Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Νομοσχέδιο Γκάγκα, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και προσωπικός γιατρός: Οι «καυτές πατάτες» της Υγείας και πώς θα τις αντιμετωπίσει ο Πλεύρης

Νομοσχέδιο Γκάγκα, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και προσωπικός γιατρός: Οι «καυτές πατάτες» της Υγείας και πώς θα τις αντιμετωπίσει ο Πλεύρης

Νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ανεμβολίαστοι υγειονομικοί και προσωπικός γιατρός είναι τα μεγάλα “καυτά” θέματα της Υγείας, που αποτελούν έναν πραγματικό «πονοκέφαλο» για τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Τι έχει αποφασίσει να κάνει σε κάθε μία περίπτωση ο υπουργός.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για την Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, που προβλέπει μεγάλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο των ιδιωτών, αλλά κυρίως των γιατρών του δημοσίου, οι οποίοι πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη το πρωί της Τρίτης (29.11.2022) στο Υπουργείο Υγείας της οδού Αριστοτέλους, δηλώνουν ότι πρόκειται για “την αρχή του τέλους του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας”, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί (ΕΙΝΑΠ), το οποίο “ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας”.

Οι γιατροί, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 28/11 τριήμερες κινητοποιήσεις, ζητούν την απόσυρση του Νομοσχεδίου το οποίο υπογράφει η αναπληρώτριας Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Το νομοσχέδιο, ωστόσο, αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη (1/12), ημέρα κατά την οποία οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας που θα καταλήξει στη Βουλή.

Τα τρία πλεονεκτήματα από το Νομοσχέδιο της Δευτεροβάθμιας

“Τα νοσοκομεία ανήκουν σε όλο το λαό, δεν ανήκουν στους συνδικαλιστές. Ανήκουν σε όλο το λαό και ο λαός εκλέγει κυβερνήσεις”, τόνισε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Επισημαίνει με αποφασιστικότητα, πάντως, πως το Νομοσχέδιο θα προχωρήσει καθώς -ούτως ή άλλως- στην απεργία της Δευτέρας (28/11) το 98% των νοσοκομειακών γιατρών εργαζόταν.

Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα:

  • περιλαμβάνει μεσοσταθμική αυξηση κατά 10% στους μισθούς των γιατρών με επιπλέον κίνητρα (επίδομα 400 ευρώ) στους αναισθησιολόγος, όσους εργάζονται στις ΜΕΘ και στα ΤΕΠ.
  • περιλαμβάνει την κάλυψη των κενών θέσεων γιατρών σε νοσοκομεία και Κ.Υ, όταν οι θέσεις αυτές βγαίνουν “άγονες” στις προκηρύξεις (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές και σε κάποιες ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη διαθεσιμότητας). Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε ιδιώτες για την κάλυψη των θέσεων.
  • δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του δημοσίου, όταν εξαντλήσουν τα ωράρια εργασίας και εφημεριών στο ΕΣΥ και αφού συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων, να κάνουν “ήπιο ιδιωτικό έργο, μία φορά την εβδομάδα”, συμπληρώνοντας τα εισοδήματά τους.

Ο κ. Πλεύρης χαρακτηρίζει “ιδεοληπτική” την αντίδραση των γιατρών καθώς, όπως λέει, το ΕΣΥ θα γίνει ξανά ελκυστικό στους εργαζόμενους.

Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί: Με αρνητικό Covid τεστ η επιστροφή τους στα νοσοκομεία, λέει ο Θ. Πλεύρης

Μόνο υπό όρους προστασίας της δημόσιας υγείας θα επιστρέψουν στις μονάδες υγείας οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από την 1η Ιανουαρίου, επιμένει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Παρά την πίεση της απόφασης του ΣτΕ -που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στη Υγεία έως το τέλος του χρόνου και την αναστολή εργασίας σε όσους δεν πειθαρχήσουν- ο υπουργός Υγείας ετοιμάζει αυστηρό πρωτόκολλο για την επιστροφή τους.

Όπως είχε μεταδώσει το iatropedia.gr τη Δευτέρα (28/11), το Υπουργείο Υγείας θα συναινέσει στην επιστροφή των εργαζομένων μόνο με την εβδομαδιαία επίδειξη διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid Test), ακόμη ίσως και 2 φορές την εβδομάδα.

Τη δαπάνη θα καλύπτουν από την τσέπη τους οι ίδιοι οι υγειονομικοί, ενώ η χρήση της μάσκας θεωρείται -ούτως ή άλλως- απαραίτητη σε όλους τους χώρους των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

«Η απόφαση θα εφαρμοστεί, παρόλο που θεωρώ ότι είναι μία επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία απόφαση», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Προσωπικός γιατρός: Έρχονται και νέα κίνητρα για τους ιδιώτες 

Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται η έναρξη του προγράμματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μέσω του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού, γεγονός το οποίο οφείλεται στη μειωμένη ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών και την απροθυμία τους για ένταξή τους στο σύστημα.

Αυτό σημαίνει πως το σύνολο των ελλήνων πολιτών δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να εξυπηρετηθεί από τους 3.324 εγγεγραμμένους Προσωπικούς Γιατρούς.

Έτσι, εκδόθηκε υπουργική απόφαση που παρατείνει την εφαρμογή των αντικινήτρων (ποινών) στους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί ακόμη στο σύστημα, καθώς αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί την 1η Δεκεμβρίου, όπως είχε αποφασιστεί “γιατί η λογική των ποινών υπάρχει μόνον όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών για να μπουν όλοι στο σύστημα”, τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το σύστημα χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να λειτουργήσει σωστά, ενώ όπως λένε οι πληροφορίες του iatropedia.gr, ετοιμάζονται και νέα κίνητρα προς τους ιδιώτες γιατρών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη προσέλκυση ενδιαφερομένων.

Αυτή τη στιγμή εγγραφή σε Προσωπικό Γιατρό έχουν πραγματοποιήσει 4.659.422 πολίτες, ενώ οι συμβάσεις των γιατρών 10 ειδικοτήτων δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί ώστε να ενταχθούν και αυτοί στο σύστημα.

Επίσης, έχουν γίνει ήδη 1 εκατομμύριο δωρεάν ραντεβού πολιτών με Προσωπικό Γιατρό μέσα στο Νοέμβριο:

“Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που έχει, είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε, θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη”, κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις