Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αχτίδα» ελπίδας από το ρεκόρ κρουσμάτων που δεν ήρθε – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Μετάλλαξη Όμικρον: «Αχτίδα» ελπίδας από το ρεκόρ κρουσμάτων που δεν ήρθε – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Μπορεί η πτώση της μετάλλαξης Όμικρον να είναι τόσο γρήγορη όσο και η άνοδος της; Τα στοιχεία που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες δημιουργούν αισιοδοξία στους ειδικούς πως μπορεί τα κρούσματα να αρχίσουν να μειώνονται.

Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι τα κρούσματα, που εκτοξεύτηκαν και στην Ελλάδα εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, θα φτάσουν σε νέο ρεκόρ, οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν.

Η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων στην Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία -που παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν δεν ακολούθησαν την εκθετική άνοδο των κρουσμάτων- δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για πιθανή γρήγορη αποκλιμάκωση αυτού του νέου κύματος.

Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ, άλλωστε, είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή πως η αστρονομική αύξηση των κρουσμάτων Covid που οφείλονται στην Όμικρον, θα μπορούσε να μειωθεί εξίσου γρήγορα με την ταχύτητα ανόδου.

Η εξέλιξη των τελευταίων ημερών δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στους επιστήμονες στην Ελλάδα: για 7η συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα δεν ξεπέρασαν το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ.

Εάν φανεί και τις επόμενες μέρες ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου με 21.732 νέα ημερήσια επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19 και κορυφώθηκε στις 4 Ιανουαρίου με 50.182 κρούσματα, δεν συνεχιστεί, τότε θα καταλήξουν με βεβαιότητα πως υπάρχει αποκλιμάκωση στο νέο κύμα που έφερε η μετάλλαξη Όμικρον.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουμε αριθμούς που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια αποκλιμάκωση», ανέφερε μιλώντας στο MEGA την Τρίτη (11.01.2022) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Είναι πολύ σημαντική η πτώση της αυξητικής πορείας και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είμαστε επισήμως σε ύφεση αν κινηθούμε σε παρόμοια επίπεδα. Αυτό είναι εξαιρετικά θετικό», τόνισε προσθέτοντας ότι ενδέχεται αυτό το «φρένο» να οφείλεται στα μέτρα που έλαβε η χώρα μας και στην αύξηση των εμβολιασμών.

Να σημειωθεί πως η αποκλιμάκωση στο κύμα της Όμικρον, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, αναμενόταν στην Ελλάδα στις 20 Ιανουαρίου.

Μετάλλαξη Όμικρον: Διαχειρίσιμη η πίεση στο ΕΣΥ

Παρά την αρχική τρομακτική εικόνα που παρουσίασε παγκοσμίως η παραλλαγή Όμικρον και η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση την κινητικότητα των πληθυσμών και σε νέα μέτρα όλες τις χώρες της Ευρώπης, τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί η νόσος δεν έφεραν επιβάρυνση στα συστήματα Υγείας των χωρών, αντίστοιχη με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο κίνδυνος νοσηλείας -σύμφωνα με τις επίσημες υγειονομικές αρχές της Γαλλίας που επικαλέστηκαν την Παρασκευή στοιχεία από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και το Ισραήλ- είναι κατά 70% χαμηλότερος για την Όμικρον σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές του κορονοϊού. Κι αυτό, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες μπορεί να οφείλεται και στην ευρεία ανοσία του εμβολιασμού.

Η ίδια εικόνα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην Ελλάδα, όπου η πίεση στο σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τους κλινικούς γιατρούς, οφείλεται περισσότερο στην Δέλτα, παρά στην Όμικρον.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Δ/ντης της Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν Στέλιος Λουκίδης υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, πως τα πρώτα σημάδια από τις νοσηλείες σ’ αυτό το κύμα που διανύουμε, είναι ενθαρρυντικά.

Στην κορύφωση του κύματος Δέλτα, όπως εξηγεί, με 3.500 και 4.000 κρούσματα στο Αττικόν γίνονταν 55 νέες εισαγωγές και σήμερα με 30.000 κρούσματα, καταγράφεται περίπου ο ίδιος αριθμός.

«Κατά τη γνώμη μου η πίεση στα νοσοκομεία δεν προέρχεται από την Όμικρον, εάν σκεφτεί κανείς ότι τις ίδιες εισαγωγές πανελλαδικά, δηλαδή 500 και κάτι ημερησίως τις είχαμε όταν είχαμε 4.000 και 5.000 κρούσματα Δέλτα. Τις τελευταίες 10 ημέρες, με 35.000 κρούσματα Όμικρον και με 300.000 ενεργά κρούσματα, δεν έχουμε αυξήσει τον αριθμό των εισαγωγών σε σχέση με αυτό που θα περίμενες κανείς με όλα αυτά τα περιστατικά. Κι αυτό είναι ένα καλό σημάδι», τονίζει.

Παρότι οι νέες νοσηλείες από 2.892 την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου σκαρφάλωσαν στις 3.988 στις 9 Ιανουαρίου, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση άνω του 35%, η πίεση στο ΕΣΥ είναι μέχρι στιγμής διαχειρίσιμη.

Σ’ αυτό βοήθησε και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα που απορρόφησε πολλά ήπια περιστατικά, αλλά και στο γεγονός ότι δεν αυξήθηκαν δραματικά οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν «αγκάθι» για το σύστημα Υγείας.

Ο κινούμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος ασθενών στις ΜΕΘ παραμένει για δεύτερη εβδομάδα στους 630 διασωληνωμένους ασθενείς.

«Η αισιοδοξία είναι συγκρατημένη προς το παρόν», σχολιάζει ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης και εξηγεί: «Η Όμικρον φαίνεται ότι δεν πιέζει αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αν σκεφτείτε ότι πάνε και κάποια περιστατικά στα ιδιωτικά, νομίζω ότι δεν θα πιεστούμε ιδιαίτερα προς το παρόν. Αν οι εισαγωγές αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό και φτάσουν τις 1.000 την ημέρα, τότε ναι θα αυξηθεί η πίεση και στις ΜΕΘ. Αν παραμείνουν, όμως, όπως είναι, όχι. Θα δούμε, θα φανεί αυτό τις επόμενες 10 μέρες», λέει.

Μεγάλη πίεση στα Επείγοντα

Η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον εμφανίζει μέχρι στιγμής λιγότερο επικίνδυνα συμπτώματα. Αντί να επηρεάζει τους πνεύμονες -όργανο το οποίο μέχρι σήμερα έπληττε βαριά η σοβαρή Covid- φαίνεται να πολλαπλασιάζεται στη μύτη και το λαιμό. Αυτό εξηγεί και την ταχύτατη εξάπλωσή της μέσω του βήχα και του φτερνίσματος.

Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, καταφτάνουν καθημερινά στα τμήματα Επειγόντων (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, ωστόσο λίγοι είναι αυτοί για τους οποίους οι γιατροί αποφασίζουν ότι χρήζουν νοσηλείας. Η προσέλευση, δηλαδή, δεν είναι αντίστοιχη της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, όπως λέει ο καθηγητής Λουκίδης.

«Στα ΤΕΠ έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσελεύσεων σε σχέση με το παρελθόν. Κι ενώ οι εισαγωγές που γίνονται τελικά είναι παρόμοιες αριθμητικά με το πρόσφατο παρελθόν, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τον ημερήσιο αριθμό προσελεύσεων στα Επείγοντα. Βλέπουμε, δηλαδή, πως έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι με ήπια συμπτώματα. Πιστεύω ότι πολλοί έρχονται γιατί μέσω των ΤΕΠ κάνουν δωρεάν PCR test. Για να αποφύγουν να δώσουν από την τσέπη τους 50 ευρώ», τονίζει.

Η αυξημένη ζήτηση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας, στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία, αποτελεί ένα νέο πρόβλημα για το σύστημα Υγείας που προέκυψε με την παραλλαγή Όμικρον. Κι αυτό έχει αρνητική επίπτωση στους ασθενείς που έχουν πραγματική ανάγκη να εξυπηρετηθούν γρήγορα στα νοσοκομεία, αφού υποφέρουν.

«Το πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, γίνεται πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό είναι το δύσκολο», σημειώνει μέσα από την εμπειρία του στο νοσοκομείο Αττικόν ο Στέλιος Λουκίδης.

Και εξηγεί: «Έχει αρκετό κόσμο και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Και κυρίως ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη να βρεθούν σε νοσοκομείο. Δηλαδή αυτός που έχει ανάγκη να διακινηθεί γρήγορα, μπορεί να πέσει πάνω στον κόσμο που έχει έρθει για απλή διάγνωση. Ενώ έχει πραγματική ανάγκη να εξυπηρετηθεί γρήγορα».

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις