Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Γρίπη των σκύλων: Πόσο απειλεί τους ανθρώπους η νέα μορφή της γρίπης των πτηνών

Γρίπη των σκύλων: Πόσο απειλεί τους ανθρώπους η νέα μορφή της γρίπης των πτηνών

Ο ιός της γρίπης των πτηνών πέρασε στους σκύλους το 2006. Από τότε, όμως, μεταλλάχθηκε.

Την πάροδο των χρόνων, ο ιός της γρίπης των πτηνών που επηρέασε τους σκύλους, μεταλλάχθηκε τόσο που αρχίζει πλέον και μολύνει και τους ανθρώπους, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από την Κίνα οι οποίοι βρήκαν ενδείξεις ότι ο εν λόγω ιός μπορεί πλέον να είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα.

Σε πειράματα στο εργαστήριο διαπίστωσαν ότι ο ιός της «γρίπης των σκύλων» αναγνωρίζει τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων καλύτερα απ’ ό,τι πριν από μία δεκαετία.

Η αλλαγή αυτή τον διευκολύνει να μολύνει τα κύτταρα, εισδύοντας στο τοίχωμά τους (κυτταρική μεμβράνη). Επομένως, η γρίπη των σκύλων βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά απ’ όλες τις άλλες μορφές της νόσου στο να μολύνει τους ανθρώπους, λένε οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορεί να αποτελέσουν τους ξενιστές για την προσαρμογή της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους», γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση eLife.

Ο ιός που προκαλεί την γρίπη των σκύλων είναι ένας μεταλλαγμένος ιός Η3Ν2 που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, ο ιός αυτός πέρασε στους σκύλους το 2006. Έκτοτε προσαρμόστηκε αρκετά, ώστε πλέον να είναι ένα παθογόνο που προσβάλλει θηλαστικά.

Τα δεδομένα που έχουν οι απανταχού επιστήμονες στα χέρια τους συγκλίνουν ότι η γρίπη των πτηνών δεν μπορεί (ακόμα) να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι ειδικοί όμως πάντοτε ανησυχούσαν ότι αυτό μπορεί μια μέρα να αλλάξει.

Οι ενδείξεις που έχουν τον τελευταίο 1-1,5 χρόνο (πρώτα με τον ιό Η5Ν1 που εξαπλώνεται σαν φωτιά από τα πτηνά στα θηλαστικά και τώρα με τη γρίπη των σκύλων) δείχνουν πως ίσως αυτό έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Ήπια συμπτώματα

Οι ερευνητές από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, στο Πεκίνο, εξέτασαν δείγματα από περισσότερους από 4.000 σκύλους. Όπως διαπίστωσαν ο ιός που προκαλεί η γρίπη των σκύλων έχει επίσης αποκτήσει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους μόλυναν επίτηδες έξι σκύλους με το επίμαχο στέλεχος Η3Ν2. Κανένα ζώο δεν πέθανε, απλώς ανέπτυξαν όλα ήπια συμπτώματα.

Έως στιγμής, κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει μολυνθεί από γρίπη των σκύλων. Οι ειδικοί όμως λένε πως ο ιός Η3Ν2 δείχνει την «μακροπρόθεσμη δυναμική» του να απειλήσει τους ανθρώπους.

«Οι αλλαγές του ιού των σκύλων προφανώς του επιτρέπουν να μεταδίδεται πιο εύκολα μεταξύ των θηλαστικών. Αυτό ήταν αναμενόμενο, μετά από τόσο καιρό στους σκύλους», δήλωσε ο Dr. James Wood, καθηγητής και διευθυντής στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

Ο Dr. Wood επισήμανε πως ο ιός δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχητικά συμπτώματα στα σκυλάκια. Ωστόσο εγείρει ανησυχίες για το τι μπορεί να κάνει σε άλλα είδη, όπως ο άνθρωπος.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις