Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Η έξαρση των ιώσεων στα παιδιά «γονάτισε» τα Νοσοκομεία Παίδων τα Χριστούγεννα

Η έξαρση των ιώσεων στα παιδιά «γονάτισε» τα Νοσοκομεία Παίδων τα Χριστούγεννα
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας «γονάτισαν» τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων λόγω της ασφυκτικής πληρότητας και των πολλών ωρών αναμονής που έπρεπε να περάσουν σε αυτά γονείς και παιδιά.

Οι ιδιώτες παιδίατροι είχαν κλείσει τα ιατρεία τους και έτσι τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος των εκατοντάδων περιστατικών παιδιών με βήχα, πονόλαιμο και πυρετό, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις από τις πολύωρες αναμονές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη χθεσινή εφημερία του Παίδων «Αγία Σοφία» και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Τρίτης (26/12) βρίσκονταν σε αναμονή -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr- πάνω από 150 παιδιά με πληθώρα ιώσεων (γρίπη, RSV, COVID-19). Τα παιδιά συνοδεύονταν από τους γονείς τους, ενώ η αναμονή ξεπερνούσε τις 2 ώρες!

Ωστόσο, είναι λίγα τα περιστατικά που εισάγονται για νοσηλεία, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πως εάν υπήρχε ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, τα Νοσοκομεία δεν θα είχαν τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας.

Για παράδειγμα από τα 400 παιδιά που πέρασαν μέσα σε όλο το 24ωρο της εφημερίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» μόλις τα 50 εισήχθησαν για νοσηλεία. Ως εκ τούτου στους θαλάμους νοσηλείας δεν υπάρχει πληρότητα.

Οι εισαγωγές για νοσηλεία ήταν κυρίως από παιδιά με επιπλοκές λόγω της νόσου COVID-19.

Πολλοί εργαζόμενοι με αναρρωτική άδεια

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας στα Νοσοκομεία Παίδων είναι και η απουσία προσωπικού, καθώς πολλοί γιατροί και νοσηλευτές -από τους λίγους που υπηρετούν ούτως ή άλλως- έχουν αρρωστήσει με COVID-19 και βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια.

Η ανησυχία, μάλιστα πολλών γονιών, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μετά την τραγική κατάληξη παιδιών από στρεπτόκοκκο, επιβαρύνει ακόμη περισσότερα τα νοσοκομεία καθώς πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν για να εξεταστούν τα παιδιά τους από γιατρό.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις