Δευτέρα, 22 Απρ.
20oC Αθήνα

Μίνα Γκάγκα από την Κρήτη: Τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη

Μίνα Γκάγκα από την Κρήτη: Τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στην Κρήτη βρέθηκε η Μίνα Γκάγκα συνεχίζοντας την περιοδεία της σε νοσοκομεία του νησιού. «Θα υπάρξουν λύσεις στα προβλήματα και αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας από το Ρέθυμνο.

Στο Ρέθυμνο η Μίνα Γκάγκα συζήτησε με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, θέματα που τους απασχολούν και προτάσεις για την αναβάθμιση του νοσηλευτικού ιδρύματος της πόλης.

«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ δεν μπορούν να λυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Ως υπουργείο και κυβέρνηση κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν λύσεις και αυτό μπορώ να σας το υποσχεθώ», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε:

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με συνέχεια και συνέπεια, ώστε το μοναδικό ίδρυμα, νοσοκομειακό, δευτεροβάθμιο, πού βρίσκεται στο Ρέθυμνο, να μπορεί να είναι όσο το δυνατό καλύτερο, σε ό,τι αφορά στελέχωση και υποδομές.

Μίνα Γκάγκα: Η «απάντηση» σε στιγμές έντασης

Η συζήτηση με τους εργαζόμενους ήταν έντονη, σημειώνει το Cretalive.gr, σε κάποιες στιγμές, ωστόσο η κ. Γκάγκα τη χαρακτήρισε εποικοδομητική, διαπιστώνοντας, όπως είπε, τον ζήλο και την επαγγελματικότητά τους.

«Η συζήτηση κάποιες φορές μπορεί να είναι λίγο οξυμένη μιας και υπάρχει κάποια κόπωση. Όπως ξέρετε το ΕΣΥ ταλαιπωρείται πολλά χρόνια, από μνημόνια, όπως όλος ο δημόσιος τομέας. Κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη, άρα υπάρχουν κενά και βέβαια η κούραση της πανδημίας που είναι σαφής και υπάρχει. Εμείς από την πλευρά μας ως υπουργείο έχουμε προκηρύξει θέσεις και θα προκηρύξουμε εκ νέου και άλλες»

Συνεχίζοντας αμέσως μετά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διευκρίνισε:

«Θέλουμε να βοηθήσουμε σε αυτό, στο νοσοκομείο που έχουν έρθει και άλλες ειδικότητες όπως ρευματολόγος, νευρολόγος, αλλά μας απασχολεί έντονα η Παθολογική Κλινική. Θα συνεχίσουμε να προκηρύσσουμε θέσεις. Μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα των παθολόγων και θέλουμε να τονώσουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θεωρούμε ότι όπου υπάρχει καλή πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα».

Μίνα Γκάγκα για προγράμματα Δοξιάδη και Φώφης Γεννηματά

«Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη, με τα προγράμματα Δοξιάδη και Φώφης Γεννηματά, μιας και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο άρρωστος που έχει ένα πρόβλημα, να μπορεί να το λύσει άμεσα. Κι αν δεν το λύσει στην πρωτοβάθμια δομή, να παραπέμπεται αυτόματα με συγκεκριμένα ραντεβού στη δευτεροβάθμια δομή και αν χρειάζεται διακομιδή, αυτή να γίνεται οργανωμένα και πιστοποιημένα χωρίς να ταλαιπωρείται ούτε ο γιατρός ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό ούτε ο ίδιος ο ασθενής και οι συγγενείς του», σημείωσε.

Μίνα Γκάγκα: Οι «πληγές» της πανδημίας στο ΕΣΥ 

Τέλος, μιλώντας για το ηθικό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε: «Μετά την πανδημία σε όλα τα συστήματα Υγείας, το κλίμα αυτό υπάρχει. Το βλέπουμε για παράδειγμα στην Αμερική ότι υπάρχει, όπως και ότι ένα ποσοστό 20% αφορά σε παραιτήσεις και από αυτό το ποσοστό το 30% είναι των νοσηλευτών. Η κατάσταση δεν είναι αστεία σε ένα σύστημα Υγείας που έχει ήδη περάσει μία περιπέτεια με τα μνημόνια, με μειωμένες θέσεις και βέβαια με τους γιατρούς που έφυγαν έξω και με τους νοσηλευτές. Ήρθε μία πανδημία που δημιούργησε μία τεράστια κόπωση. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις