Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ο κορονοϊός γεμίζει ξανά τα νοσοκομεία – Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι

Ο κορονοϊός γεμίζει ξανά τα νοσοκομεία – Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα οι νοσηλευόμενοι

Η νέα έξαρση του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία, καθώς πέρα από τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, αυξάνονται επικίνδυνα και οι εισαγωγές και οι νοσηλείες ασθενών με covid-19. Οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει ήδη τους 1.100.

Αιτία της αύξησης των εισαγωγών και των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία είναι οι δύο νέες σούπερ μεταδοτικές υπο-παραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, εξαιτίας των οποίων έχουν εκτοξευτεί και τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες μέρες. Οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή με έτοιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης των κλινικών για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, αν αυτό απαιτηθεί.

Προς το παρόν, πάντως, οι εισαγωγές δεν αφορούν στις ΜΕΘ. Οι εφημερίες των νοσοκομείων, ωστόσο, γεμίζουν, ενώ οι απλές κλίνες Covid-19 πλησιάζουν ήδη σχεδόν στο μισό της δυναμικότητάς τους, με την κάλυψη να έχει φτάσει στο 41,2%.

Χθες Τετάρτη (29.06.2022) σημειώθηκε -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- ρεκόρ νέων εισιτηρίων Covid-19 για το τελευταίο διάστημα, με 260 νέους ασθενείς να εισάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για πίεση στο σύστημα Υγείας και για πρώτη φορά χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούμε ξανά αυξημένο αριθμό κλινών ΜΕΘ Covid.

«Τα κρούσματα ως κρούσματα δε μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες», επισήμανε και πρόσθεσε πως οι διασωληνώσεις ακόμη δεν έχουν επηρεαστεί: «Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα, είπε.

Να σημειωθεί πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 βρίσκεται σήμερα στο 29,60%, με 92 διασωληνωμένους ασθενείς.

Αυξήθηκαν απότομα οι πνευμονίες στο Παπανικολάου

Η ανοσία του πληθυσμού υποχωρεί όσο ο καιρός περνά και είναι γνωστό πλέον πως οι νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον διαφεύγουν της ανοσίας. Παράλληλα, τα μέτρα έχουν ανασταλεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και η κινητικότητα μαζί με την τουριστική κίνηση αυξάνεται όσο προχωράμε στο καλοκαίρι.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι έχουν οδηγήσει τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1,35 σε επίπεδο επικράτειας και τα αυξημένα κρούσματα με τη σειρά τους, σε αυξημένες νοσηλείες ανθρώπων.

Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την Τρίτη ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, στο νοσοκομείο υπήρξε ραγδαία αύξηση των εισαγωγών για περιστατικά κορονοϊού σε ποσοστό 600%. Κάποια από αυτά μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα βαριά.

«Τα περιστατικά με βαριά πνευμονία λόγω κορονοϊού αυξήθηκαν μέσα σε μία ημέρα από δύο σε 12», όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως η επίπτωση πλέον αρχίζει να φαίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατες προκαταρκτικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, πάντως, διερευνούν την περίπτωση οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 να πλήττουν περισσότερο το κατώτερο (πνεύμονες) από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλούν πιο βαριά νόσο.  

Η νόσος μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο πλήττει περισσότερο τις μεγαλύτερες ηλικίες. «Επόμενο είναι να επεκταθεί η μόλυνση σε μεγαλύτερες ηλικίες», πρόσθεσε ο γιατρός.

Αύξηση κατά 50% στις νέες εισαγωγές σε μία εβδομάδα

Μέσα σε ένα μήνα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό πως την 1η Ιουνίου, οι νέοι ασθενείς που εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας ήταν 83, ενώ χθες στις 29 Ιουνίου, έφτασαν τους 260, με τα εξιτήρια να μην ξεπερνούν τα 200. Συγκεκριμένα, 196 άνθρωποι ιάθηκαν και εξήλθαν από τα νοσοκομεία.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.

Ειδικότερα, τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 200 από την περασμένη Πέμπτη (23.06.2022). Από εκείνη τη μέρα και μετά, η κίνηση με τις νέες εισαγωγές κινήθηκε ως εξής:

    23/5… 219 εισαγωγές,

    24/6 … 222    »

    25/6 … 216    »

    26/6 … 210     »

    27/6 … 231     »

    28/6 … 260    »

Συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, 20 Ιουνίου – 26 Ιουνίου 2022, αναφέρουν πως οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 1.362, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 13 Ιουνίου – 19 Ιουνίου, οι εισαγωγές δεν ξεπέρασαν τις 945. Σημείωσαν αύξηση δηλαδή που ξεπέρασε το 44%.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την πορεία του συστήματος Υγείας, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς όπως είπε, θα φανεί αν θα υπάρξει πίεση στις ΜΕΘ.

«Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει για να μη δούμε εκτίναξη των κρουσμάτων, ο εντατικολόγος Νίκος Καπραβέλος, τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα τεστ ανίχνευσης του ιού και να επανέλθει η μάσκα στους κλειστούς χώρους, στα αεροπλάνα και στα πλοία.

Το ίδιο ανέφερε μιλώντας στο iatropedia.gr και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία Τελευταίες ειδήσεις