι και φέτος από την ίδια εταιρεία σκευάσματα και φέτος η τροφοδοσία μου είναι μειωμένη κατά 80%. Πέρυσι στις 31/12 βρισκόμουν με 1.000 τεμάχια και φέτος με μηδέν. Σε συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων. Μας λένε ότι αυξάνεται η τροφοδοσία. Εγώ λέω ότι αυτό είναι ανακριβές. Να μας πουν σε τεμάχια, τι έχουν διαθέσει πέρυσι και φέτος και να ελεγχθούν από την Πολιτεία γι’ αυτά», τονίζει ο ίδιος.

ΠΣΦ: Ποιες φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποεφοδιάζουν την αγορά με φάρμακα

Σε έγγραφα που μοίρασαν οι φαρμακαποθηκάριοι στους δημοσιογράφους, υπάρχουν επιστολές που εστάλησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και κοινοποιήθηκαν και στον υπουργό Υγείας.

Πρόκειται για τις 9 εταιρείες για τις οποίες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει διατάξει έλεγχο αποθεμάτων.

Στην πρώτη επιστολή στις 22 Νοεμβρίου, κατονομάζονται για «υποεφοδιασμό της αγοράς» οι εταιρείες:

Novartis (8 φάρμακα), Sanofi (6 φάρμακα), Merck Φαρμακευτική (5 φάρμακα), Astra-Zeneca (5 φάρμακα) και Takeda (4 φάρμακα), με την αναφορά πως «έχουν μειώσει αδικαιολόγητα, παράνομα και επικίνδυνα (κατά την κρίση μας πάντα) τις εν Ελλάδι εισαγόμενες και διατιθέμενες ποσότητες συγκεκριμένων σκευασμάτων τους«.

Στη δεύτερη επιστολή τους (8 Δεκεμβρίου) προς τους ίδιους αποδέκτες, αναφέρουν 4 ακόμη επιχειρήσεις: Meda Pharmaceuticals (3 φάρμακα), Janssen Cilag Φαρμακευτική (4 φάρμακα), Ferring Ελλάς (3 φάρμακα) και Vianex ΑΕ (5 φάρμακα). Στην επιστολή επισημαίνεται πως οι εν λόγω εταιρείες «υποεφοδιάζουν συστηματικά την αγορά, δημιουργώντας ελλείψεις και θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία«.

Το φαινόμενο αυτό -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα κ. Σκυλακάκη, συμβαίνει καθώς η κρατική φαρμακευτική δαπάνη για τα φάρμακα είναι διαχρονικά εξαιρετικά μειωμένη και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες καλούνται να πληρώσουν ως “επιστροφές” και “εκπτώσεις” στο κράτος υπέρογκα ποσά (clawback και rebate).

Οπότε έχουν περικόψει τον εφοδιασμό της ελληνικής αφοράς με τα φάρμακά τους.

«Όσο δεν έχουμε επαρκή εφοδιασμό από τους παραγωγούς, χιλιάδες απαγορεύσεις εξαγωγών και να κάνουμε δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Ούτε φταίνε τόσο οι δραστικές. Φταίνε οι φαρμακοβιομηχανίες που δεν εφοδιάζουν σωστά. Όσο για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Θα κάνω μια εικασία: Όταν έχεις 55% clawback και rebate για ένα προϊόν που το πουλάς 4 ευρώ, φτάνεις να εισπράττεις τελικά 1,90 ευρώ. Το 2,10 στο έχει πάρει πίσω το κράτος με clawback και rebate. Άρα μπορεί η αρχική τιμή να είναι συμφέρουσα, η ουσιαστική τιμή όμως να μην είναι συμφέρουσα. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι προφανώς η βιομηχανία δεν θέλει το παράλληλο εμπόριο», τόνισε ο ίδιος.

Οι φαρμακοβιομηχανίες ζητούν διαχρονικά να απαγορευτούν οριστικά οι παράλληλες εξαγωγές.

«Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιος το θέλει και επειδή αυτός που το θέλει μπορεί να το ελέγξει», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Πόσα σκευάσματα βρίσκονται ακόμα σε έλλειψη και σε ποια ομαλοποιήθηκε η τροφοδοσία

Οι φαρμακαποθηκάριοι, υποστηρίζουν, ωστόσο, πως η αγορά έχει αρχίσει να ομαλοποιείται, τουλάχιστον ως προς τα σκευάσματα ευρείας χρήσης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των εποχικών λοιμώξεων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η τροφοδοσία των σκευασμάτων παρακεταμόλης (εκτός από ένα, το οποίο περιέχει κωδεϊνη και παραμένει σε έλλειψη).

Επίσης, στα εισπνεόμενα φάρμακα -στα οποία η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς γίνεται κατά 80% από εισαγωγές- παραμένει το πρόβλημα, όμως, σιγά – σιγά παρατηρείται μια “στροφή” των πολιτών προς τη χρήση των ελληνικών γενοσήμων, στα οποία υπάρχει επάρκεια στη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηφορία.

Σε μεγάλη έλλειψη παραμένει και το εισπνεόμενο φάρμακο με τη δραστική ουσία βουδεσονίδη (γλυκοκορτικοειδές με ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση στο αναπνευστικό σύστημα).

Προβληματική είναι η παραγωγή και διάθεση των αντιβιοτικών με τη δραστική της αμοξυκιλλίνης, κυρίως στις συσκευασίες για παιδιά, πρόβλημα που οφείλεται σε μειωμένη τροφοδοσία από τη μητρική εταιρεία στο εξωτερικό.

Επίσης, μερική ομαλοποίηση παρατηρείται και στην πλειοψηφία των αντιβηχικών σιροπιών, εκτός από αυτά που βασίζονται σε δύο δραστικές ουσίες που εξακολουθούν να παρουσιάζουν έλλειψη.

Τέλος, παραμένουν σε έλλειψη ρινικά σπρέι τα οποία είχαν μέχρι σήμερα έλλειψη λόγω προβλήματος στην παραγωγή της αντλίας προώθησης. Σιγά – σιγά άρχισαν να παράγονται αντλίες, οπότε πολύ σύντομα αναμένεται να ομαλοποιηθεί η προμήθεια της αγοράς και με αυτά τα σκευάσματα.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις