Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Να πάρω ή όχι μια ασπιρίνη;

Να πάρω ή όχι μια ασπιρίνη;
Η συχνή και προληπτική χρήση της ασπιρίνης δεν φαίνεται να κάνει και τόσο καλό.
Μέχρι τώρα δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν πως μια ασπιρίνη τη βδομάδα βοηθά στην καλή λειτουργία του αίματος. Όμως νέες μέλετες δείχουν πως η προληπτική χρήση της για την αποτροπή εμφραγμάτων και εγκεφαλικών από άτομα που δεν έχουν διαγνωσμένη καρδιαγγειακή πάθηση, πρέπει να σταματήσει.
Η μελέτη από το Drugs and Therapeutics Bulletin (DTB), δείχνει ότι η εκτεταμένη χρήση της ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, ενώ δεν εμποδίζει τους θανάτους από καρδιαγγειακή ασθένεια.

Επίσης, συστήνει στους γιατρούς να επανεξετάσουν τις περιπτώσεις των ασθενών τους, που παίρνουν τακτικά ασπιρίνη.

Η λήψη χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνης χρησιμοποιείται συχνά για την αποφυγή και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων από ανθρώπους που είχαν στο παρελθόν τέτοια προβλήματα, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Η θεραπευτική αυτή μέθοδος έχει επιβεβαιωμένα οφέλη και οι ασθενείς δεν έχουν λόγο να διακόψουν την λήψη ασπιρίνης.

Όμως πολλές χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν κάθε μέρα ασπιρίνη καθαρά για προληπτικούς λόγους, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα καρδιαγγειακής νόσου.

Αυτοί θα ήταν καλό να το ξανασκεφτούν και σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να λάβουν τη γνώμη του γιατρού τους.

Αν πάλι κάποιοι ανησυχούν μήπως πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Καλό είναι για να μειώσουν τον κίνδυνο, αντί για ασπιρίνη καθημερινά, να αποφεύγουν το κάπνισμα, να κάνουν διατροφή με χαμηλά λιπαρά και να κάνουν σωματική άσκηση σε τακτική βάση.

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε