Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Η πτώση και η αδυναμία ενός βλεφάρου μπορεί να συνδέεται με όγκο στον πνεύμονα

Η πτώση και η αδυναμία ενός βλεφάρου μπορεί να συνδέεται με όγκο στον πνεύμονα

Οι περισσότεροι καρκίνοι του πνεύμονα δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα μέχρι να εξαπλωθούν, αλλά ορισμένα άτομα με πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα έχουν συμπτώματα.

Εάν πάτε στο γιατρό σας όταν παρατηρήσετε για πρώτη φορά συμπτώματα, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, όταν και η θεραπεία είναι πιο πιθανό να είναι αποτελεσματική.

Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να προκαλούνται από κάτι άλλο εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα.

Δυστυχώς, ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί εγκαίρως, επειδή τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται μόνο στα προχωρημένα στάδια της νόσου. «Πολλοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναφέρουν καθυστερήσεις στη διάγνωση της νόσου τους. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε προχωρημένο στάδιο στη διάγνωση και κακή μακροπρόθεσμη επιβίωση», αναφέρει συμπερασματικά μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Thoracic Disease.

Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια, ώστε όταν εμφανίζονται, να έχετε την βοήθεια που χρειάζεστε. Ένα σύμπτωμα ειδικότερα, που μπορεί να το παρατηρήσετε στα μάτια σας, μπορεί να είναι σημάδι ενός σπάνιου, αλλά σοβαρού τύπου καρκίνου του πνεύμονα που θεωρείται ιδιαίτερα επιθετικός.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), η πτώση, ή η αδυναμία στο ένα βλέφαρο μπορεί να σας οδηγήσει σε μια σπάνια μορφή καρκινικού όγκου στον πνεύμονα, που ονομάζεται όγκος Pancoast. Αυτός ο τύπος όγκου βρίσκεται στην κορυφή της μιας πλευράς των πνευμόνων -μια περιοχή γνωστή ως apical segment- και συχνά εξαπλώνεται στα νεύρα, τα θωρακικά πλευρά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους λεμφαδένες και τους άνω σπονδύλους καθώς μεγαλώνει.

Συγκεκριμένα, οι όγκοι Pancoast τείνουν να επηρεάζουν τη νευρική οδό που συνδέει τον εγκέφαλο με τα μάτια και το πρόσωπο, προκαλώντας μια σειρά συμπτωμάτων γνωστών ως σύνδρομο Horner. Εκτός από πτώση στο ένα βλέφαρο, οι ασθενείς συχνά έχουν:

  • μικρότερη κόρη στο προσβεβλημένο μάτι
  • ελάχιστη, ή καθόλου εφίδρωση στην προσβεβλημένη πλευρά του προσώπου

Μερικοί ασθενείς βιώνουν άλλα οφθαλμικά συμπτώματα, όπως:

  • «εμφάνιση σαν σακούλιασμα στο μάτι»
  • αδυναμία πλήρους διαστολής της κόρης του οφθαλμού σε χαμηλό φως
  • «ανάποδη πτώση» (ελαφρώς ανεβασμένο το κάτω βλέφαρο στην μία πλευρά)

Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγών στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα

Αυτά τα συμπτώματα προκύπτουν επειδή ο όγκος, ή άλλη υποκείμενη αιτία μπορεί να βλάψει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό το σημαντικό σύστημα είναι συνήθως υπεύθυνο για την ρύθμιση των αντιδράσεων του σώματος στις περιβαλλοντικές αλλαγές. Για παράδειγμα, δίνει το σήμα για εφίδρωση προκειμένου να δροσιστεί το σώμα σε ζεστό καιρό.

Οι ασθενείς με όγκο Pancoast μπορεί να είναι λιγότερο ικανοί να ανταποκριθούν σε αυτές τις περιβαλλοντικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να μεταφραστούν σε ανώμαλη αρτηριακή πίεση, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό και εφίδρωση. Η παρατήρηση τυχόν αλλαγών σε αυτές τις λειτουργίες μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη διάγνωση νωρίτερα.

Το σύνδρομο Horner μπορεί επίσης να έχει άλλες υποκείμενες αιτίες

Οι ειδικοί λένε ότι εάν παρατηρήσετε συμπτώματα του συνδρόμου Horner θα πρέπει να κάνετε άμεσα εξετάσεις στους πνεύμονές σας για τυχόν ανωμαλίες. Ωστόσο, εκτός από τους όγκους Pancoast, το σύνδρομο Horner μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου, ή τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Στα παιδιά, το σύνδρομο Horner μπορεί να εμφανιστεί λόγω ενός υποκείμενου νευροβλαστώματος, ενός τύπου καρκίνου που επηρεάζει τα επινεφρίδια, τον νωτιαίο μυελό, τον λαιμό και το στήθος.

Αν και δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για το σύνδρομο Horner, μπορεί να είστε σε θέση να αποκαταστήσετε την φυσιολογική λειτουργία των νεύρων με την θεραπεία του καρκινικού όγκου, ή της όποιας άλλης υποκείμενης αιτίας.

Προσέξτε αυτά τα άλλα συμπτώματα του συνδρόμου Horner

Η θέση ενός όγκου Pancoast μπορεί να προκαλέσει ένα άλλο συγκεκριμένο σύνολο συμπτωμάτων, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση. «Επειδή ο καρκινικός όγκος βρίσκεται στην κορυφή των πνευμόνων, μπορεί να ασκήσει πίεση, ή να βλάψει μια ομάδα νεύρων που εκτείνονται από το άνω στήθος έως τον λαιμό και τα χέρια. Αυτή η ομάδα νεύρων ονομάζεται βραχιόνιο πλέγμα (brachialplexus)». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πίεση στο βραχιόνιο πλέγμα είναι γνωστό ότι προκαλεί:

  • έντονο πόνο στον ώμο
  • πόνο στο χέρι της προσβεβλημένης πλευράς
  • αδυναμία στο χέρι στην ίδια πλευρά

Ανεξάρτητα από τα άλλα συμπτώματά σας, φροντίστε να καλέσετε γιατρό για άμεση ιατρική βοήθεια εάν τα σημάδια του συνδρόμου Horner συνοδεύονται από:

  • απώλεια όρασης
  • ζάλη
  • έλλειψη μυϊκού ελέγχου
  • αιφνίδιο πόνο στο κεφάλι ή στον αυχένα

Μετάφραση: iatropedia.gr

Πηγές: https://www.cancer.org, https://www.mayoclinic.org, https://www.cancerresearchuk.org, https://bestlifeonline.com

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις