Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κοροναϊός: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του ΠΟΥ – Πιθανή η κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού

Κοροναϊός: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του ΠΟΥ – Πιθανή η κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού

Δεύτερη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και οι υγειονομικές αρχές διχάζονται, για το εάν θα πρέπει να κηρύξουν ή όχι διεθνή συναγερμό, για 6η φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες και στη χώρα μας, επαγρυπνούν στα αεροδρόμια – πύλες πιθανής εισόδου του θανατηφόρου κοροναϊου. “Άσκηση ετοιμότητας” με 2χρονο παιδάκι από το Πεκίνο που κατέληξε μεσω πτήσης από την Κίνα στο Ελευθέριος Βενιζέλος με υψηλό πυρετό.

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση στη Γενεύη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διέκοψε χθες Τετάρτη 22/1 για να αποφασίσει τελικά σήμερα, εάν η θανατηφόρος επιδημία με το νέο στέλεχος του κοροναϊού 2019-nCoV που ξέσπασε στην κινεζική πόλη Γουχάν και διασπείρεται ταχύτατα φτάνοντας μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, θα κριθεί “επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας”.

Click4more Παγκόσμια αγωνία για τον φονικό κοροναϊό! Σε καραντίνα η Βουχάν – Ύποπτο κρούσμα και στη Βραζιλία

Οι επιστήμονες του ΠΟΥ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμπέρασμα, καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία επί τω χείρω, εξαιτίας της πιθανότητας να βρισκόμαστε μπροστά σε νέα μετάλλαξη του ιού. Οι φόβοι των εμπειρογνωμόνων αποτυπώθηκαν στη δήλωση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, που παρέπεμψε σε παράταση των συζητήσεων της αρμόδιας επιτροπής:

“Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι, επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνών διαστάσεων, είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα. Είναι σαφές ότι για να προχωρήσουμε, χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες”, είπε στους δημοσιογράφους.

Η επιστημονική επιφύλαξη έγκειται στο γεγονός ότι οι ερευνητές έπεσαν έξω στους αρχικούς υπολογισμούς τους για 1.700 μολυσμένα άτομα, όπως εκτιμούσαν την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς αυτή τη στιγμή στην πόλη Γουχάν έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό έως και 10.000 άνθρωποι. Δηλαδή, αριθμός υπερπολλαπλάσιος από την αρχική εκτίμηση.

Δείτε τι φοβίζει τους επιστήμονες και ποια μέτρα έλαβαν οι αρχές στην Ελλάδα στο iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις