Δευτέρα, 6 Μαΐ
15oC Αθήνα

Ο Δ. Κοντοπίδης μιλάει για την Κυστική Ίνωση και τη θεραπεία της στην Ελλάδα

Ο Δ. Κοντοπίδης μιλάει για την Κυστική Ίνωση και τη θεραπεία της στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος που «πολέμησε» για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα μιλάει για όλα. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γενετική αυτή διαταραχή.

Ο Δημήτρης Κοντοπίδης, ο άνθρωπος που «πολέμησε» για την Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα και πρωτοστάτησε να μην κλείσει το μικρό τμήμα για την ασθένεια, μιλάει για την Κυστική Ίνωση. Η Κυστική Ίνωση (CF) είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες και αυξημένη γλοιότητα των εκκρίσεων των εξωκρινών αδένων. 

Η νόσος είναι χρόνια και, γενικά, προοδευτική, με εκδηλώσεις συνήθως κατά την πρώιμη παιδική ηλικία ή, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και κατά τη γέννηση (ειλεός από μηκώνιο). Σχεδόν οποιοδήποτε εσωτερικό όργανο μπορεί να προσβληθεί, αλλά πρωταρχικές εκδηλώσεις αφορούν το αναπνευστικό σύστημα (χρόνια βρογχίτιδα), το πάγκρεας (παγκρεατική ανεπάρκεια, νεανικός διαβήτης, παγκρεατίτιδα) και, σπανιότερα, το έντερο (κοπρανώδης απόφραξη) ή το ήπαρ (κίρρωση).

Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις της κυστικής ίνωσης περιλαμβάνουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, το πεπτικό σύστημα (στεατόρροια και / ή δυσκοιλιότητα) και διαταραχές ανάπτυξης. 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις