Site icon NewsIT

Κοροναϊός: Ο ιός διαδόθηκε περνώντας από τα ζώα, σε έναν και μόνο άνθρωπο – Νεότερα δεδομένα

08.02.2020 | 08:33
Κοροναϊός: Ο ιός διαδόθηκε περνώντας από τα ζώα, σε έναν και μόνο άνθρωπο – Νεότερα δεδομένα

Lab technicians test patient samples for the novel coronavirus at the Centre for Emerging Infectious Diseases of Thailand at Chulalongkorn University in Bangkok on February 5, 2020. - Thailand so far has detected 25 confirmed cases of the novel coronavirus believed to have originated in the central Chinese city of Wuhan, which is under lockdown. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP) (Photo by LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP via Getty Images)

Από έναν και μοναδικό άνθρωπο – από τον πρώτο στον οποίο μεταδόθηκε ο ιός από τα ζώα – ξεκίνησε η μεγάλη επιδημία που μετρά χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς στην πόλη Γουχάν της Κίνας, λένε τώρα οι επιστήμονες.

Η εργαστηριακή ανάλυση του γονιδιώματος του κοροναϊού, που έγινε πριν από λίγες μέρες, οδηγεί τους επιστήμονες ολοένα και πιο κοντά στην αποκρυπτογράφησή του. Η σύσταση, όσο και η “συμπεριφορά” του είναι σημαντική για την επιδημιολογική έρευνα, καθώς θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή του και την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις υγειονομικές αρχές. Ο ιός πρέπει να αναγνωριστεί, ώστε να μπορέσουν να παραχθούν νέες θεραπείες και εμβόλια, λένε οι επιστήμονες.

Η ανάλυση του κοροναϊού έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες, για τον τρόπο με τον οποίο αυτός δημιουργήθηκε, αλλά και διαδόθηκε. Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, η ταυτοποίηση του γονιδιώματος του κοροναϊού μας οδήγησε στο αρχικό συμπέρασμα ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες. Ωστόσο νέα έρευνα δείχνει πως ο ιός προήλθε από τον φολιδωτό μυρμηγκοφάγο, γνωστός και ως παγκολίνος. Ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του. Και η έρευνα συνεχίζεται…

“Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου.

Διαβάστε τη συνέχεια στο iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version