Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κοντά στην «κυριαρχία» της Ελλάδας η μετάλλαξη Όμικρον

Κορονοϊός: Κοντά στην «κυριαρχία» της Ελλάδας η μετάλλαξη Όμικρον

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις – προς το παρόν όχι όμως αποδείξεις – σχετικά την πιθανότητα να διασπείρεται η μετάλλαξη Όμικρον 2 στην Ελλάδα, με τάσεις κυριαρχίας ακόμη και έναντι της Όμικρον (ΒΑ.1). Στην Κρήτη, υπάρχει μάλιστα η υπόνοια ότι το 10 με 15% των κρουσμάτων -που αποδεδειγμένα δεν είναι Όμικρον- να αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον 2.

Η ακόμη πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) -για την οποία πρόσφατα δημοσιεύθηκαν μελέτες που πιθανολογούν ότι προκαλεί ακόμη πιο βαριά νόσο από την Όμικρον (ΒΑ.1)- δεν αποκλείεται να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, όπως λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι βασίζονται σε πρόσφατες εργαστηριακές ενδείξεις από την εξέταση δειγμάτων με την PCR μέθοδο στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης ανησυχητικές ενδείξεις στις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, δημιουργούν την υπόνοια πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ένα ποσοστό 10 με 15% των κρουσμάτων που δεν ανιχνεύονται από τη μέθοδο γρήγορου screening για μεταλλάξεις στις PCR εξετάσεις, ενδέχεται να είναι Όμικρον 2 και όχι Δέλτα.

“Το ανησυχητικό με την Όμικρον 2 είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ορισμένες περιοχές ένα ποσοστό 10 με 15% που δεν είναι Όμικρον, επομένως είναι Δέλτα ή Όμικρον 2. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι Όμικρον 2 και δεν ξέρουμε μήπως έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αντικατάστασης της Όμικρον στη χώρα μας από την ¨Ομικρον 2. Οπότε θα μπούμε σε έναν νέο προβληματισμό, ελπίζω ότι θα είναι αντιμετωπίσιμος και αυτός. Σίγουρα αυτό το έχουμε εντοπίσει στην Κρήτη κι από όσο γνωρίζω και σε άλλες περιφέρειες. Αλλά στην Κρήτη είναι 15% το ποσοστό που δεν είναι Όμικρον, επομένως είναι ή Όμικρον 2 ή Δέλτα και κατά πάρα πιθανότητα είναι Όμικρον 2”, αναφέρει ο Καθηγητής Τζανάκης.

Θα πρέπει, ωστόσο, να ολοκληρωθεί η γονιδιωματική ανάλυση, ώστε να υπάρξει επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής, λέει ο ίδιος:

“Θα πρέπει να γίνει γονιδιωματική ανάλυση για να βεβαιωθούμε γι’ αυτά που λέω και το θέτω από επιδημιολογικής άποψης. Με τη γονιδιωματική ανάλυση θα έχουμε περισσότερα δεδομένα”, σημειώνει ο Καθηγητής, ο οποίος προσθέτει πως η εικόνα με τις νοσηλείες στην Κρήτη, είναι σε ύφεση:

“Είναι σε μία κατάσταση καλή από νοσηλείες. Αν δεν είχαμε τις ενδονοσοκομειακές συρροές, δηλαδή ανθρώπους που μπαίνουν στο νοσοκομείο για άλλα νοσήματα να τους βρίσκουμε να έχουν και κορονοϊό θα είμασταν πιο καλά. Είμαστε σε μια κατάσταση όχι τέλεια, αλλά ατο 60 με 70% των δυνατοτήτων μας”, λέει.

Ωστόσο, ο επιστήμονας δεν είναι σίγουρος, όπως λέει, εάν η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον είναι προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα:

“Αυτό παρ’ όλο που το λένε και ψιθυρίζεται αυτό, ή υπάρχουν κάποιες τέτοιες απόψεις πρέπει να το δούμε αν ισχύει”, σημειώνει.

50 τα περιστατικά της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα

Παρ’ όλα αυτά, όπως οι μεταλλάξεις καθυστερούν να δείξουν την πραγματική διασπορά, εξαιτίας της καθυστέρησης στις διαδικασίες ταυτοποίησης, έτσι και η Όμικρον 2 έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μόλις σε 50 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, η επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα είναι σχεδόν απόλυτη. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 975 δείγματα που ταυτοποιήθηκαν την περίοδο 17 Ιανουαρίου 2022 έως 16 Φεβρουαρίου 2022, αναγνωρίστηκαν συνολικά 822 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος. Από αυτά, τα 779 αφορούσαν στο στέλεχος Όμικρον και τα 43 στο Δέλτα.

Μάλιστα από 779 στελέχη Όμικρον, 50 αφορούσαν στην υποπαραλλαγή Όμικρον2 που δεν ανιχνεύεται στα διαγνωστικά τεστ.

Τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον 2 εντοπίζονται στην Κρήτη.

Πιο αναλυτικά, εντοπίστηκαν:

  • στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Αττικής (1),
  • της Αχαΐας (1),
  • του Βορείου Τομέα Αθηνών (1),
  • της Δράμας (1),
  • της Δυτικής Αττικής (1),
  • του Δυτικού Τομέα Αθηνών (1),
  • του Ηρακλείου (22),
  • της Θεσσαλονίκης (1),
  • του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (2),
  • της Κω (1),
  • της Λακωνίας (1),
  • της Λάρισας (1),
  • του Λασιθίου (13),
  • της Χαλκιδικής (1),
  • και των Χανίων (1),
  • 1) κρούσμα ήταν εισαγόμενο, όπως προέκυψε από τη διερεύνηση.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις