Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ηλίας Μόσιαλος: Η ανθρώπινη ιστορία πίσω από μία συγκλονιστική φωτογραφία

Ηλίας Μόσιαλος: Η ανθρώπινη ιστορία πίσω από μία συγκλονιστική φωτογραφία
Φωτογραφία αρχείου

Νοσηλεύτρια γέμισε δύο χειρουργικά γάντια με ζεστό νερό και τα έδεσε και τα τύλιξε στο χέρι ασθενούς για να βελτιώασει την αιμάτωση… Μία συγκλονιστική φωτογραφία και μία ανθρώπινη ιστορία που αξίζει να διαβάσετε…

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, είναι ένα από τα πρόσωπα που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ενημερώνει μέσω αναρτήσεων στις προσωπικές σελίδες στο Facebook όσους τον ακολουθούν για όλες τις εξελίξεις και τις έρευνες που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο σχετικά με την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αναρτήσεις του έχουν αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού ή αφετηρία για να ανοίξει ένας κύκλος συζήτησης σχετικά με ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία.

Αυτή τη φορτά, θέλοντας να αναδείξει τον καθημερινό αγώνα που δίνει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο, κοινοποιεί την απίστευτη ιστορία μίας βραζιλιάνας νοσηλεύτριας.

Στην ανάρτησή του στο προσωπικό του προιφίλ στο Facebook, σημειώνει ο κ. Ηλίας Μόσιαλος:

«Η Lidiane Melo, μια Βραζιλιάνα νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Ilha do Governador στα βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, κάποια στιγμή πέρσι δυσκολευόταν να μετρήσει τον κορεσμό οξυγόνου της ασθενούς της. Όπως είχε πει η ίδια «Το χέρι της ήταν πολύ κρύο. Η πρακτική που προβλέπεται στη νοσηλευτική με το δέσιμο της γάζας με τον επίδεσμο, δεν δούλευε. Η κυκλοφορία δεν βελτιωνόταν. Σκέφτηκα να της βρέξω το χέρι με ζεστό νερό, αλλά λόγω του κινδύνου μόλυνσης και του κορωνοϊού, δεν μου φάνηκε καλή ιδέα».

Όσο η Lidiane προσπαθούσε να σκεφτεί τι να κάνει, θυμάται πως η ασθενής «δεν ηρεμούσε, δεν μπορούσα να την ηρεμήσω, μου έλεγε πως δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε, ότι είχε δύο κόρες και δύο εγγονές… μετά από αυτή τη συζήτηση μου ζήτησε να κρατήσω το χέρι της. Της είπα πως δεν μπορούσα να μείνω πολύ, πως είχα κι άλλους ασθενείς αλλά ότι θα έκανα κάτι».

Το σκέφτηκε λίγο περισσότερο και γέμισε δυο χειρουργικά γάντια με ζεστό νερό, τα έδεσε και τα τύλιξε στο χέρι της «για να βελτιώσω την αιμάτωση και να μπορέσω να μετρήσω τον κορεσμό». “Έφτιαξα αυτό το ‘μικρό χέρι’ και ηρέμησε, θυμάται η Lidiane και σε τρία λεπτά, η κυκλοφορία βελτιώθηκε και η Lidiane μπόρεσε να μετρήσει τον κορεσμό οξυγόνου. Λίγες ημέρες μετά, ευτυχώς, η ασθενής είχε πάρει εξιτήριο.

Αυτή η ιστορία συνέβη πέρυσι, αλλά έγινε viral λίγες εβδομάδες πριν γιατί η Lidiane βρήκε τη φωτογραφία στο κινητό της και αποφάσισε να την δημοσιεύσει. «Ελπίζω να αισθάνεται ότι κάποιος κρατά το χέρι της», σκεφτόταν τότε η Lidiane που από τότε έχει ξανά-εφαρμόσει τη «τεχνική του μικρού χεριού», η οποία λειτούργησε ανακουφιστικά για πολλούς ασθενείς της. Την τεχνική την ακολούθησαν και πολλοί συνάδερφοί της.

Ευρηματικότητα και ανθρωπιά.

Ιστορίες από την πρώτη γραμμή στη μάχη του κορωνοϊού, που τις μαθαίνουμε ένα χρόνο μετά, γιατί όπως είπε και η Lidiane “Την ημέρα που δεν θα με αγγίζει, την ημέρα που δεν θα μπορώ να κλάψω με τον πόνο του άλλου, θα σταματήσω να κάνω αυτή τη δουλειά”».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις