Δευτέρα, 22 Απρ.
21oC Αθήνα

Νοσοκομείο Μεταξά – Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας: Έχουμε μείνει με 4 αναισθησιολόγους για τα χειρουργεία

Νοσοκομείο Μεταξά – Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας: Έχουμε μείνει με 4 αναισθησιολόγους για τα χειρουργεία

Μεγάλα προβλήματα στο νοσοκομείο «Μεταξά» έχει προκαλέσει η έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία έχει οδηγήσει στην εξυπηρέτηση μόνο των έκτακτων περιστατικών. Το αντικαρκινικό νοσοκομείο ξεκίνησε την χρονιά με 12 αναισθησιολόγους και χειρουργικά τραπέζια και πλέον καλείται να αντιμετωπίσει τα εξειδικευμένα περιστατικά με μόλις 4. 

Στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Μεταξά» αναφέρθηκε ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, Παύλος Σαρώφ, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (29/9) στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Οι ασθενείς έρχονται με αγωνία και τους λέμε ότι χρειάζεστε χειρουργείο και ύστερα τους ζητάμε να περιμένουν γιατί δεν έχουμε τραπέζια. Από την μία δηλαδή αισθάνονται ικανοποίηση ότι βρήκαν τον γιατρό να κάνουν το χειρουργείο και από την άλλη αρχίζουν τις ερωτήσεις, αν είναι επείγον γιατρέ και τι να τους πεις;», είπε χαρακτηριστικά. 

Μετά το Πάσχα έγιναν κάποιες αποσπάσεις αναισθησιολόγων στα νησιά για να καλύψουν ανάγκες, εξήγησε ο Παύλος Σαρώφ, που είχε σαν αποτέλεσμα, να παραιτηθούν πέντε. «Οπότε πέσαμε στους επτά. Η μία αναισθησιολόγος διορίστηκε σε ένα νοσοκομείο και έφυγε, οπότε αναγκαστήκαμε τα τραπέζια μας να τα κάνουμε τρία. Μία ακόμα αναισθησιολόγος αρρώστησε σοβαρά και πήρε αναρρωτική άδεια για έναν μήνα. Και ήρθε και άλλο χαρτί από την Περιφέρεια να πάει άλλη αναισθησιολόγος, να πάει στην Λήμνο. Και βρεθήκαμε με τέσσερις αναισθησιολόγους» ανέφερε.

«Στο νοσοκομείο Μεταξά γίνονται πολύ εξειδικευμένες επεμβάσεις για τον καρκίνο που κάνουν λίγα νοσοκομεία, χρειάζονται εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι που δεν αναπληρώνονται εύκολα», τονίζει ο Παύλος Σαρώφ. 

«Πρέπει να γίνει μελέτη των τωρινών αναγκών και αυτών που θα υπάρχουν σε έναν χρόνο, γιατί φεύγουν και γιατροί με σύνταξη ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ολοκληρώνουν την εξειδίκευσή τους στα ελληνικά νοσοκομεία και ύστερα φεύγουν για εργασία στο εξωτερικό» προσθέτει.

«Το δυσοίωνο είναι ότι δεν έρχονται και ειδικευόμενοι», υπογράμμισε ο κ. Σαρώφ, γεγονός που δείχνει ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις στην ειδικότητα και στο μέλλον.

«Ο διοικητής του νοσοκομείου πήρε την διαβεβαίωση από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας, ότι εντός της άλλης εβδομάδας, θα έρθουν 3 αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα να μπορούμε να ανοίξουμε 4 τραπέζια από τα 6. Ενώ τώρα έχουμε ένα. Αυτοί που πρέπει να μπουν άμεσα στο χειρουργείο, θα μπουν. Αυτοί που θα έπρεπε να κάνουν επέμβαση σε μια εβδομάδα, θα μπουν σε 15 μέρες».

Πάντως οι ελλείψεις στην συγκεκριμένη ειδικότητα, αποτελούν πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, εκτός από την χώρα μας, είπε καταλήγοντας ο κ. Σαρώφ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις