Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Ο ενήλικος εγκέφαλος περιέχει εκατομμύρια σιωπηλές συνάψεις, σύμφωνα με έρευνα του MIT

Ο ενήλικος εγκέφαλος περιέχει εκατομμύρια σιωπηλές συνάψεις, σύμφωνα με έρευνα του MIT
Reuters

Ο ενήλικος εγκέφαλος περιέχει εκατομμύρια σιωπηλές συνάψεις που δεν μένουν τόσο… αδρανείς όσο νομίζαμε. Οι ανώριμες αυτές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες, σύμφωνα με νέα μελέτη νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, παραμένουν αδρανείς έως ότου επιστρατευθούν για να βοηθήσουν στον σχηματισμό νέων μνημών.

Νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής μια νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς, ανακάλυψαν με την μελέτη τους κάτι που έως τώρα αγνοούσαμε. Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι οι σιωπηλές συνάψεις ήταν παρούσες μόνο στη διάρκεια του αρχικού σταδίου ανάπτυξης του οργανισμού, όταν βοηθούσαν τον εγκέφαλο να μάθει νέες πληροφορίες στην αρχή της ζωής.

Όμως η νέα μελέτη, που έγινε σε ενήλικα τρωκτικά, έδειξε ότι σχεδόν το ένα τρίτο (30%) όλων των συνάψεων στον εγκεφαλικό φλοιό τους είναι σιωπηλές/αδρανείς.

Η ύπαρξη τους εξηγεί πιθανώς με ποιο τρόπο ο ενήλικος εγκέφαλος είναι ικανός να σχηματίζει συνεχώς νέες μνήμες και να μαθαίνει νέα πράγματα, χωρίς να χρειάζεται να τροποποιεί τις υπάρχουσες συμβατικές συνάψεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη Δήμητρα Βαρδαλάκη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature».

Όπως δήλωσε η ίδια, «αυτές οι σιωπηλές συνάψεις αναζητούν νέες συνδέσεις και όταν παρουσιάζονται νέες πληροφορίες, τότε οι συνδέσεις ανάμεσα στους σχετικούς νευρώνες ενισχύονται. Αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο να δημιουργεί νέες μνήμες χωρίς να διαγράφει τις σημαντικές μνήμες που είναι αποθηκευμένες ήδη στις ώριμες συνάψεις, οι οποίες είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν».

Οι σιωπηλές συνάψεις ανακαλύφθηκαν πριν μερικές δεκαετίες, αρχικά σε νεαρά ποντίκια και άλλα νεαρά ζώα. Στη συνέχεια μερικοί νευροεπιστήμονες πρότειναν θεωρητικά ότι παρόμοιες συνάψεις παραμένουν και μετά την ενηλικίωση, βοηθώντας την πλαστικότητα του ενήλικου εγκεφάλου, ο οποίος μπορεί να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα. 

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις