Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Οι διαφορετικοί ψυχολογικοί τύποι γιατρών – νοσηλευτών και πώς λειτουργούν στην πίεση

Κορονοϊός: Οι διαφορετικοί ψυχολογικοί τύποι γιατρών – νοσηλευτών και πώς λειτουργούν στην πίεση

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα αφιερωμένη στους νοσηλευτές. Το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη κατάρρευση εθνικών συστημάτων υγείας που συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και αυτό που σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο.

Όχι μόνο από πλευράς φόρτου εργασίας, αλλά και από πλευράς ψυχολογικής επιβάρυνσης. Έρευνες που δημοσιεύονται δείχνουν πολύ αυξημένα ποσοστά άγχους, ψυχολογικής αναστάτωσης, αϋπνίας και συμπτωμάτων κατάθλιψης στο προσωπικό νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προσθέσουν επιπλέον βάρος σε ένα προσωπικό, το οποίο ήδη από τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής ύφεσης “κουβαλά” αυξημένα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout).

Ο Άγις Γούζαρης, Ψυχίατρος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική και Επιστημονικά Υπεύθυνος στην εταιρεία ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, (psychikifrontida.gr), υπογραμμίζει ότι οι επιπτώσεις του burnout στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στη χώρα μας, δεν είναι καθόλου αμελητέες. Δείτε τη συνέχεια στο iatropedia.gr

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις