Σάββατο, 27 Απρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυξημένο ενδιαφέρον για το νέο εμβόλιο – Σχεδόν 5.000 νέοι εμβολιασμοί και 20.000 ραντεβού

Κορονοϊός: Αυξημένο ενδιαφέρον για το νέο εμβόλιο – Σχεδόν 5.000 νέοι εμβολιασμοί και 20.000 ραντεβού
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ανέλπιστη είναι η ζήτηση για το νέο εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών στην Ελλάδα για επικαιροποίηση της ανοσίας είναι ιδιαίτερα αυξημένο. 

Ήδη, 4.887 πολίτες έλαβαν μία δόση από το νέο μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5, ενώ ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αριθμός των νέων ραντεβού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, μέσα σε ελάχιστες ημέρες και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα (16/10) οπότε άρχισε η διαδικασία των ραντεβού και των εμβολιασμών, 20.105 πολίτες σε όλη τη χώρα έκλεισαν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και αναμένεται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι, άτομα με ανοσοκαταστολή και υποκείμενα νοσήματα (αιματολογικούς καρκίνους, μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων κλπ).

Ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί πολίτες που εμβολιάστηκαν ή επιθυμούν να εμβολιαστούν, ενώ δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Αναλυτικότερα, τα 20.105 νέα ραντεβού κατανέμονται ως εξής ανά ηλικιακή ομάδα:

12 ετών και άνω: 19.989 κλεισμένα ραντεβού
5 ετών έως 11 ετών: 94 ραντεβού
6 μηνών έως 4 ετών: 22 ραντεβού

Υπουργείο Υγείας: Σχεδιάζεται επέκταση των εμβολιαστικών κέντρων

Η δυναμική εκκίνηση του εμβολιαστικού προγράμματος, αλλά και η επιπλέον ζήτηση για νέα ραντεβού έχουν βάλει σε σκέψεις τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr συζητείται η επέκταση των 352 εμβολιαστικών κέντρων, ώστε να εξυπηρετηθούν πιο άνετα οι πολίτες.

Ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε εντολή από το πρωί της Τετάρτης (18/10) να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, από 8 π.μ – 4 μ.μ. σε 8 π.μ. – 8 μ.μ.

Οι υπεύθυνοι του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας φάσης των εμβολιασμών, εκτιμούν πως εάν ο ρυθμός των νέων ραντεβού συνεχιστεί αμείωτος, σε μία εβδομάδα θα έχουν γίνει περισσότεροι εμβολιασμοί από όσους είχαν γίνει πέρυσι σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Είναι μάλιστα τόσο έντονη η πίεση για την ενεργοποίηση επιπλέον εμβολιαστικών γραμμών, που πολλοί πολίτες τηλεφωνούν στο Υπουργείο Υγείας από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας και ζητούν συντομότερη εξυπηρέτηση και μάλιστα επιπλέον κέντρα πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η αρχική εκτίμηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με βάση την περσινή εμπειρία, ήταν πως το ενδιαφέρον των πολιτών για την επικαιροποίηση της ανοσίας έναντι της COVID-19 θα ήταν χαμηλό.

Έτσι και ο σχεδιασμός για το άνοιγμα 352 εμβολιαστικών κέντρων στηρίχθηκε πάνω σε αυτή την αρχική εκτίμηση. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά αναιμικό.

Το Υπουργείο Υγείας καταγράφει τις επιπλέον ανάγκες, όπως αυτές αναδύονται, οπότε θεωρείται βέβαιο ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα θα ανοίξουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα.

Σε περιπτώσεις περιοχών με χαμηλό ενδιαφέρον για εμβολιασμό, θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ’ οίκον.

Η ανάπτυξη νέων εμβολιαστικών κέντρων θα εξελιχθεί σταδιακά, καθώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο φάρμακο, όπως είναι το εμβόλιο κατά της COVID-19 το οποίο συντηρείται σε συγκεκριμένους βαθμούς ψύξης, απαιτεί προσοχή.

Πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα ραντεβού θα είναι πράγματι αρκετά, ώστε να χορηγηθούν όλες οι δόσεις που περιέχονται σε κάθε ένα φιαλίδιο και να μην υπάρξουν απώλειες.

Επιτροπής Εμβολιασμών: Ποιοι συστήνεται να εμβολιαστούν

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει για την χρονική περίοδο 2023/24, τον εμβολιασμό των ατόμων που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και θάνατο.

Αυτοί είναι:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα και καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου
Άτομα με ανοσοκαταστολή
Έγκυες γυναίκες
Επαγγελματίες υγείας

Πέρα από τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, μπορεί οποιoσδήποτε πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί κλείνοντας ραντεβού, καθώς δυνητικά δικαιούχοι είναι όλοι οι πολίτες.

Άρα, και τα υγιή άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον το επιλέξουν.

Πότε να εμβολιαστώ

Το ελάχιστο προτεινόμενο μεσοδιάστημα από προηγούμενο εμβολιασμό ή νόσηση είναι τουλάχιστον 3 μήνες.

Πώς να κλείσω το ραντεβού μου

Οι πολίτες μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω τον φαρμακείων.

Οι πολίτες που έχουν προγραμματίσει ραντεβού με το παλιό εμβόλιο, θα λάβουν ενημερωτικό SMS για επαναπρογραμματισμό του ραντεβού τους με το νέο εμβόλιο.

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί ανά ηλικιακή ομάδα

Παιδιά 6 μηνών έως 11 ετών: η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών είναι η Δευτέρα 23 Οκτωβρίου.

Πολίτες 12 ετών και άνω: η ημερομηνία έναρξης εμβολιασμών ήταν η Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.

Της Γιάννας Σουλάκη/ Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις