Υγεία

Ο κορονοϊός απειλεί διπλά ανθρώπους με άνοια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια νέα μελέτη από Αμερικανούς επιστήμονες δείχνει πως άνθρωποι με άνοια αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν τον κορονοϊό, να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19 και να πεθάνουν εξαιτίας της, σε σχέση με τους ηλικιωμένους χωρίς άνοια.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer Association», ανέλυσαν στοιχεία για 61,9 εκατομμύρια ενήλικες από 360 αμερικανικά νοσοκομεία. Από αυτούς, πάνω από ένα εκατομμύριο είχαν άνοια, ενώ 15.770 είχαν διαγνωσθεί με Covid-19 και 810 είχαν τόσο άνοια όσο και Covid-19.

Click4more Κορονοϊός: «Ναι» από τον FDA σε νέα θεραπεία κατά της COVID-19

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος λοίμωξης Covid-19 είναι περίπου διπλάσιος για τους ασθενείς με άνοια, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Επιπλέον, οι άνθρωποι με άνοια και Covid-19 έχουν σημαντικά χειρότερη έκβαση, με μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο (59%) και θάνατο (21%), σε σχέση με τους ασθενείς Covid-19 χωρίς άνοια (25% και 5,6%, αντίστοιχα).

«Τα ευρήματα μας δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσουμε όσους έχουν άνοια από το να μολυνθούν από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά, από ό,τι όσοι δεν έχουν άνοια. Αυτοί οι ασθενείς αποτελούν άλλη μία ευπαθή κατηγορία», τόνισε η ερευνήτρια δρ Πάμελα Ντέηβις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ.

«Είναι αρκετά πειστικό ότι υπάρχει κάτι στην άνοια που καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο», στον κορονοϊό, δήλωσε η καθηγήτρια Νευρολογίας και Ψυχιατρικής Κρίστιν Γιάφε του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό το «κάτι» δεν εξηγείται πλήρως από τα συνήθη χαρακτηριστικά όσων έχουν άνοια, τα οποία συνιστούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για Covid-19, όπως προχωρημένη ηλικία, διαβίωση σε οίκο ευγηρίας, παχυσαρκία, άσθμα, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο κ.ά.

Click4more Κορονοϊός: Ένα φάρμακο για το άσθμα μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία

Δεν είναι σαφές ποια είναι η αιτία γι’ αυτήν τη σχέση άνοιας και Covid-19. Πιθανώς οι άνθρωποι με άνοια κολλάνε πιο εύκολα τον ιό, επειδή λόγω οργανικής βλάβης ο κορονοϊός διαπερνά πιο εύκολα τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό και διεισδύει στον εγκέφαλό τους. Παράλληλα, η άνοια μπορεί να δυσκολεύει κάποιον να φοράει τη μάσκα όταν πρέπει, να τηρεί τις αποστάσεις από τους άλλους και να πλένει συχνά τα χέρια του. Επιπλέον, λόγω κινητικών δυσκολιών, είναι γενικότερα πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις.

Δεν ενέχουν όλες οι μορφές άνοιας τον ίδιο κίνδυνο αναφορικά με τον κορονοϊό. Οι ασθενείς με αγγειακού τύπου άνοια έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο (υπερτριπλάσιο), ενώ οι ασθενείς με μετατραυματική άνοια τον μικρότερο και οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ βρίσκονται κάπου στη μέση. Οι μαύροι με άνοια έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο (σχεδόν τριπλάσιο), σε σχέση με τους λευκούς, να μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Υγεία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Υγεία: Περισσότερα άρθρα
Καρκίνος του Προστάτη: Πώς η σύγχρονη διάγνωση και η ρομποτική χειρουργική αλλάζουν τα δεδομένα
Γράφει ο Δρ. Κομνηνός Α. Χρήστος, Χειρουργός - Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διευθυντής Κέντρου Ρομποτικής και Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Two Surgeons Observing High-Precision Programmable Automated Robot Arms Operating Patient In High-Tech Hospital. Robotic Limbs Performing Complicated Nanosurgery, Doctors Looking At Vitals On Monitor.
Κλινική έρευνα: HACRO και ΕΚΠΑ συνεργάζονται για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του HACRO και του ΠΜΣ «Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση» του ΕΚΠΑ ενισχύει τη σύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την πρακτική της κλινικής έρευνας και την αγορά εργασίας.
Κλινική έρευνα: HACRO και ΕΚΠΑ συνεργάζονται για την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών
Η νέα εποχή στην Aξονική Tομογραφία: Πώς η Tεχνολογία Kαταμέτρησης Φωτονίων (Photon Counting CT) αλλάζει τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών
Γράφει ο Αρκάδιος Ρουσάκης, Ακτινολόγος, Διευθυντής Τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας & Μέτρησης Οστεοπόρωσης, ΥΓΕΙΑ
Modern CT scanner or MRI machine in a hospital radiology center. Diagnostic equipment in a medical lab.